Χρήση EFT για αυτοβοήθεια

Πρώτη σκέψη για τα προβλήματα η αυτοβοήθεια

Πολλοί προσπαθούν συχνά να ξεπεράσουν μόνοι τους τα προβλήματά τους.

Στην εποχή μας, ο καθένας μας έχει στη διάθεσή του πολλά και ισχυρά εργαλεία, μέσα από βιβλία, σεμινάρια, συζητήσεις με γνωστούς και φίλους, ομάδες προσωπικής ανάπτυξης. Έτσι, είναι πιο εύκολο να μπει κάποιος στον πειρασμό να λύσει μόνος του τα προβλήματά του, ακόμα και αν αυτά είναι δύσκολα, χρόνια και πολύπλοκα.

Φόβοι και φοβίες, κατάθλιψη, ανασφάλειες, τραυματικές αναμνήσεις, ενοχλητικές σκέψεις, σωματικές δυσφορίες, πονοκέφαλοι, στομαχόπονοι και μία μεγάλη σειρά από συναισθηματικά και ψυχοσωματικά προβλήματα θεωρούνται συχνά αντιμετωπίσιμα με αυτοβοήθεια. Μπορεί και εσείς να έχετε δοκιμάσει να ξεπεράσετε τέτοια ή παρόμοια προβλήματα μόνοι σας, με διάφορες μεθόδους, συχνά μάλιστα και με επιτυχία.

Πριν ζητήσουμε τη βοήθεια ενός ειδικού για το πρόβλημά μας, μπορεί να δοκιμάσουμε κάποιες λύσεις που ελπίζουμε να μας βοηθήσουν, π.χ.

 • παίρνουμε κάποιο χάπι για τον πονοκέφαλο,

 • διαβάζουμε ένα βιβλίο για τις ανθρώπινες σχέσεις όταν έχουμε μία ερωτική απογοήτευση,

 • επιδιδόμαστε σε ευχάριστες δραστηριότητες για να νιώσουμε καλύτερα όταν έχουμε κατάθλιψη,

 • κάνουμε από μόνοι μας προσπάθεια να μειώσουμε τις ποσότητες που τρώμε, όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος, κ.λπ.

Πώς γίνεται το EFT καταλύτης της αυτοβοήθειας

Το EFT σου προσφέρει έναν ιδιαίτερο τρόπο να επιδράσεις άμεσα στο ενεργειακό σου σύστημα και μέσω αυτού στο νου και στο σώμα και έτσι να προκαλέσεις (ή να υποβοηθήσεις) την ταχύτατη ανάκαμψη από πληθώρα προβλημάτων με συναισθηματικό υπόβαθρο.

Δεν μπορεί το EFT να σε "σώσει" από ο,τιδήποτε! Αυτό που θα σε σώσει είναι η ικανότητα του οργανισμού να αυτοθεραπεύεται και να επιτυγχάνει νέες καταστάσεις ισορροπίας (ομοιόστασης), μετά από παρεμβάσεις σε οποιοδήποτε επίπεδο (διανοητικό, σωματικό, ενεργειακό, κ.λπ.). Αυτήν την ικανότητα προσπαθείς να διεγείρεις και να βοηθήσεις (και εσύ αλλά και οι ειδικοί επαγγελματίες) με διάφορους τρόπους, και ένας από τους καλύτερους είναι το EFT.

Σε ποιες περιπτώσεις μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει το EFT για αυτοβοήθεια

Ο καθένας μας μπορεί να χρησιμοποιήσει το EFT όποτε θέλει, ακριβώς επειδή εφαρμόζεται εύκολα, γρήγορα και παρέχει άμεση ένδειξη για το αν έχει λειτουργήσει ή όχι.

Μπορούμε για παράδειγμα, μόνοι μας:

 • Να αποφορτίσουμε το θυμό μας ή την ανησυχία μας.

 • Να ανακουφιστούμε από μία σωματική ενόχληση (πονοκέφαλο, στομαχόπονο, δυσκολία στην αναπνοή, πόνους στη μέση και στην πλάτη, κ.λπ.).

 • Να απαλλαγούμε οριστικά από αυτο-περιοριστικές σκέψεις (ουσιαστικά μεταμφιεσμένους φόβους), σχετικά με τις ικανότητές μας, το μέλλον μας, τις σχέσεις μας, την απόδοσή μας στη δουλειά και στα σπορ, κ.λπ.

 • Να ξεπεράσουμε φοβίες μας, όπως υψοφοβία, κλειστοφοβία, φοβίες για έντομα, κ.ο.κ.

 • Να αποφορτίσουμε τραυματικές αναμνήσεις όπως ατύχημα, ερωτική απογοήτευση, απόλυση από τη δουλειά, αποτυχία στις εξετάσεις ή σε κάποια δραστηριότητα, κ.λπ.

 • Να κάνουμε πάρα πολλά άλλα πράγματα, που ίσως και να ήταν αδύνατο με άλλες μεθόδους αυτοβοήθειας.

Στο EFT, συνηθίζουμε να λέμε ότι "δεν υπάρχουν όρια!". Στις περιπτώσεις αυτοβοήθειας όμως, υπάρχουν όρια και οφείλονται όχι στο EFT, αλλά στις ιδιαιτερότητες της αυτοβοήθειας και συγκεκριμένα στο ότι:

 • Πολλά σύνθετα προσωπικά προβλήματα είναι δύσκολο ή και αδύνατο να τα τοποθετήσουμε οι ίδιοι στη σωστή τους διάσταση, για διάφορους λόγους, οπότε και είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις συνιστώσες τους.

 • Είναι πολύ δύσκολο την ώρα που κάνουμε EFT στον εαυτό μας ταυτόχρονα να αποστασιοποιηθούμε και να παρατηρούμε τι συμβαίνει, ώστε να προσαρμόσουμε ανάλογα τις ενέργειές μας. Απολογιστικά βέβαια, επειδή χρησιμοποιούμε μεθόδους μέτρησης, έχουμε μία εικόνα, αλλά αυτό δεν είναι πάντα αρκετό. Χρησιμοποιώντας ένα χαρτί για να γράφουμε την πορεία των εφαρμογών έχουμε βέβαια καλύτερα αποτελέσματα, αλλά συχνά ακόμα και αυτό δεν αρκεί.

 • Με την εφαρμογή του EFT μπορεί να έρθουν στην επιφάνεια συναισθήματα και σκέψεις πολύ έντονα και να μην ξέρουμε πώς να τα χειριστούμε. Ένας τρίτος που μας καθοδηγεί (και κυρίως εφόσον είναι επαγγελματίας) μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε μία τέτοια κατάσταση, όσο σοβαρή και αν είναι, με το μικρότερο κίνδυνο και, συχνά, με το μεγαλύτερο όφελος.

 • Συχνά δεν έχουμε καν τις απαραίτητες γνώσεις για το πώς να χειριστούμε μεθοδικά και με τον ελάχιστο κίνδυνο ένα σύνθετο πρόβλημα, εκτός αν είμαστε οι ίδιοι θεραπευτές εξειδικευμένοι στο πρόβλημα. Σκεφτείτε όμως ότι ακόμα και ο κουρέας δεν μπορεί να κουρέψει καλά τον εαυτό του, ούτε ο οδοντίατρος να κάνει σφράγισμα στο ίδιο του το στόμα, αλλά καταφεύγουν σε άλλο επαγγελματία που έχει τις ίδιες με αυτούς ικανότητες!

Το να προσπαθεί κανείς να κάνει το γιατρό στον εαυτό του έχει λοιπόν κάποια όρια, που εξαρτώνται κατά περίπτωση από τον ίδιο τον εαυτό αλλά και από τη φύση του προβλήματος και της τρέχουσας κατάστασης.

Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης με το EFT

Φαντάσου μία ζωή όπου μέσα σου υπάρχει μία εσωτερική ηρεμία, ησυχία και αρμονία. Όπου τα εξωτερικά γεγονότα αλλά και οι σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου δεν σε βγάζουν εκτός ελέγχου, δεν σε στρεσάρουν υπερβολικά, δεν σε οδηγούν σε προβληματικές συμπεριφορές.  Όπου κάθε αναστάτωση είναι ελεγχόμενη, εύκολα διαχειρίσιμη και προσωρινή. Όπου το σώμα σου δεν πονάει και δεν ζορίζεται από τα «ψυχολογικά» σου θέματα και φορτία. Όπου δεν χρειάζεται να καταφεύγεις στο τσιγάρο, στο φαγητό, στο ποτό για ανακούφιση. Μπορείς να το κάνεις εικόνα; Ταινία; Ιστορία;

Όσο και αν μοιάζει δύσκολο εκεί όπου είσαι τώρα και στην εποχή του φόβου, της τρέλας, της πίεσης, της αγωνίας, δεν είναι. Ακόμα και αν έχεις ήδη προσπαθήσει κάπως και δεν το κατάφερες. Διότι υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος να το επιτύχεις και να το ζήσεις. Και μπορείς να τον μάθεις και να τον εφαρμόσεις άμεσα και χωρίς ιδιαίτερες ικανότητες, υψηλή ευφυΐα ή υπερβολική προσπάθεια.

Δεν φταις εσύ, συνειδητά τουλάχιστον, για το πώς τα βιώματα της ζωής σου σε σημάδεψαν και σε επηρεάζουν ακόμα. Δεν φταις εσύ που γεννήθηκες άνθρωπος και παθαίνεις αυτό που μπορεί να πάθει ο καθένας και χωρίς να το επιλέξει: την απομάκρυνση από την πραγματικότητα και την κατασκευή ενός κόσμου επίφοβου, στενάχωρου, εκνευριστικού, εγκλωβιστικού. Δεν φταις εσύ που έχασες την έμφυτη ικανότητα της εσωτερικής γαλήνης και αρμονίας, αφού από παιδί σε «εκπαίδευσαν» στο να αντιμετωπίζεις τον εαυτό σου και τον κόσμο ως πρόβλημα και ζόρι. Είτε γιατί μόνο αυτό μπορούσαν, είτε διότι αυτό τους βόλευε...

Τώρα όμως μπορείς να αναστρέψεις τη ζημιά και να ανακτήσεις την ικανότητα. Και αυτό σε κάνει υπεύθυνο και κυρίαρχο της ζωής σου! Χρησιμοποιώντας EFT (Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης) και μία ειδική μέθοδο, τη Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης (Personal Peace Procedure), μπορείς να πετάξεις από μέσα σου τα φορτία που απέκτησες από τα βιώματά του και ακόμα κουβαλάς και σε βλάπτουν. Και έτσι να φέρεις τον εαυτό του στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο στρες, προβληματικών σκέψεων, συναισθημάτων και αντιδράσεων, πίεσης, αδυναμίας, ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Προσωπικές μαρτυρίες αυτοβοήθειας με το EFT

 

 

Αρχική σελίδα > Χρήσεις του EFT > Αυτοβοήθεια