Απορίες για την εκπαίδευση στο EFT (Emotional Freedom Techniques)

Γιατί χρειάζομαι εκπαίδευση στο EFT, αφού το είδα στο Διαδίκτυο και φαίνεται τόσο απλό; 

Η εκπαίδευση στο EFT αποσκοπεί στο να μεταδώσει όλη την απαραίτητη γνώση σε κάποιον που θέλει να το χρησιμοποιήσει είτε για αυτοβοήθεια, είτε για να βοηθήσει άλλους με αυτό (π.χ. θεραπευτής ή σύμβουλος) και να έχει ουσιαστικά και όχι επιφανειακά αποτελέσματα.

Το EFT περιλαμβάνει μία συγκεκριμένη θεωρία και αρκετές τεχνικές που μπορεί κάποιος να εφαρμόσει, ξεκινώντας από τη Βασική Τεχνική και "χτίζοντας" πάνω σε αυτήν. Ορισμένες τεχνικές (όπως η Βασική, η Τεχνική της Ταινίας, η Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης κ.ά.) μπορούν χρησιμοποιηθούν και για αυτοβοήθεια, ενώ άλλες (όπως η Τεχνική Διήγησης Ιστορίας, η Τεχνική Τραύμα Χωρίς Δάκρυα, οι λεγόμενες "ήπιες τεχνικές", οι αναπλαισιώσεις, η επίλυση εσωτερικών συγκρούσεων κ.ά.) εφαρμόζονται μόνο με καθοδήγηση, από έναν ειδικό του EFT.

Είναι ευνόητο ότι ένα βίντεο (ή και πολλά!) που έχεις δει στο Διαδίκτυο δεν θα μπορούσε να καλύψει όλες τις τεχνικές και τις πολύ σημαντικές λεπτομέρειες για την ασφαλή και αποτελεσματική εφαρμογή του EFT για αυτοβοήθεια και, ακόμα περισσότερο, για επαγγελματική εφαρμογή. Αν μάλιστα έχεις δει κάποιες περιπτώσεις γρήγορης εφαρμογής με "θαυματουργά" αποτελέσματα, μπορεί να νομίζεις ότι το EFT λειτουργεί πάντα τόσο εύκολα και γρήγορα, που όμως δεν ισχύει. Μερικές φορές επίσης τα αποτελέσματα αυτά είναι επιφανειακά και προσωρινά, ενώ το EFT επιτρέπει (αν το μάθεις και το εφαρμόζεις σωστά) να έχεις εντυπωσιακά μόνιμα αποτελέσματα.

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να λύσεις με το EFT ένα πρόβλημα και διάφορα "κόλπα" για να ξεπεράσεις τα εμπόδια, όταν αυτά εμφανίζονται (και εμφανίζονται συχνά!). Στα σύντομα βίντεο και άρθρα για το EFT που έχουν κατακλύσει το Διαδίκτυο, σπάνια παρουσιάζονται αυτές οι λεπτομέρειες και επιδεικνύονται σχεδόν πάντα οι πιο εύκολες και γρήγορες περιπτώσεις, αυτές που εντυπωσιάζουν. Όμως το EFT είναι πολύ περισσότερο από αυτό! Ακόμα και σε βιβλία που έχουν γραφτεί για το EFT, σημαντικές λεπτομέρειες δυστυχώς απουσιάζουν.

Ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η παραπληροφόρηση που προκύπτει από την παρουσίαση δεκάδων παραλλαγών του κανονικού EFT, σε βίντεο και άρθρα στο Διαδίκτυο (ακόμα και βιβλία). Εκτός από τα βίντεο και τα κείμενα του ίδιου του Gary Craig, δημιουργού του EFT, οποιοδήποτε άλλο βίντεο ή κείμενο μπορεί να περιέχει σημαντικές παραμορφώσεις των τεχνικών (με αποτέλεσμα π.χ. να μην λειτουργούν ή να λειτουργούν πιο επιφανειακά), χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται ότι είναι παραλλαγές! Οι κλινικές έρευνες που έχουν γίνει για το EFT, κυρίως τα τελευταία δέκα χρόνια, και αποδεικνύουν σαφέστατα ότι λειτουργεί και έχει μόνιμα αποτελέσματα στηρίζονται στο κανονικό EFT και όχι σε κάποιες από τις πολλές παραλλαγές και παραμορφώσεις του.

Κάποιες παραλλαγές των τεχνικών του EFT ή η μη ορθή εφαρμογή ακόμα και των κανονικών τεχνικών μπορεί επιπλέον να αποδειχθούν επικίνδυνες, π.χ. όταν χρησιμοποιούνται σε έντονα τραύματα.

Επομένως, είναι σημαντικό να έχεις πρόσβαση στις τεχνικές στη μορφή που έχει αποδειχθεί ότι λειτουργούν, αποτελεσματικά και με ασφάλεια και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μία καλή εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Αυτό μάλιστα είναι ακόμα πιο κρίσιμο για όσους θα χρησιμοποιήσουν το EFT για να βοηθήσουν άλλους, πιθανώς και σε πολύ σοβαρά ζητήματα (όπως έντονα τραυματικές αναμνήσεις, PTSD, κ.ά.).

Δυστυχώς ακόμα και πολλοί "επαγγελματίες" αντιμετωπίζουν το EFT με απίστευτη (έως και επικίνδυνη) προχειρότητα, παρασυρμένοι από την φαινομενική του απλότητα, προχωρώντας στην εφαρμογή του μετά από την ανάγνωση ενός βιβλίου ή/και έχοντας δει κάποια βίντεο, χωρίς καμία οργανωμένη εκπαίδευση και πιστοποίηση που να αποδεικνύει ότι μπορούν αν το εφαρμόσουν σωστά. Αυτό είναι τραγικό και επικίνδυνο, όχι μόνο διότι διασύρει το EFT αλλά και διότι μπορεί να οδηγήσει κάποιους σε ταλαιπωρία και απογοήτευση...

Δες εδώ περισσότερα για την εκπαίδευση στο EFT

Είναι δυνατό να μάθει κανείς το EFT σε κάποιο σεμινάριο ή εκπαιδευτικό πρόγραμμα; Δεν είναι αρκετά "διαισθητικό";

Πιθανώς να γνωρίζεις ότι το EFT όπως εφευρέθηκε αρχικά από τον Γκάρι Κρεγκ περιελάμβανε μία "φιλοσοφία" και ένα μικρό σύνολο από βασικές αλλά πολύ καλά διατυπωμένες (και πολύ αποτελεσματικές) τεχνικές. Στη συνέχεια, ο ίδιος o Γκάρι προσέθεσε κάποιες ακόμα τεχνικές, αλλά πιο προχωρημένες και μάλλον πιο κατάλληλες για επαγγελματίες. Ο Γκάρι επίσης έδινε μεγάλο βάρος στην προσωπική εξέλιξη του εφαρμοστή σε ένα υψηλότερο επίπεδο όπου μπορεί να προσαρμόζεται με μεγάλη ταχύτητα στην κάθε ξεχωριστή περίπτωση εφαρμογής, αλλά και να χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τη διαίσθησή του.

Το πρόβλημα όμως με αυτήν την προσέγγιση είναι ότι δεν είναι εύκολα διδάξιμη σε άλλους! Επίσης, ίσως να μην γνωρίζειςε ότι ο Γκάρι ήταν Master NLP Practitioner πριν ασχοληθεί με το TFT (πρόγονο του EFT) και εφεύρει το EFT και έχει ενσωματώσει πάρα πολλά στοιχεία από το NLP (Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό) στο EFT χωρίς όμως να επισημαίνει ποια είναι αυτά και δίνοντας την εντύπωση ότι λειτουργούσε διαισθητικά, ενώ αυτό δεν ήταν πάντοντε αλήθεια!

Ακόμα λοιπόν και τα "μαγικά" που έκανε ο Γκάρι όταν παρουσίαζε ή δίδασκε το EFT (και μπορεί να δείτε σε κάποια βίντεο όπου πρωταγωνιστεί), στην πραγματικότητα δεν είναι "μαγικά" αλλά ενέργειες που προκύπτουν αβίαστα από μία μεγάλη ικανότητα και πείρα εφαρμογής σύνθετων τεχνικών με βάση το NLP. Επίσης, ο Γκάρι συχνά εφάρμοζε μία θεμελιώδη ιδέα του EFT, αυτήν της "δοκιμής και αποτυχίας" που λέει ότι κάθε φορά δοκιμάζουμε μία προς μία τις διαθέσιμες προσεγγίσεις ή τεχνικές που γνωρίζουμε, μέχρι κάποια από αυτές να έχει αποτέλεσμα και φυσικά εδώ δεν υπάρχει τίποτα μαγικό ή "διαισθητικό"!

Σίγουρα η διαίσθηση παίζει ρόλο και μπορεί να κάνει κάποιον πιο αποτελεσματικό από κάποιον άλλο, όμως αυτή η διαίσθηση στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα της βαθιάς γνώσης που έχει φθάσει σε επίπεδο "ασυνείδητης ικανότητας" (όπως όταν οδηγούμε "αυτόματα" ένα αυτοκίνητο χωρίς να το σκεφτόμαστε, μετά από χρόνια καθημερινής οδήγησης).

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι ναι, το EFT μπορεί κανείς να το διδαχθεί και να φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο αποτελεσμάτων ακόμα και σε πολύ σύνθετα προβλήματα, αλλά αν θέλει να φτάσει σε αυτό το επίπεδο, θα πρέπει να λάβει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση, με ελάχιστα "διαισθητικά" στοιχεία.

Δες εδώ περισσότερα για την εκπαίδευση στο EFT

Μπορώ να μάθω το EFT μέσα σε δύο ή τρεις ώρες;

Είναι μάλλον αδύνατο μέσα σε δύο ή ακόμα και τρεις ώρες να μάθει κάποιος το EFT πλήρως και τόσο ώστε να το εφαρμόζει στον εαυτό του και να έχει συστηματικά καλά αποτελέσματα και να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και δυσκολία. Πολύ περισσότερο μάλιστα αν θέλει να το εφαρμόσει σε άλλους.

Το EFT δεν είναι μόνο τα "κτυπηματάκια" και κάποιες απλές φράσεις που λέμε την ώρα που τα κάνουμε. Υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές και κανόνες που πρέπει κάποιος να εμπεδώσει και πολλές, σημαντικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στο "έχω κάποια αποτελέσματα" (συχνά προσωρινά) και στο "έχω εξαιρετικά και μόνιμα αποτελέσματα".

Σίγουρα το EFT είναι πολύ πιο απλό από πολλές άλλες τεχνικές και πιο αποτελεσματικό από αυτές, αλλά όχι τόσο απλό ώστε να μπορεί κάποιος να το μάθει πολύ καλά μέσα σε δύο ή τρεις ώρες, παρόλο που κάποιοι θέλουν να έχετε αυτήν ακριβώς την εντύπωση. Δείτε για παράδειγμα τι περιλαμβάνει η εκπαίδευση της CHANGE για αυτοβοήθεια με το EFT ή για επαγγελματική χρήση.

Συχνά βέβαια κάποιοι διαφημίζουν τέτοια δίωρα ή τρίωρα "εκμάθησης" του EFT, όμως είτε δεν γνωρίζουν πραγματικά τι είναι το EFT και τις δυνατότητές του, είτε θεωρούν ότι μπορούν εύκολα να σας παραπλανήσουν για να πληρώσετε για μία σύντομη παρουσίαση του EFΤ που δεν αρκεί για να το εφαρμόσεις. Πολλοί διαπιστώνουν μία τέτοια σύντομη εκπαίδευση δεν είναι αρκετή και αναγκάζονται μετά είτε να πληρώσουν πάλι για μία πιο εκτενή εκπαίδευση, είτε να ψάχνουν στο Διαδίκτυο και σε βιβλία για πληροφορίες και γνώσεις που μπορεί να μπερδέψουν ακόμα περισσότερο ή να οδηγήσουν μακρυά από το γνήσιο, αποτελεσματικό EFT.

 

Δες εδώ περισσότερα για την εκπαίδευση στο EFT

Τι περιλαμβάνει μία καλή εκπαίδευση στο EFT;

Μία καλή εκπαίδευση περιλαμβάνει οπωσδήποτε:

 • εξήγηση της φιλοσοφίας και της "λογικής" του EFT,

 • όλες τις σημαντικές (τουλάχιστον) τεχνικές και τις λεπτομέρειές τους,

 • έμφαση στο πώς ακριβώς εφαρμόζονται οι τεχνικές εξατομικευμένα, και όχι σε κάποια γενική/μαζική μορφή, 

 • οδηγίες για τι εμπόδια μπορεί να συναντήσει κανείς και πώς να τα ξεπεράσει,

 • πρακτική εξάσκηση κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ώστε να γίνει κατανόηση της θεωρίας, να φανούν οι προσωπικές δυσκολίες και να λυθούν όλες οι απορίες επί της εφαρμογής,

 • ατομική ή/και ομαδική υποστήριξη και μετά το μάθημα για επίλυση αποριών που προκύπτουν αλλά και βοήθεια για την αντιμετώπιση δυσκολιών.

 • Δες εδώ περισσότερα για την εκπαίδευση στο EFT

Πόσα επίπεδα/στάδια εκπαίδευσης υπάρχουν στο EFT;

Διεθνώς έχει καθιερωθεί να γίνεται η εκπαίδευση στο EFT σε μία δομή τριών επιπέδων, όπου:

 •  η πρώτη εκπαίδευση ("πρώτο επίπεδο" ή "Level 1") συνήθως είναι μία πολύ απλή εισαγωγή στο EFT, συχνά ανεπαρκής από μόνη της για να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή δουλειά με το EFT, είτε για αυτοβοήθεια είτε για επαγγελματική χρήση,

 • η δεύτερη εκπαίδευση ("δεύτερο επίπεδο" ή "Level 2"), που αναγκαστικά παρακολουθεί ο υποψήφιος χρήστης του EFT αφού η πρώτη εκπαίδευση είναι εντελώς εισαγωγική, παρέχει σημαντικά εργαλεία, αλλά και με σύγχιση ως προς τη χρήση για αυτοβοήθεια και σε άλλους, ενώ και πολλές ασκήσεις γίνονται σε άλλους και

 • η τρίτη εκπαίδευση ("τρίτο επίπεδο" ή "Level 3"), που υποθετικά ολοκληρώνει τις σημαντικές γνώσεις στο EFT, περιλαμβάνει και προχωρημένη επαγγελματική χρήση (π.χ. ήπια προσέγγιση τραυμάτων, εργασία με το εσωτερικό παιδί, κ.λπ.) και σχετικές επιδείξεις και ασκήσεις, που είναι άχρηστες για αυτοβοήθεια και άλλωστε δεν μπορούν να γίνουν από τον καθένα!

Αυτό το μπέρδεμα με τα τρία επίπεδα και τη μίξη εκπαιδευόμενων για αυτοβοήθεια και για επαγγελματική χρήση ξεκίνησε κάποτε από κάποιες συστάσεις του ίδιου του Gary Craig, δημιουργού του EFT, για παροχή της εκπαίδευσης σε τρία επίπεδα. Πολύ γρήγορα όμως ο Gary απέσυρε τις συστάσεις του, ενώ διάφοροι εκπαιδευτές και φορείς κράτησαν μεν τη "λογική" των τριών επιπέδων, αλλάζοντας όμως το περιεχόμενο σε κάθε επίπεδο και ονομάζοντας το δεύτερο επίπεδο "EFT Practitioner" και το τρίτο επίπεδο "EFT Advanced Practitioner".

Υποτίθεται ότι αυτό έγινε ως "βέλτιστη πρακτική", όμως στην πραγματικότητα δημιούργησε και εξακολουθεί να προκαλεί σημαντικά προβλήματα, αφού:

 • Όποιος ενδιαφέρεται μόνο για αυτοβοήθεια με το EFT αναγκάζεται να παρακολουθήσει τουλάχιστον δύο σεμινάρια (πρώτο και δεύτερο επίπεδο), αποκτώντας και αρκετές γνώσεις άχρηστες (αφού απευθύνονται σε επαγγελματίες). Επιπλέον, αν θέλει να ολοκληρώσει τις γνώσεις του αναγκάζεται να παρακολουθήσεις και το τρίτο επίπεδο, που κανονικά αφορά μόνο τους επαγγελματίες και περισσότερο για σοβαρά θέματα που επιλύονται με το EFT. Και βέβαια όλο αυτό κοστίζει και πολύ ακριβά!

 • Όποιος ενδιαφέρεται μόνο για χρήση σε άλλους, συνήθως επαγγελματίας (ψυχολόγος, θεραπευτής, σύμβουλος, κ.λπ.) αναγκάζεται να "υποστεί" την παρουσία και τις απορίες εκείνων που ενδιαφέρονται για αυτοβοήθεια και καταναλώνουν σημαντικό χρόνο από την εκπαίδευση!

Η λογική λοιπών των τριών επιπέδων και χωρίς διαχωρισμό εξαρχής σε αυτοβοήθεια και επαγγελματική χρήση δημιουργεί πολλά προβλήματα (βλ. και "Γιατί υπάρχουν σε κάποιες εκπαιδεύσεις του EFT τρία "επίπεδα";"), παρόλο που εξυπηρετεί πολύ τα συμφέροντα εκείνων που παρέχουν την εκπαίδευση...

Στην Ελλάδα ο φορέας CHANGE έχει ένα εξαιρετικό σχήμα εκπαίδευσης για αυτοβοήθεια και για επαγγελματική χρήση, με σεμινάρια, εργαστήρια και προγράμματα σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του EFT και την αντιστοίχισή του με τις ανάγκες αυτοβοηθούμενων και επαγγελματιών.

Δες εδώ περισσότερα για την εκπαίδευση στο EFT

Γίνεται εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο EFT;

Η εκπαίδευση στο EFT ιδανικά γίνεται με φυσική παρουσία του εκπαιδευτή/δασκάλου, ώστε να αντιμετωπιστεί επιτόπου τυχόν (σπάνια, αλλά υπαρκτή) πιθανότητα έντονης συναισθηματικής αντίδρασης του εκπαιδευόμενου. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει με πολύ μικρή συχνότητα, αλλά άμα συμβεί μπορεί να φέρει τον εκπαιδευόμενο σε μία πολύ δυσάρεστη κατάσταση, που ωστόσο ο έμπειρος εκπαιδευτής (θα πρέπει να) είναι σε κατάσταση να αντιμετωπίσει επιτόπου και να διορθώσει μέσα σε λίγα λεπτά.

Ωστόσο, και ιδίως μετά την εμπειρία της πανδημίας του COVID-19, αποδείχθηκε ότι η εκπαίδευση στο EFT μπορεί να γίνει εξίσου καλά και εξ αποστάσεως, με τεχνολογίες τηλεδιάσκεψης και τηλεκπαίδευσης (Zoom, Webex, κ.ο.κ.). Αυτό έχει και πλεονεκτήματα για τους εκπαιδευόμενους όπως κέρδος σε χρόνο και κόστος μετακίνησης, δυνατότητα εύκολης συμμετοχής σε εκπαίδευση που γίνεται σε άλλη πόλη ή ακόμα και χώρα, κ.ά.

Δες εδώ περισσότερα για την εκπαίδευση στο EFT

Πώς μπορώ να επιλέξω την κατάλληλη εκπαίδευση στο EFT;

Χρησιμοποίησε τα ακόλουθα κριτήρια και ερωτήσεις:

 • Γιατί χρειάζεσαι το EFT; Για αυτοβοήθεια, για να βοηθήσεις  κάποιον δικό σου άνθρωπο ή να βοηθάς συστηματικά άλλους με αυτό, πιθανώς στα πλαίσια του επαγγέλματός σου;

 • Πόσο κοντά είναι η εκπαίδευση που εξετάζεις στις διδασκαλίες του Gary Craig (που είναι και οι αποδεδειγμένα αποτελεσματικές, με κλινικές έρευνες) ή διαφέρουν από αυτές με κίνδυνο να μάθεις κάτι που δεν είναι τόσο αποτελεσματικό, ή μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνο;

 • Κατά πόσο η δομή και τρόπος διεξαγωγής καλύπτει τις προσωπικές σου ανάγκες;

 • Πόσο αντικειμενικά εκπαιδευμένος και έμπειρος είναι ο εκπαιδευτής/δάσκαλος; Πού και πώς έχει μάθει ο ίδιος το EFT; Πόσο καιρό το χρησιμοποιεί και πόσες πραγματικές περιπτώσεις έχει αντιμετωπίσει; Πόσες και ποιες πιστοποιήσεις έχει στο EFT;

 • Πώς σε αντιμετωπίζουν όταν ζητάς πληροφορίες και διευκρινίσεις για την εκπαίδευση;

 • Παρέχεται υποστήριξη και μετά το μάθημα; Τι είδους υποστήριξη;

 • Τι λένε οι μαρτυρίες προηγούμενων συμμετεχόντων στις εκπαιδεύσεις αυτές;

Το καλύτερο είναι να έχεις μία προσωπική επαφή με το δάσκαλο/εκπαιδευτή πριν εγγραφείς, αν και αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αυτό θα σου δώσει μία ιδέα, πέραν των άλλων κριτηρίων και στοιχείων, με τι άνθρωπο έχεις να κάνεις και πόσο ενδιαφέρεται πραγματικά για αυτό που κάνει και για να σε βοηθήσει!

Θεωρώ πολύ, πολύ σημαντικό το να μπορεί ο δάσκαλος του EFT ή κάποιος υπεύθυνος και έμπειρος συνεργάτης του να σε υποστηρίξει μετά από ένα σεμινάριο αυτοβοήθειας με το EFT, αν χρειαστεί, με ατομικές συνεδρίες. Δεν θα χρειαστούν όλοι ατομικές συνεδρίες μετά από μία εκπαίδευση αυτοβοήθειας στο EFT. Όμως, μπορεί να χρειαστεί για κάποιον που:

 • αντιμετωπίζει σημαντικά συναισθηματικά ή ψυχοσωματικά προβλήματα, ή

 • διαπιστώνει ότι αδυνατεί να προχωρήσει μόνος του με το EFT από ένα σημείο και μετά, ή

 • δε νιώθει ασφάλεια να κάνει μόνος σου EFT για κάποια θέματα, ή

 •  αντιλαμβάνεται ότι έχει «ανοίξει» με το EFT κάποιο θέμα που έχει βάθος (σαν ένα κουβάρι που πρέπει να ξετυλιχτεί) και που νιώθει ότι δεν μπορεί να το διαχειριστεί χωρίς βοήθεια.

Για τους επαγγελματίες και την εκπαίδευσή τους στο EFT είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κατάλληλη υποστήριξη και εκτός μαθήματος, καθότι τα μαθήματα αυτά συνήθως είναι σύντομα σε διάρκεια και στην πορεία ο εκκολαπτόμενος ειδικός του EFT σίγουρα θα αντιμετωπίσει δυσκολίες και προκλήσεις, ακόμα και αν το μάθημα ήταν καλό και κατέχει την απαιτούμενη θεωρητική γνώση.

Μπορείς να ανησυχήσεις σχετικά με την ποιότητα της εκπαίδευσης που θα λάβεις αν π.χ.:

 • Δεν υπάρχει καμία προσωπική μαρτυρία από προηγούμενους συμμετέχοντες, ή υπάρχουν πολύ λίγες μαρτυρίες, μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού.

 • Δεν υπάρχει αναλυτική περιγραφή των θεμάτων που καλύπτει η εκπαίδευση.

 • Ο δάσκαλος/εκπαιδευτής δεν αναφέρει οποιαδήποτε πιστοποίησή του στο EFT ή πού και από ποιον το διδάχθηκε.

 • Το EFT παρουσιάζεται (στην διαφήμιση/προώθηση της εκπαίδευσης) ως κάτι πανεύκολο, θαυματουργό, υπερβολικά απλό.

 • Ο δάσκαλος/εκπαιδευτής δεν έχει υπόψη το υλικό σχετικά με το EFT που δημιούργησε ο ίδιος ο Gary Craig.

 • Όποτε ζητάς αναλυτικές πληροφορίες για το τι σου προσφέρει η εκπαίδευση αυτή, δεν παίρνεις ικανοποιητική απάντηση.

 • Στη διαφήμιση/προώθηση της συγκεκριμένης εκπαίδευσης, ή σε αυτά που σου λέει ο ίδιος ο δάσκαλος/εκπαιδευτής δεν γίνεται καμία αναφορά στις δυσκολίες και τους (σπάνιους, αλλά υπαρκτούς) κινδύνους στην εφαρμογή του EFT.

 • Υπερτονίζεται η συμμετοχή του δασκάλου/εκπαιδευτή σε κάποιο επαγγελματικό σύλλογο ή η εφαρμογή συγκεκριμένων "προτύπων" εκπαίδευσης κάποιου οργανισμού ως βασικό επιχείρημα της ποιότητας της εκπαίδευσης, χωρίς να εξηγείται γιατί αυτό αποτελεί πλεονέκτημα για εσένα ως προς το βάθος και την αποτελεσματικότητα της γνώσης που θα αποκτήσεις.

Καλό είναι να μην πάρεις μία βιαστική απόφαση με βάση μία γρήγορη παρουσίαση ή επίδειξη του EFT που παρακολούθησες, διότι μία παρορμητική απόφαση μπορεί να τη μετανιώσεις αργότερα...

Δες εδώ περισσότερα για την εκπαίδευση στο EFT

Τι είναι ο EFT Master Practitioner ή ο EFT Master;

Ο όρος "EFT Master Practitioner" ή "Master EFT Practitioner" ή "EFT Master" πρακτικά έχει αξία και έννοια αναλόγως με το πώς και από πού αποκτήθηκε ο τίτλος αυτός. Για παράδειγμα, υπάρχουν Master Practitioners στο EFT που αποκτούν αυτόν τον τίτλο μετά από ένα τριήμερο σεμινάριο και χωρίς να έχουν πριν οποιαδήποτε ιδέα για το EFT. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο τίτλος είναι άνευ ουσίας.

Ο τίτλος αυτός απονεμήθηκε για πρώτη φορά πριν πολλά χρόνια από τον ίδιο το δημιουργό του EFT Gary Craig σε 29 ανθρώπους από όλο τον κόσμο, μετά από προσωπική εξέταση του καθενός και αφού ο καθένας τους είχε εκπαιδευτεί αρκετά στο EFT και το είχε χρησιμοποιήσει πολύ καιρό. Μετά ο Gary σταμάτησε να απονέμει αυτόν τον τίτλο και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι φέρουν πλέον τον τίτλο "EFT Founding Masters" και μπορείτε να δείτε ποιοι είναι ονομαστικά στη σελίδα http://eftmastersworldwide.com/eft-founding-masters/.

Έκτοτε, ο όρος EFT Master Practitioner ή EFT Master δεν ακολουθεί κάποιο πρότυπο και θεωρητικά οποιοσδήποτε, φυσικό πρόσωπο ή φορέας, μπορεί να αυτοαποκληθεί έτσι ή να πιστοποιήσει άλλους με αυτόν τον τίτλο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όποιος φέρει τον τίτλο είναι και καλύτερος ή πιο έμπειρος ειδικός στο EFT από κάποιον άλλο που δεν τον φέρει. Επιπλέον, μπορεί ο συγκεκριμένος τίτλος να υπονοεί κάποια από τις πολλές παραλλαγές του EFT που ενίοτε δεν λειτουργούν και τόσο καλά όσο το κλασσικό EFT του Gary Craig. Για παράδειγμα, υπάρχει φορέας από την Αγγλία που πιστοποιεί EFT Masters με ένα σύντομο σεμινάριο χωρίς προϋπηρεσία, ή ακόμα και εξ αποστάσεως και μάλιστα σε μία εκδοχή του EFT που απέχει αρκετά από το κλασσικό.

Καλό είναι να μην εντυπωσιάζεσαι, να μην "ψαρώνεις" από τέτοιους τίτλους, αλλά να ρωτήσεις το συγκεκριμένο ειδικό ή δάσκαλο του EFT πώς και πού απέκτησε τον τίτλο του, ποια εκδοχή του EFT χρησιμοποιεί αλλά και ποια είναι η πείρα του στην εφαρμογή του EFT (έτη εφαρμογής, αριθμός πελατών, συγκεκριμένη εξειδίκευση, κ.ο.κ.).

Δες εδώ περισσότερα για την εκπαίδευση στο EFT

 

Αρχική σελίδα > Συχνές ερωτήσεις > Εκπαίδευση στο EFT