Τι δεν είναι το EFT - Μύθοι, παρεξηγήσεις, ανακρίβειες

  • Μπορεί να διαβάσετε ή να ακούσετε ότι το EFT είναι μία "θεραπευτική τέχνη", αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι πολύ περισσότερο! Είναι πρώτα από όλα ένα σύνολο εξαιρετικών εργαλείων αυτοβοήθειας για την επίλυση συναισθηματικών μπλοκαρισμάτων, ψυχοσωματικών πόνων, περιορισμών ή ακόμα και ασθενειών, αλλά και νοητικών περιορισμών κατά περίπτωση. Επιπλέον είναι και επαγγελματικά εργαλεία για να βοηθήσει κάποιους τους άλλους, όπως π.χ. ένας θεραπευτής τους πελάτες του.

  • Ακόμα και πηγές που συνηθίζουμε να εμπιστευόμαστε κάνουν σοβαρά λάθη ως προς το τι είναι το EFT. Για παράδειγμα, στο wikipedia το "Emotional Freedom Techniques" ορίζεται ως "μία μορφή συμβουλευτικής παρέμβασης...", αλλά δεν είναι απλώς κάτι τέτοιο!

  • Μπορεί επίσης να ακούσετε ή να διαβάσετε ότι το EFT αφορά σε "κτυπηματάκια που κάνει ο θεραπευτής στον θεραπευόμενο". Όμως αυτό είναι μόνο ένας τρόπος εφαρμογής του EFT, και μάλιστα όχι ο βασικός όπως το δίδαξε ο δημιουργός του! Ο καθένας μπορεί να εφαρμόσει πολλές από τις τεχνικές στον εαυτό του, ακόμα και εντελώς μόνος του. Επιπλέον, αν ο βασικός τρόπος εφαρμογής ήταν έτσι, δεν θα ήταν δυνατές οι συνεδρίες εξ αποστάσεως (τηλεφωνικά ή με Skype), που συνηθίζονται πολύ ιδίως στο εξωτερικό. Περισσότερα διαβάστε εδώ.

  • Αλλη σοβαρή λαθεμένη εντύπωση είναι ότι το EFT είναι κτυπηματάκια που κάνουμε επαναλαμβάνοντας έτοιμες φράσεις (scripts) ή θετικές δηλώσεις, όπως αυτά που δίδονται σε πολλές ιστοσελίδες και βίντεο στο Διαδίκτυο. Αυτό όμως είναι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ το "κανονικό" EFT και μάλιστα μπορεί να οδηγήσει σε κουκούλωμα και περισσότερη σωματοποίηση των κατεπιεσμένων συναισθημάτων, αντί να θεραπεύσει!

  • Επόμενο σφάλμα: Κάποιοι εμφανίζονται ως "πιστοποιημένοι θεραπευτές του EFT". Κάτι τέτοιο απλά δεν υφίσταται! Οι μόνες πιστοποιήσεις που δίνονται παγκοσμίως είναι αυτές του EFT Practitioner, EFT Advanced Practitioner και EFT Master. Το "Practitioner" δεν μεταφράζεται ως "θεραπευτής" και πραγματικά δεν είναι αυτή η έννοιά του! Φυσικά το EFT πολλές και σοβαρές θεραπευτικές εφαρμογές, αλλά καλό είναι να μην μπλέκουμε τα πράγματα όταν μιλάμε για πιστοποιήσεις. Άλλωστε μπορεί κάποιος να πιστοποιηθεί ως Ειδικός (Practitioner) στο EFT χωρίς να είναι κατά κύριο λόγο θεραπευτής (π.χ. μπορεί να είναι Life Coach, Κοινωνικός Λειτουργός, δάσκαλος παιδιών, κ.λπ.).

  • Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι στα εκατοντάδες βιντεάκια στο youtube που "εξηγούν" το EFT ή το "επιδεικνύουν", επιτείνοντας τη σύγχιση και την παραπληροφόρηση... Πολλά από αυτά περιέχουν ανακρίβειες, παρερμηνείες και συμβουλές που μπορεί να σας παραπλανήσουν ή ακόμα και να δημιουργήσουν προβλήματα.

  • Στους δικτυακούς τόπους που αναφέρονται στο EFT σπάνια θα δείτε να αναφέρονται περιπτώσεις αποτυχίας εφαρμογής του. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν αποτυγχάνει! Θα διαβάσετε και πολλές περιπτώσεις όπου χρειάστηκε επιμονή και υπομονή για να επιτύχει τελικά το EFT, πιθανώς χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις και "κόλπα". Αυτό είναι σύνηθες ιδίως όταν ο εφαρμοστής δεν έχει αρκετή πείρα ή καλή γνώση ενός τουλάχιστο ευρύτερου πλαισίου θεραπείας ή αυτοβελτίωσης.

  • Γενικά, από αυτά που θα διαβάσετε σε άλλους ιστοχώρους ή θα σας πουν κάποιοι "ειδήμονες" πιθανώς να νομίσετε ότι το EFT είναι θαυματουργό, ότι είναι πανάκεια ή ότι έχει σχεδόν πάντα άμεσα και οριστικά αποτελέσματα. Είναι αλήθεια ότι το EFT είναι εξαιρετικό για πληθώρα περιπτώσεων συναισθηματικών φορτίσεων και ψυχοσωματικών δυσλειτουργιών, από την αποφόρτιση ενός "απλού" θυμού εναντίον κάποιου που μας έκανε κάτι, μέχρι ακόμα και την πλήρη αποκατάσταση από σοβαρότατες, χρόνιες ή ακόμα και "ανίατες" ασθένειες. Έχετε όμως υπόψη ότι το EFT δεν λειτουργεί πάντα και παντού. Κάποιες φορές μπορεί να μην έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, πιθανώς διότι δεν εφαρμόζεται στο σωστό πλαίσιο, δεν ακολουθούνται οι βασικές αρχές του, δεν εκτελούνται 100% σωστά οι τεχνικές ή το πρόβλημα προς επίλυση περιλαμβάνει συνιστώσες για τις οποίες δεν είναι κατάλληλο το EFT.

Το γιατί και πώς γίνονται τέτοια σφάλματα και παραλείψεις είναι μία μεγάλη ιστορία, όπου σημαντικό ρόλο παίζουν και τα κάθε είδους συμφέροντα... Η καλύτερη και πιο αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για το EFT ήταν και παραμένει ο ίδιος ο δημιουργός του Γκάρι Κρεγκ (www.emofree.com) και στην ελληνική γλώσσα το www.eft.gr

Σίγουρα το να μάθετε το EFT σωστά, όπως σε ένα από τα σεμινάρια της CHANGE, θα σας βοηθήσει να έχετε τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του.

 

Αρχική σελίδα > Γνωριμία με το EFT > Τι δεν είναι το EFT