Συνεδρίες EFT

Γιατί να πληρώσω για συνεδρία EFT, αφού μπορώ να την κάνω μόνος μου;

Ένας πολύ σοβαρός λόγος για να απευθυνθείς σε επαγγελματία του EFT για μία συνεδρία (όπως αυτές που προσφέρονται από την CHANGE), ακόμα και αν γνωρίζεις καλά τα εργαλεία, είναι ο ίδιος λόγος που οδηγεί τους γιατρούς να επισκέπτονται άλλους γιατρούς, όταν νοσούν. Πιστεύεις πραγματικά ότι μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου την ψύχραιμη ανάλυση και καθοδήγηση που χρειάζεται στις δύσκολες στιγμές και περιόδους όπου χρειάζεσαι βοήθεια; Πιστεύεις αληθινά ότι μπορείς να παίξεις ταυτόχρονα το ρόλο του θεραπευτή και του θεραπευόμενου, να σκέφτεσαι δηλαδή, να αξιολογείς και να αποφασίζεις ταυτόχρονα τι πρέπει να κάνεις, αλλά και τι νιώθεις και τι μπορεί να συμβεί ανάλογα με την εξέλιξη της εφαρμογής;

Σε απλές περιπτώσεις σαφώς και μπορούν πολλοί από εμάς να εφαρμόσουν EFT στον εαυτό τους μόνοι και με εξαιρετικά αποτελέσματα. Όταν όμως κατακλυζόμαστε από συναισθήματα ή σκέψεις που σχετίζονται με τα προβλήματα, πώς θα μπορούσαμε ταυτόχρονα να ανασύρουμε από τη μνήμη σας τις τεχνικές και τις εμπειρίες που θα βοηθήσουν και να διαχειρισστούμε όλες τις πληροφορίες;

Ο επαγγελματίας θεραπευτής/σύμβουλος λειτουργεί ως παρατηρητής και διαθέτει την ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και φυσικά τη γνώση και την πείρα για σας κατευθύνει σωστά, να αντιλαμβάνεται τις ενεργειακές αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στον οργανισμό σου και να σε καθοδηγεί προς την απελευθέρωση.

Ο θεραπευτής/σύμβουλος μπορεί:

 • Να σε βγάλει άμεσα από δύσκολες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα κάποια έντονη εκδήλωση φοβίας ή κρίση πανικού (δες και αυτά που γράφουμε παρακάτω στην ίδια σελίδα).

 • Να εκμεταλλευτεί μία φαινομενικά δύσκολη κατάσταση για να επιταχύνει την αποφόρτιση ή τη θεραπεία.

 • Να σε βοηθήσει να συντονιστείς ταχύτατα με το πρόβλημα, με τις κατάλληλες ερωτήσεις και ειδικές τεχνικές (π.χ. καθοδηγούμενο οραματισμό).

 • Να σου δώσει τεχνικές και "κόλπα" που δεν γνωρίζετις ή που δεν ήξερες ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε συγκεκριμένη στιγμή, ιδίως για να ξεπεράσεις σημεία όπου το EFT φαίνεται να μη δουλεύει, υπάρχει κόλλημα ή φαινομενική χειροτέρευση.

 • Να εντοπίσει λεπτομέρειες στο πρόβλημά σου που εσένα σου διαφεύγουν, αλλά είναι φανερές σε έναν έμπειρο τρίτο και που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά να λύσεις το πρόβλημα.

Επίσης, ο επαγγελματίας θεραπευτής/σύμβουλος θα χρησιμοποιήσει το EFT σε συνδυασμό με άλλες γνώσεις και δεξιότητες που διαθέτει (ψυχοθεραπείας, συμβουλευτικής, κ.λπ.), μέσα σε ένα συγκεκριμένο θεραπευτικό/υποστηρικτικό πλαίσιο που θα κάνει το EFT ακόμα πιο αποτελεσματικό.

Τι θα νιώσω και τι θα μου συμβεί σε μία συνεδρία;

Σε μία καλή συνεδρία EFT (όπως αυτές που προσφέρονται από την CHANGE) :

 • Θα νιώσεiς να φεύγει από πάνω σου κάποιο "βάρος" (ή και πολλά βάρη!). Να ανακουφίζεσαι και να ελαφραίνεις.

 • Κάποιες στιγμές μπορεί να νιώσεις (παροδικά) ελαφριά ζαλάδα, έλλειψη ισορροπίας, ελαφρούς πόνους σε διάφορα σημεία του σώματος, εξάντληση ή τάση για υπνηλία.

 • Μπορεί να έχεις για λίγο την αίσθηση ότι το κεφάλι σου είναι υπερβολικά ελαφρύ ή, αντίθετα, πολύ βαρύ, ότι υπάρχει μία ακαθόριστη ροή στον εγκέφαλο την οποία δεν μπορείς να αντιληφθείς με ακρίβεια.

 • Είναι πολύ πιθανό μέσα σε λίγα λεπτά να γελάς για κάτι που πριν από λίγο σου φαινόταν ως τεράστιο πρόβλημα ή ένιωθες να σε καταπιέζει αφόρητα!

 • Αν έχεις την τάση να καταπιέζεις τα συναισθήματά σου και να εκλογικεύεις τα πάντα (και πιθανώς να έχεις και σωματοποιήσεις και κρίσεις άγχους ή πανικού), η σωστή εφαρμογή του EFT θα σε "ταρακουνήσει" λίγο και θα σε κάνει κάποιες φορές να νιώσεις δυσάρεστα συναισθήματα. Όμως με το EFT και τη βοήθεια του θεραπευτή/συμβούλου τα ξεπερνάτε επιτόπου.

 • Μπορεί κατά την εφαρμογή σε κάποια σωματική ενόχληση να νιώσεις τον πόνο ή την ενόχληση να μετακινείται σε άλλο μέρος του σώματος ή να "πλατιάζει", να φεύγει και να έρχεται ξανά, να αυξομειώνεται πριν τελικά εξαφανιστεί τελείως (και ενώ όλη αυτήν την ώρα κάνεις EFT).

 • Μπορεί να αναδυθούν από τη μνήμη γεγονότα και πρόσωπα που είχες ξεχάσει ή που δεν είχες συνειδητοποιήσει ότι τα έζησες. Ή να φανερωθούν συνδέσεις με βιώματά σου που γνωρίζει μεν, αλλά δεν ήξερες ότι σχετίζοναι με το πρόβλημα που προσπαθείς να λύσεις.

 • Μπορεί να νιώσεις (σε ελάχιστες περιπτώσεις) κατακλυσμιαία συναισθήματα ή να έχεις κάποια κρίση με έντονα σωματικά συμπτώματα (ιδίως αν έχεις γενικότερη τάση για σωματοποιήσεις ή/και κρίσεις πανικού), που όμως ο θεραπευτής/σύμβουλος μπορεί να αντιμετωπίσει εύκολα και γρήγορα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο επαγγελματίας εφαρμοστής του EFT σε μία "δια ζώσης" συνεδρίας θα σε καθοδηγήσει ώστε να κάνεις ο ίδιος/α τις απαραίτητες κινήσεις και αγγίγματα στο σώμα σου σωστά και αποτελεσματικά και, αν χρειαστεί σε εξαιρετικές περιπτώσεις μόνο (π.χ. βρεθείς σε κατάσταση συναισθηματικού στρες ή έχεις κάποια σωματική δυσκολία ή αναπηρία που σε εμποδίζει να κάνεις τις κινήσεις μόνος/η σου και εφόσον του έχεις δώσει την άδειά σας) μπορεί να κάνει εκείνος τις κινήσεις πάνω σου με τα χέρια του. Το ιδανικό όμως είναι να κάνεις εσύ τις κινήσεις στον εαυτό σου, ώστε και να έχεις αυτονομία στη χρήση της μεθόδου (και να είναι πιο εύκολο για αυτοβοήθεια αλλά και εξ αποστάσεως συνεδρίες) και επιπλέον να μην μπεις σε σχέση εξάρτησης από το θεραπευτή/εφαρμοστή. Φυσικά αυτό είναι και πιο ασφαλές από άποψη προστασίας της υγείας από μεταδοτικές ασθένειες. Αν εκείνος προσπαθεί να σε πείσει ότι το πιο αποτελεσματικό είναι να κάνει εκείνος τις κινήσεις πάνω αγγίζοντάς σε, καλύτερα να καταφύγεις σε άλλον επαγγελματία που δεν το κάνει.

Τι είδους αλλαγές θα βιώσω μετά από μία ή περισσότερες συνεδρίες με EFT;

Όλες οι παρακάτω περιπτώσεις είναι πιθανές και έχουν συμβεί, τις αμέσως επόμενες ώρες και ημέρες μετά από μία συνεδρία με χρήση EFT. Είναι δυνατό και σύνηθες:

 • Να νιώσεις μία σταδιακή, αλλά συνήθως γρήγορη αλλαγή στο πώς νιώθεις για κάποια γεγονότα ή πρόσωπα. Για παράδειγμα, κάποιος που σε ενοχλούσε ή τον μισούσατε, τώρα φαντάζει αδύναμος, ακίνδυνος, ακόμα και άξιος της συμπόνιας σας!

 • Να θυμηθείς πρόσωπα και πράγματα που σε ενοχλούσαν ή τα είχες καταπιέσει, αλλά τώρα τα ανέχεσαι ή και τα αντιμετωπίζεις πλέον ψύχραιμα και ατάραχα.

 • Να θέσεις σε αμφισβήτηση κάποιες πεποιθήσεις σας, χωρίς φανερή αιτία ή να αλλάξουν από μόνες τους.

 • Να αναρωτηθείς γιατί πριν σκεπτόσουν ή δρούσες για κάτι με τον τρόπο Α, ενώ τώρα το το κάνεις με τον τρόπο Β (ίσως και τελείως αντίθετο), συχνά χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια σχετική λογική επεξεργασία, κατανόηση ή συνειδητοποίηση.

 • Να αλλάξεις στοιχεία στη συμπεριφορά σου, συνήθως λεπτομέρειες τις οποίες οι άνθρωποι γύρω σου μπορεί να προσέξουν και να χαρούν, ή αντίθετα να προβληματιστούν γι' αυτές. Για παράδειγμα, μπορεί να φαίνεσαι πιο ξεκούραστος και ενεργητικός, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, να συμπεριφέρεσαι πιο καλά σε κάποιους που τους έβλεπες ψυχρά ή με αντιπάθεια, κ.λπ.

 • Να μειωθεί η επιθυμία σου για τσιγάρο, ποτό, φαγητό ή διάφορες ουσίες και να αυξηθεί η δύναμη της θέλησής σου για ακόμα μεγαλύτερο αυτο-έλεγχο. Μάλιστα ένας σίγουρος τρόπος να συμβεί αυτό είναι η Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης.

 • Να κοιμάσαι καλύτερα.

 • Να νιώσεις σημαντική ανακούφιση ή και πλήρη απαλλαγή από σωματικές ενοχλήσεις όπως πονοκέφαλο, βάρος στο στήθος, άσθμα, ταχυκαρδία, κ.λπ, ακόμα και χρόνιες ή/και πολύ έντονες.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συνεδρίες που προσφέρουμε με το EFT, κάνε κλικ εδώ.

 

 

Αρχική σελίδα > Συχνές ερωτήσεις > Συνεδρίες EFT