Χρήσεις του EFT

Πού χρησιμοποιείται το EFT;

Το μόνο που μπορεί να σας περιορίσει στην εφαρμογή του EFT είναι η φαντασία σας!

Τόσο οι συντελεστές του, όσο και όλοι οι έμπειροι εφαρμοστές του παγκοσμίως (ανάμεσα στους οποίους και πάρα πολλοί επαγγελματίες ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές), το έχουν χρησιμοποιήσει σε πολλά διαφορετικά προσωπικά ζητήματα, όχι μόνο συναισθηματικής φύσης όπου αποδίδει εκπληκτικά, αλλά και σωματικής φύσης, όπου έχει μεγάλο ποσοστό επιτυχίας εφόσον το πρόβλημα προέρχεται σε ένα βαθμό από συναισθηματικά αίτια και τραυματικές εμπειρίες.

Αλλά δεν σταματάει εκεί... Το EFT είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο προσωπικής ανάπτυξης, για να την αφαίρεση αυτο-περιορισμών που μας εμποδίζουν να ευτυχήσουμε, να αποκτήσουμε περισσότερα χρήματα, καλύτερες σχέσεις και αφθονία στη ζωή μας.

Το EFT έχει ήδη βοηθήσει πολλούς ανθρώπους σε μία ευρεία κλίμακα από προβλήματα, όπως:

 • Φόβοι και φοβίες όπως Κλειστοφοβία, Υψοφοβία, Αγοραφοβία, Πετοφοβία, Μικροβιοφοβία, Νοσοφοβία, Ζωοφοβία, Εντομοφοβία, Υδροφοβία, Σκοτοφοβία, Κοινωνική φοβία, Υπνοφοβία, Φυτοφοβία, Φόβος εγκατάλειψης, Φόβος για το μέλλον, Φόβος για τους άλλους, Φόβος για το άγνωστο,Φόβος για το θάνατο κ.ά.

 • Στρεσογόνα συναισθήματα όπως Ανησυχία, Αγωνία, Νευρικότητα, Θυμός, Μίσος, ,Θλίψη,  Ενοχή, Ντροπή, Έντονη απογήτευση κ.ά.

 • Γενικευμένα αρνητικά συναισθήματα όπως  Άγχος, Κατάθλιψη, Ανασφάλεια, Αίσθημα ανικανότητας, Καταπίεση, Αδυναμία συγκέντρωσης κ.ά.

 • Δυσάρεστες ή και Τραυματικές Αναμνήσεις όπως Απόρριψη, Αποτυχία, Εγκατάλειψη, Ατύχημα, Κακοποίηση, Ερωτική Απογοήτευση κ.ά.

 • Ψυχοσωματικά ζητήματα όπως ενδεικτικά Πονοκέφαλος, Στομαχόπονος, Πόνος μέσης, Πόνος αυχένα, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Δυσμηνόρροια, Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο, Δυσκοιλιότητα, Ευερέθιστο έντερο, Σφίξιμο στο σαγόνι, Άσθμα, Δύσπνοια, Υπέρταση, Υπόταση, Ταχυπαλμία, Αρρυθμία, Σεξουαλικό πρόβλημα (ψυχογενές), Βουλιμία, Νευρική ανορεξία, Πολυφαγία, Αντιπάθεια για συγκεκριμένη τροφή, Εθισμός σε ουσία κ.ά.

 • Προβληματικές συμπεριφορές που έχουν ψυχογενή/συναισθηματική προέλευση ή συνιστώσα, όπως Αναβλητικότητα, Έλλειψη αυτοπεποίθησης ή αυτοεκτίμηση, Προβλήματα σχέσεων, Δυσκολία στην απόκτηση χρημάτων ή επίτευξη άλλων στόχων, Προβλήματα απόδοσης στην εργασία ή στα σπορ, κ.ά.  

Ας δούμε τι γράφουν σχετικά και οι  Φίλιπ και Τζέιν Μάουντροουζ ([Mountrose, 2000]):

Το EFT δεν περιορίζεται μόνο στην αποφόρτιση επίπονων συναισθημάτων. Δείτε μερικές δυνατότητες: 

1. Βελτίωση της υγείας σας:

 • Μειώστε τις ανεξέλεγκτες επιθυμίες (cravings) για αντικείμενα και ουσίες όπως η σοκολάτα και τα τσιγάρα.

 • Ανακουφιστείτε από πόνους.

 • Απαλλαχτείτε από την αϋπνία.

 • Βελτιώστε τη γενικότερη καλή κατάσταση του οργανισμού σας.

2. Βελτίωση της αποτελεσματικότητάς σας σε ό,τι κάνετε:

 • Αυξήστε και επεκτείνετε τις ευκαιρίες επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

 • Βελτιώστε την απόδοση σε αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, στην καριέρα σας και σε κάθε πτυχή της ζωής σας.

 • Απαλλαγείτε από τους περιορισμούς που έχετε σχετικά με τα χρήματα και ανοιχτείτε στη δημιουργία περισσότερης αφθονίας στη ζωή σας.

 • Βελτιώστε τις επαγγελματικές και προσωπικές σας σχέσεις.

 • Μιλήστε άφοβα μπροστά σε κοινό και επικοινωνήστε με αυτούς που σήμερα δεν μπορείτε.

3. Βελτίωση ποιότητας ζωής:

 • Απαλλαγείτε από όλα τα συναισθήματα που σας εμποδίζουν να απολαύσετε μία ζωή γεμάτη χαρά και αγάπη.

 • Αποκτήστε το κουράγιο και τη δύναμη να δοκιμάσετε πράγματα που πάντοτε θέλατε, αλλά ποτέ δεν τολμήσατε.

 • Ενισχύστε την προσωπική και πνευματική σας ανάπτυξη.

Υπάρχουν σχεδόν άπειρα παραδείγματα ανθρώπων που συνήλθαν με ευκολία από συναισθήματα που τους ενοχλούσαν για χρόνια, χρησιμοποιώντας EFT. Έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό σε περιπτώσεις όπου άλλες τεχνικές απέτυχαν. Έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία ακόμα και για την ανακούφιση από μία ποικιλία σωματικών συμπτωμάτων, όπως πονοκέφαλοι και πόνοι της μέσης, ακόμα και καταστάσεις όπως η αϋπνία.

Το EFT είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν τα σωματικά συμπτώματα συνδέονται με συναισθήματα, όπως στρες και άγχος. Το ποσοστό επιτυχίας που αναφέρουν οι συντελεστές του EFT κατά την αντιμετώπιση συναισθημάτων είναι μεταξύ 80 και 100 τις εκατό. Αυτή είναι και η προσωπική μας εμπειρία. Με σωματικά ζητήματα, το ποσοστό επιτυχίας είναι μικρότερο, αλλά πολλοί άνθρωποι με πληθώρα διαφορετικών ενοχλήσεων έχουν ωφεληθεί εξαιρετικά από τη χρήση του EFT. Σε πολλές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι μόνιμα και, όπου δεν είναι, οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται και πάλι.

Το EFT είναι μία μέθοδος ήπια και δρα πολύ γρήγορα. Οι περισσότεροι χρήστες του EFT κατάφεραν να αποφορτίσουν προβληματικά συναισθήματα όπως φόβο, άγχος, θυμό και στρες σε μικρό χρονικό διάστημα, συχνά σε μία μόνο συνεδρία ή μερικές μόνο ημέρες ή εβδομάδες, σε σύγκριση με τους μήνες ή και τα χρόνια που απαιτεί συνήθως η παραδοσιακή θεραπεία....

... Κάτι που εκτιμούν όλοι στο EFT είναι η ευελιξία του. Όταν κατακτάτε τις τενχικές του, είναι σα να έχετε υπερδυνάμεις. Έχετε εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση. Για παράδειγμα, αν πηγαίνετε σε μία σημαντική σύσκεψη ή συνέντευξη και αισθάνεστε αγχωμένοι ή φοβισμένοι, μπορείτε απλώς να καθίσετε στο αυτοκίνητό σας ή σε ένα απομονωμένο χώρο και να κάνετε EFT. Δουλεύει θαυματουργά και δεν απαιτεί κανένα ειδικό εξοπλισμό, οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε πραγματικά οπουδήποτε.

(Μετάφραση και προσαρμογή από την αγγλική στην ελληνική γλώσσα από το eft.gr)

 

Ό,τι και να πούμε για το EFT και τις δυνατότητες εφαρμογής του είναι πραγματικά πολύ λίγο... Μέσα από τις ιστοσελίδες του eft.gr προσπαθούμε να σας δώσουμε μερικές κατευθύνσεις και οδηγίες για την εκμετάλλευση αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου, αλλά και παραδείγματα πραγματικών εφαρμογών για να έχετε μία καλύτερη εικόνα και να πάρετε ιδέες για να το χρησιμοποιήσετε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά.

Συγκεκριμένα πεδία εφαρμογής του EFT

 Δείτε πώς εφαρμόζεται το EFT ενδεικτικά σε συγκεκριμένα πεδία:

Αν σας ενδιαφέρει κάποια άλλη περίπτωση εφαρμογής του EFT που δεν καλύπτεται εδώ, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για σας πούμε κατά πόσο είναι κατάλληλο και αποτελεσματικό για τη συγκεκριμένη εφαρμογή που σας ενδιαφέρει.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες

 

 

Αρχική σελίδα > Χρήσεις του EFT