Βασικές απορίες

Τι ακριβώς μπορεί να κάνει το EFT για μένα;

Καλύτερα να αναρωτηθείς τι δεν μπορεί να κάνει το EFT για εσένα, διότι τότε μόνο θα μπορούσα να σου δώσω μία σύντομη απάντηση! Είναι τόσο μεγάλο το εύρος εφαρμογών του EFT σε συναισθηματικά, ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα που θα χρειαζόμουν πολλές ιστοσελίδες για να τα αναφέρω όλα. Ο Γκάρι Κρεγκ, δημιουργός του EFT, συστήνει συνεχώς να το εφαρμόζουμε στα πάντα, διότι σε όλα τα προβλήματα εμπεριέχονται συναισθηματικές συνιστώσεις και επιδράσεις!

Το EFT εφαρμόζεται και έχει επίδραση σε τέσσερις"άξονες": Συναίσθημα, σώμα, νόηση, συμπεριφορά.

Για να αποκτήσεις γρήγορα μία καλή εικόνα του τι μπορεί να κάνει το EFT κατέβασε το δωρεάν βιβλίο 50 σελίδων με τη βασική τεχνική και πολλές πληροφορίες!

Πώς θα ξέρω αν το EFT είναι κατάλληλο για το πρόβλημά μου;

Μπορείς:

Είναι μόνιμα τα αποτελέσματα του EFT;

Τα αποτελέσματα του EFT είναι μόνιμα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων και εφόσον ακολουθούνται οι κανόνες που διασφαλίζουν τη διαγραφή των συναισθηματικών εγγγραφών. Απλώς σε κάποιες περιπτώσεις το πρόβλημα μηδενίζεται οριστικά μόνο με μία ή δύο συνεδρίες, ενώ σε άλλες χρειάζεται περισσότερη επιμονή και πιθανώς και προσωπική εργασία στο πρόβλημα (που εξαρτάται από το πόσες πτυχές συνεισφέρουν στο πρόβλημα).

Συμβαίνει σε κάποιο ποσοστό περιπτώσεων, όταν το άτομο εκτεθεί πάλι σε ερεθίσματα που ενεργοποιούν το πρόβλημα (π.χ. κάποιος υψοφοβικός βρεθεί στην ταράτσα ενός ουρανοξύστη), να εμφανίζεται και πάλι το πρόβλημα σε κάποιο βαθμό. Όμως, α) η ένταση της ενόχλησης σχεδόν πάντα είναι μικρότερη από την αρχική (πριν την αντιμετώπιση δηλαδή με το EFT) και β) η επιτόπου εφαρμογή EFT επιλύει το πρόβλημα οριστικά. Αυτό συμβαίνει διότι δεν αντιμετωπίστηκαν εξαρχής κάποιες πτυχές του ζητήματος, που τώρα αναδύθηκαν και μπορούν πλέον να μηδενιστούν. 

Υπάρχουν και πολλές παραλλαγές του κλασσικού EFT που μπορεί να επιφέρουν ανακούφιση αλλά χωρίς μόνιμα αποτελέσματα, όπως π.χ. η χρήση έτοιμων φράσεων από "σενάρια" (tapping scripts), που συνηθίζεται από πολλούς όμως δεν είναι καλή πρακτική, βλ. άρθρο "15 λόγοι για να αποφεύγετε τα σενάρια για κτυπηματάκια" του Andy Hunt. Άλλη πρακτική χωρίς μόνιμα αποτελέσματα είναι η αλόγιστη χρήση θετικών δηλώσεων ενώ κάνουμε EFT. Το κλασσικό EFT είναι πιο αποτελεσματικό μακροπρόθεσμα, αλλά και πιο ασφαλές.

Πόσο γρήγορα μπορώ να έχω θετικό αποτέλεσμα με το EFT;

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, υπάρχουν περιπτώσεις θεραπείας με το EFT όπου ένα πρόβλημα ξεπεράστηκε για πάντα, μέσα σε ελάχιστα λεπτά! Μάλιστα, είναι τόσο συχνές οι περιπτώσεις αυτές (χωρίς να είναι βέβαια ο κανόνας), που οι ασχολούμενοι με το EFT παγκοσμίως τους έχουν δώσει και όνομα: "θαύματα του ενός λεπτού" ("one minute wonders"). Οι περιπτώσεις αυτές είναι και μία από τις βασικές αιτίες της τεράστιας διάδοσης του EFT σε όλο τον πλανήτη, καθότι καμία "παραδοσιακή" τεχνική ψυχοθεραπείας δεν έχει παρουσιάσει τέτοια αποτελέσματα με τόσο μεγάλη συχνότητα.

Η αλήθεια είναι βέβαια ότι, για πολλά προβλήματα (π.χ. μεμονωμένες φοβίες, συγκεκριμένες τραυματικές αναμνήσεις, κ.λπ.), αρκούν συνήθως μία ή δύο συνεδρίες με EFT για την πλήρη επίλυση. Αυτό ισχύει ιδίως σε προβλήματα που είναι σχετικά "απλά", δηλαδή περιλαμβάνουν μία, δύο ή το πολύ τρεις πτυχές.

Από την άλλη, μπορεί ένα συγκεκριμένο πρόβλημα να απαιτήσει περισσότερες συνεδρίες διότι είναι πολυσύνθετο, δηλαδή έχει πολλές πτυχές που πρέπει να αντιμετωπιστούν (π.χ. πολλαπλές φοβίες, χρόνιοι σωματικοί πόνοι και ασθένειες, ζητήματα αυτοπεποίθησης, σχέσεων με πρόσωπα κ.λπ.). Ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις, η ανακούφιση μπορεί να βιωθεί από την πρώτη κιόλας συνεδρία, ή ακόμα και από τα πρώτα λεπτά εφαρμογής του EFT.

Στις περιπτώσεις όπου το EFT δεν φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, συνήθως υπάρχει καλή εξήγηση και μπορεί το φαινόμενο αυτό να αντιμετωπιστεί επιτυχώς με διάφορους τρόπους. Αυτό όμως προϋποθέτει ότι εφαρμόζεται σωστά το EFT (εξατομικευμένα και όχι σε γενική μορφή ή ομαδικά) και ότι το άτομο που το εφαρμόζει έχει τις γνώσεις για να ξεπερνά δυσκολίες με το EFT (που αποκτάται μόνο με μία καλή εκπαίδευση στο EFT).

Γιατί δεν δουλεύει το EFT καλά σε κάποιες περιπτώσεις;

  • Το EFT δεν είναι κατάλληλο για όλους και για όλα. Δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν οφείλονται καθόλου σε συναισθηματικά ή ψυχολογικά αίτια, όπως π.χ. σωματικές βλάβες από ατυχήματα, όπου το EFT εξορισμού δεν μπορεί να επενεργήσει (αν και μπορεί κάποιες φορές να φέρει λίγη ανακούφιση, αν το σωματικό πρόβλημα έχει επιβαρυνθεί λόγω συναισθηματικής φόρτισης...). Υπάρχουν επίσης κάποια προβλήματα χωρίς καμία σημαντική συναισθηματική συνιστώσα ή προσωπικό βίωμα, όπου επίσης το EFT δεν έχει τρόπο δράσης.

  • Το EFT εφαρμόζεται τόσο από αρχάριους, όσο και από πιο έμπειρους. Δεν είναι δυνατό να έχουν όλοι την ίδια αποτελεσματικότητα, όπως ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη μέθοδο και τεχνική. Η διαφορά αποτελεσματικότητας και ταχύτητας ανάμεσα σε έναν άπειρο και σε έναν έμπειρο εφαρμοστή του EFT μπορεί να είναι τεράστια, π.χ. μία φοβία να ξεπεραστεί μετά από πολλές συνεδρίες ή να μην ξεπεραστεί εντελώς, ενώ θα μπορούσε να επιλυθεί οριστικά με το EFT μέσα σε μία συνεδρία ή ακόμα και σελίγα μόνο λεπτά! Η καλή εκπαίδευση αλλά και η πείρα από την πρακτική εφαρμογή είναι είναι αναντικατάστατες, ιδίως στην επαγγελματική εφαρμογή του EFT.

  • Πολλοί νομίζουν ότι εφαρμόζουν (ή "δέχονται") EFT ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν (ή "τους κάνει" κάποιος) μπορεί να απέχει από λίγο έως και πάρα πολύ από το κανονικό, αποτελεσματικό EFT! Τυπικά παραδείγματα: η χρήση των κτυπημάτων του κανονικού EFT με γενικές όμως φράσεις, με ισχυρή καθοδήγηση από τον εφαρμοστή, με σύνθετες φράσεις που ανακατεύουν δηλώσεις, ευχές και πεποιθήσεις, χωρίς ανατροφοδότηση, με επιβολή πεποιθήσεων του "θεραπευτή" (π.χ. περί αγάπης και συγχώρεσης), με έτοιμες φράσεις από σενάρια (tapping scripts, tap-alongs) από βιβλία ή ηχογραφήσεις και βίντεο στο Διαδίκτυο, κ.ά.

  • Υπάρχουν γνωστοί τύποι εμποδίων στο EFT όπως κρυμμένες πτυχές, δευτερογενή οφέλη, ενεργειακές τοξίνες,  κ.λπ. για τα οποία όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης που μαθαίνονται σε μία καλή εκπαίδευση (όπως στα προγράμματα της CHANGE).

Ποια σχέση έχει το EFT με την αγάπη και τη συγχώρεση;

To EFT λειτουργεί ανεξάρτητα από πνευματικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις. Δεν επιβάλει αγάπη και συγχώρεση προς τον εαυτό ή τους άλλους, δεν τα απαιτεί και δεν χρησιμοποιεί ιδέες όπως ότι "πρέπει" να αγαπήσεις/συγχωρέσεις. Οι ιδέες περί αναγκαιότητας της αγάπης και της συγχώρεσης είναι πεποιθήσεις που προέρχονται κυρίως από θρησκείες (όπως ο Χριστιανισμός) και μπορεί ο καθένας να πιστεύει σε αυτές, όμως δεν είναι προϋπόθεση ανακόυφισης και θεραπείας με το EFT.

Πολλοί χρησιμοποιούν ή διδάσκουν το EFT με τρόπο που να εμπεριέχει δηλώσεις αγάπης ή/και συγχώρεσης, αλλά αυτό είναι παραλλαγή του EFT βασισμένο στις δικές τους πεποιθήσεις και δεν χρειάζεται (αντίθετα, μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, ιδίως όταν τα επώδυνα συναισθήματα είναι έντονα).

Με το EFT μπορεί ο καθένας να αποφορτίσει τον ψυχικό πόνο, το θυμό και τα άλλα "αρνητικά" συναισθήματα που έχει σχετικά με άλλα πρόσωπα και αυτό γίνεται συνήθως αρκετά εύκολα και γρήγορα. Αφού γίνει η αποφόρτιση, η συγχώρεση έρχεται σχεδόν αυτόματα και πολύ εύκολα και τα αισθήματα αγάπης που προϋπάρχουν για το πρόσωπο που "προκαλούσε" τον πόνο αναδύονται και κυριαρχούν. Υπάρχει και η περίπτωση να μην υπάρχουν αισθήματα αγάπης για το πρόσωπο αυτό αλλά και πάλι μετά την αποφόρτιση να έρθει αυτόματα η συγχώρεση και να "αφήσουμε πίσω" αυτό που πριν προκαλούσε ψυχικό πόνο ή συναισθηματική ένταση.

Έτσι, το EFT "διαλύει" τα επώδυνα συναισθήματα αφήνοντας χώρο για τα "θετικά", την αγάπη και, εφόσον υπάρχει η σχετική πεποίθηση, τη συγχώρεση.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το EFT εξ αποστάσεως;

Ναι! Το EFT μπορεί να εφαρμοστεί εξ αποστάσεως, με καθοδήγηση μέσω τηλεδιάσκεψης (π.χ. βιντεοκλήση Zoom, Messenger, Viber, WhatsApp). Έτσι:

  • Μπορείς να βοηθήσετε κάποιο δικό σου άνθρωπο που μένει μακρυά ή χρειάζεται εκτάκτως βοήθεια και δεν είναι εύκολη η συνάντησή σας.

  • Ως επαγγελματίας εφαρμοστής (σύμβουλος, θεραπευτής, coach κ.λπ.) μπορείς να εξυπηρετήσεις πελάτες που δεν έχουν δυνατότητα μετακίνησης (π.χ. με κινητικά προβλήματα ή φοβίες) ή ακόμα που διαμένουν σε άλλη πόλη ή και χώρα.

Στα σεμινάρια του EFT της CHANGE εξηγούμε πώς γίνεται αυτό, ενώ ειδικά για τους επαγγελματίες αφιερώνουμε στο σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεχωριστή ενότητα με οδηγίες και συμβουλές.

Είναι το EFT το ίδιο παντού στον κόσμο ή έχει παραλλαγές; Ποιο είναι το "σωστό" EFT;

Το EFT δημιουργήθηκε αρχικά περίπου το 1995 από τον Γκάρι Κρεγκ (Gary Craig), ο οποίος και "πατεντάρησε" τον όρο "Emotional Freedom Techniques" στις Η.Π.Α. και αλλού. Ο ίδιος ο Γκάρι έκανε στη συνέχεια αλλαγές και προσθήκες, προσπαθώντας να εκσυγχρονίσει τις τεχνικές, χωρίς όμως να αλλάξει τη "φιλοσοφία" και τη λογική πίσω από αυτές. Παράλληλα, πολύς κόσμος ασχολήθηκε στην πορεία με το EFT, την εφαρμογή και τη διδιασκαλία του, κάνοντας τροποποιήσεις και προσθήκες κατά περίπτωση, συνήθως χωρίς κάποια έγκριση από τον Γκάρι.

Αυτό δημιούργησε κάποια σύγχυση, καθότι όλοι ισχυρίζονταν ότι εφαρμόζουν και διδάσκουν το EFT, αλλά στην πραγματικότητα μόνο ο ίδιος ο Γκάρι παρουσιάζει και διδάσκει το EFT έτσι όπως το συνέλαβε και το εξέλιξε. Γι' αυτό, ο Γκάρι έκανε σαφές ότι κανένας στον κόσμο δεν έχει δικαίωμα να λέει ότι αυτό που κάνει και διδάσκει είναι το "γνήσιο" EFT, εκτός από τον ίδιο. Επίσης, ότι κανένας δεν έχει οριστεί από τον Γκάρι ως "γνήσιος" εφαρμοστής/δάσκαλος του EFT και κανένας δεν αναγνωρίζεται νόμιμα ως τέτοιος.

Έτσι, οποιοσδήποτε έχει δικαίωμα χρήσης του όρου "Emotional Freedom Techniques", χωρίς να πληρώνει δικαιώματα στον Γκάρι, αλλά κανείς εκτός του ιδίου δεν εκφράζει το "γνήσιο" EFT.

Πέραν αυτού, δύσκολα θα λέγαμε ότι υπάρχει "σωστό" και "λάθος" EFT, με την έννοια ότι θεωρητικά υπάρχουν τόσες παραλλαγές του, όσοι και οι άνθρωποι που το παρουσιάζουν ή το διδάσκουν! Στην πράξη όμως, έχουν δημιουργηθεί κάποιες βασικές κατευθύνσεις, με βάση την αρχική δουλειά του Γκάρι Κρεγκ, των οποίων κύριοι εκφραστές είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι και σύλλογοι διεθνώς. Κανείς από αυτούς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι "καλύτερος" ή "γνησιότερος" από τον άλλο!

Στην Ελλάδα, ο πρώτος εφαρμοστής και δάσκαλος του EFT που προσπάθησε να ακολουθήσει αρκετά πιστά τη φιλοσοφία και τις διδασκαλίες του ίδιου του Γκάρι Κρεγκ ήταν ο Υπάτιος Βαρελάς (βλ. www.change.gr), από το 2004 περίπoυ, ο οποίος είναι και ο μοναδικός στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε στη γνώση του EFT από τον ίδιο τον Γκάρι Κρεγκ (με EFTCert-I), πέρα από την πιστοποίησή του και από άλλους φορείς (AAMET, AMT, Pace Ed.).

Η πλέον γνήσια και αποτελεσματική μορφή του EFT (όπως αποδεικνύουν πια και οι επιστημονικές έρευνες και κλινικές μελέτες που έχουν γίνει) είναι αυτή που περιγράφει ο Γκάρι Κρεγκ στο www.emofree.com, ωστόσο οι οδηγίες που θα βρείτε εκεί (στην αγγλική γλώσσα) δεν επαρκούν πάντα, ιδίως σε πιο σοβαρά ζητήματα ή εκεί όπου υπάρχουν αντιστάσεις στην αλλαγή.

Διαβάστε και το σχετικό άρθρο του Υπάτιου Βαρελά με τίτλο "Πόσα EFT υπάρχουν και ποιο είναι το καλύτερο;".

Σχετίζεται το EFT με κάποια θρησκεία, αίρεση, σέκτα ή παραθρησκευτική οργάνωση;

Κάποιοι αναφέρουν στα γραπτά τους ότι το EFT έχει σχέση με το βουδισμό, με παραθρησκευτικά κέντρα και οργανώσεις ή ότι "έρχεται σε αντίθεση με την ορθόδοξη πίστη" κ.ο.κ.

Το EFT δεν έχει καμία σχέση με θρησκείες, αιρέσεις, σέκτες, παρόλο που κάποιοι (από άγνοια ή κακή πρόθεση) προσπαθούν να το συσχετίσουν. Ο δημιουργός του Γκάρι Κρεγκ ουδέποτε προέβαλε θρησκευτικές πεποιθήσεις ή δόγματα ως μέρος του EFT.

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να απαγορέψει σε θρησκευτικές και παραθ��ησκευτικές οργανώσεις να ασχολούνται με το EFT (όπως και με άλλες μεθόδους βελτίωσης και θεραπείας του ατόμου), να το χρησιμοποιούν ή και να το προωθούν στα μέλη και τους οπαδούς τους. Αυτό όμως δεν κάνει το EFT θρησκεία, δόγμα ή μέσο προσυλιτισμού! Είναι κρίμα να γράφονται τέτοιες ανακρίβεις και ψεύδη που προσπαθούν να μειώσουν την αξία του EFT. 

 

Αρχική σελίδα > Συχνές ερωτήσεις > Βασικές απορίες