15 λόγοι για να αποφεύγετε τα σενάρια για κτυπηματάκια 

Του Andy Hunt, 5 Σεπτεμβρίου 2017

 

Αν κάνετε αναζήτηση στο Διαδίκτυο για «EFT» ή “tapping” σε συνδυασμό με κάποιες λέξεις από το πρόβλημά σας πολύ εύκολα θα βρείτε κάποια σενάρια για κτυπηματάκια (tapping scripts), δηλαδή συλλογές έτοιμων φράσεων για να χρησιμοποιήσετε στα κτυπηματάκια με τα δάκτυλα.

Με την πρώτη ματιά, τα σενάρια αυτά φαίνονται καλή ευκαιρία. Απλώς βρίσκετε ένα σενάριο που ταιριάζει με το συγκεκριμένο πρόβλημά σας, κάνετε τα κτυπηματάκια με αυτό και υποτίθεται ότι το πρόβλημά σας θα λυθεί.

Ένα σενάριο για κτυπηματάκια είναι μία ακολουθία από φράσεις που δημιούργησε κάποιος ο οποίος προσπαθεί να καλύψει όλες τις πιθανές πτυχές που μπορεί να σκεφτεί, σύμφωνα με τη δική του ιδέα για το δικό σας πρόβλημα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κάνετε τα ελαφρά κτυπηματάκια ακολουθώντας το σενάριο, την ηχογράφηση ή το βίντεο. Είναι εύκολο, ο δημιουργός σας πηγαίνει εκεί όπου θεωρεί ότι πρέπει να πάτε και εσείς απλώς ακολουθείτε.

Δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο απλό (ή χρήσιμο).

 1. Ένα σενάριο για κτυπηματάκια δεν θα λειτουργήσει για τους περισσότερους. Όσο επιδέξιος και έμπειρος και αν είναι ο δημιουργός του σεναρίου, δεν σας ξέρει και δεν ξέρει πώς φτάσατε να αντιμετωπίζετε συγκεκριμένες προκλήσεις. Ακόμα και αν το πρόβλημά σας είναι κάτι κοινό, είστε μοναδικοί. Κανένας δεν μπορεί να αναγνωρίσει τι χρειάζεται να κτυπήσετε χωρίς να σας έχει γνωρίσει. Ακόμα και αν, από τύχη, το θέμα και η φρασεολογία ταιριάζουν καλά στο δικό σας πρόβλημα—το πιο πιθανό είναι ότι το σενάριο απευθύνεται μόνο στα συμπτώματα, όχι στις αιτίες του προβλήματος.

 2. Ένα σενάριο για κτυπηματάκια μπορεί να λειτουργήσει υπερβολικά καλά για κάποιους. Το EFT είναι ισχυρό, μπορεί γρήγορα και εύκολα να φτάσει σε βαθιές συναισθηματικές καταστάσεις. Αν είστε ένα ευάλωτο άτομο που κουβαλάει αρκετή μετά βίας συγκαλυμμένη δυσφορία, μπορεί να πυροδοτηθείτε από κάποιο μέρος του σεναρίου που θα σας συνδέσει με την υποβόσκουσα ένταση με τέτοιο τρόπο που θα  είναι πάρα πολύ δύσκολο να το διαχειριστείτε μόνος σας. Αν το σενάριο σας ρίξει σε ένα πηγάδι συναισθηματικού πόνου, ο δημιουργός δεν είναι εκεί για να σας τραβήξει έξω.

 3. Δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας. Ένα σενάριο, μία ηχογράφηση ή ένα βίντεο δεν μπορούν να σας κρατήσουν ασφαλείς. Κάποια προβλήματα πρέπει να δουλευτούν σε ένα συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον. Ένας έμπειρος ειδικός (practitioner) μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις σκέψεις και τα αισθήματά σας με τρόπο ασφαλή για εσάς, ενώ ένα σενάριο δεν μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τη δυσφορία.

 4. Ένα σενάριο δεν μπορεί να μεταβληθεί. Χρησιμοποιώντας ένα σενάριο για κτυπηματάκια είναι σα να ταξιδεύετε σε ράγες τραίνου. Οτιδήποτε δείτε ή νιώσετε που δεν είναι στην προκαθορισμένη διαδρομή δεν μπορεί να μπει στη διαδικασία. Περιορίζεστε στον τρόπο που το σενάριο περιγράφει το πρόβλημα και οργανώνει τη λύση. Ακολουθείτε τη διαδρομή είτε πηγαίνει προς χρήσιμη κατεύθυνση είτε όχι.

 5. Ένα σενάριο δεν θα ανταποκριθεί σε άμεση ανατροφοδότηση. Αντίθετα με έναν καλό ειδικό, ένα σενάριο για κτυπηματάκια δεν ενδιαφέρεται για το τι σας συμβαίνει. Δεν ακούει και δεν μπορεί να αλλάξει την προσέγγισή του για να ταιριάξει με το δική σας εμπειρία. Όσον αφορά στο σενάριο, δεν υπάρχετε.

 6. Ακολουθώντας σενάρια μπορεί να γίνεται παθητικοί. Όταν ακολουθείτε ένα σενάριο για κτυπηματάκια παραδίνετε τον εαυτό σας σε κάποιον άλλο, έναν υποτιθέμενο γνώστη που θα σας πει τι να κάνετε και θα σας κάνει καλύτερα. Παρατάτε τις δικές σας δυνάμεις διερεύνησης και δράσης. Συνηθίζετε να σας λένε τι συμβαίνει, τι σημαίνει και τι να κάνετε (που είναι το αντίθετο από αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει στην καλή θεραπεία ή coaching).

 7. Αναθέτετε πλήρως τη νοηματοδότηση της εμπειρίας σας σε κάποιον άλλο. Όταν χρησιμοποιείτε ένα σενάριο για κτυπηματάκια συμφωνείτε με τις εξηγήσεις ενός ξένου για αυτό που βιώνετε, νιώθετε και καταλαβαίνετε. Αρκετό (ή όλο) από αυτό ίσως δεν ταιριάζει καλά σε σας. Επειδή γενικά είμαστε επιδεκτικοί σε δηλώσεις ειδικών, εύκολα υιοθετούμε ιδέες και εξηγήσεις που μπορεί να είναι άσχετες με εμάς (ιδίως μάλιστα στην κατάσταση επιδεκτικότητας που συμβαίνει με τα κτυπηματάκια). Αυτές οι εξηγήσεις και περιγραφές μπορεί να μην μας βοηθούν και μπορεί ακόμα και να γίνουν εμπόδια στο να βρούμε και να επιλύσουμε αυτό που πραγματικά διαδραματίζεται μέσα μας.

 8. Μπορούν να αποθαρρύνουν την αυτο-διερεύνηση.  Αν ακολουθήσετε τις εξηγήσεις και τις υποδείξεις κάποιου άλλου μπορεί να μη διερευνήσετε τι πραγματικά συμβαίνει στον εσωτερικό σας κόσμο. Ο μόνος τρόπος να έχετε αυτο-επίγνωση είναι να δώσετε προσοχή στη δική σας εμπειρία. Δεν μπορείτε να έχετε το «γνώθι σαυτόν» ακολουθώντας το σενάριο κάποιου άλλου.

 9. Δίνουν την ψευδαίσθηση της εύκολης λύσης σε δύσκολα προβλήματα. Ένα σενάριο για κτυπηματάκια μπορεί να μοιάζει με μαγικό ξόρκι: κάνε αυτές τις κινήσεις, πες αυτά τα λόγια και όλα θα φτιάξουν. Πολλά προβλήματα, ιδίως τα δύσκολα όπως τραύμα, άγχος, κρίσεις πανικού, πεσμένη διάθεση και μίσος προς τον εαυτό είναι σύνθετες δυσκολίες που δεν θα επιλυθούν σε πέντε λεπτά.

 10. Τα σενάρια δεν μπορούν να φτάσουν στη ρίζα των περισσότερων προβλημάτων. Πολλά δύσκολα συναισθηματικά προβλήματα θεμελιώνονται στην παιδική ηλικία μας και σε ανεπίλυτες τραυματικές εμπειρίες. Κανένας έμπειρος επαγγελματίας δεν θα χρησιμοποιήσει ένα σενάριο για να διορθώσει παιδικές δυστυχίες ή να επιλύσει τραυματικές εμπειρίες. Ένα σενάριο μπορεί να σας βοηθήσει να αδειάσετε τα νερά από μια βάρκα που μπάζει, αλλά δεν θα βοηθήσει να βρείτε ή να βουλώσετε το σημείο από όπου μπαίνουν.

 11. Μπορούν να είναι ελκυστικά στους ανθρώπους με τη μικρότερη πιθανότητα να ωφεληθούν από αυτά. Υπερβολικά δυστυχισμένοι άνθρωποι συχνά περιμένουν απελπισμένα από κάποιον να τους πει τι πηγαίνει λάθος και τι να κάνουν. Αν είναι τόσο δυστυχισμένοι, είναι επειδή έχουν βαθιά εδραιωμένα και πολύπλοκα ζητήματα, του είδους που δεν γίνεται να επιλυθούν με ένα σενάριο για κτυπηματάκια. Η απελπισία τους κάνει ευάλωτους στην ελκυστικότητα ενός σεναρίου και ακόμα πιο ευάλωτους στις πιθανές δυσμενείς επιδράσεις.

 12. Τα σενάρια μπορούν να ενθαρρύνουν την αποθάρρυνση. Αφού προσπαθήσετε και αποτύχετε να λύσετε ένα πρόβλημα με ένα σενάριο για κτυπηματάκια μπορεί να καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι η τεχνική με τα κτυπηματάκια δεν αξίζει και να χάσετε μία χρυσή ευκαιρία να απαλλαγείτε από βάσανα μίας ζωής με σωστή χρήση της τεχνικής.

 13. Τα περισσότερα σενάρια ενθαρρύνουν τον πρώιμο καθησυχασμό. Στη κουλτούρα μας της «θετικής σκέψης» πολλοί θέλουν να φτάσουν στο μέρος των σεναρίων που σχετίζεται με την καλή διάθεση. Τα περισσότερα σενάρια ξεκινούν με το πρόβλημα και μεταβαίνουν προς τα κτυπηματάκια με θετικές φράσεις. Στη βιασύνη να ενισχύσουμε τα καλά αισθήματα μπορεί να παρακάμψουμε την απαραίτητη δουλειά του καθαρισμού των δυσκολιών και αυτός ο πρώιμος καθησυχασμός αφήνει ανεπίλυτες πολλές πτυχές του προβλήματος.

 14. Τα σενάρια μπορούν να γίνουν αντιπερισπασμός για τη σκληρή δουλειά επίλυσης του προβλήματος. Ψάχνοντας πάντα για το κατάλληλο σενάριο για το πρόβλημά σας μπορεί να αναβάλλετε την άβολη εργασία της επίλυσης του προβλήματος.

Αν τα σενάρια για κτυπηματάκια είναι τόσο προβληματικά, τότε ποια είναι η εναλλακτική λύση;

Κατά βάση η επιτυχία με τα κτυπηματάκια απαιτεί τέσσερα πράγματα μόνο:

 1. Να μπορείτε να κάνετε τα κτυπηματάκια στα σημεία δακτυλοπιέσεων (αυτό είναι το εύκολο μέρος).

 2. Να δίνετε προσοχή στα σχετικά κομμάτια της δικής σας εμπειρίας.

 3. Να μπορείτε να επεξεργάζεστε ό,τι προκύπτει.

 4. Να έχετε συναισθηματική ασφάλεια ενώ κάνετε αυτήν την εργασία.

Αυτές οι συνθήκες ισχύουν τόσο για αυτοβοήθεια όσο και για εργασία με δεξιοτέχνη ειδικό.

Το να ξέρουμε τι να κτυπήσουμε είναι η βασική δεξιότητα στο EFT. Ένα σενάριο για κτυπηματάκια επιχειρεί να το κάνει αυτό πιο εύκολο για εσάς δίνοντάς σας τις «σωστές» λέξεις, αλλά επειδή είστε ένα μοναδικό άτομο (όπως και οποιοσδήποτε άλλος) είναι πολύ πιο χρήσιμο να διερευνήσετε τις προσωπικές σας εμπειρίες.

Ένας τρόπος να το κάνετε αυτό είναι ρωτώντας τον εαυτό σας  ερωτήσεις όπως αυτές που θα σας έκανε ένας καλός ειδικός, όπως:

 • Τι συμβαίνει;

 • Πώς υποφέρω;

 • Πώς λειτουργεί αυτό το πρόβλημα;

 • Πώς ξέρω ότι έχω αυτό το πρόβλημα;

 • Πού και πότε ξεκίνησε αυτό; κ.ο.κ.

Αφού γνωρίσετε με τι πρέπει να εργαστείτε, θα πρέπει να μπορείτε να εργαστείτε με αυτό.

Παρόλο που μπορείτε να μάθετε το EFT από κάποιο βιβλίο (εγώ ξεκίνησα από το αρχικό Εγχειρίδιο του Γκάρι Κρεγκ), είναι πολύ καλύτερο να μάθετε πώς να χρησιμοποιείτε το EFT σε ένα σεμινάριο ή από κάποιον ειδικό (Practitioner). Δεν υπάρχει υποκατάστατο για την πείρα, την ανατροφοδότηση και την επιδέξια καθοδήγηση για να μάθετε αυτές τις τεχνικές.

Αν γνωρίζετε τα βασικά, μπορείτε να τα εφαρμόσετε σε πολλές συναισθηματικές και νοητικές δυσκολίες και να έχετε πολύ καλά αποτελέσματα. Η απαλλαγή από παλιές πληγές και ιδέες μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον εσωτερικό και στον εξωτερικό σας κόσμο.

Ωστόσο, αυτή η δουλειά μπορεί  να σας πάει σε μεγάλα συναισθηματικά βάθη. Αν οι δυσκολίες σας πηγάζουν από παιδικές δυστυχίες και τραυματικές εμπειρίες υπάρχει ένας κίνδυνος πλησιάζοντας τη λύση να πλησιάσετε συναισθηματικές αιτίες που μπορεί να πυροδοτήσουν ισχυρές συναισθηματικές αντιδράσεις, δύσκολες στη διαχείριση.

Αν πρόκειται να εργαστείτε με τέτοια ζητήματα, χρειάζεστε να είστε συναισθηματικά ασφαλείς για να το κάνετε. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να κρατήσετε τον εαυτό σας υπό έλεγχο όταν νιώθετε ότι διαλύεστε.

Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεστε κάποιον που μπορεί να σας στηρίζει ώστε να μπορείτε να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να επιλύσετε αυτά τα θέματα με τρόπο που δεν θα σας τραυματίσει ξανά. Αν δεν νιώθετε ασφαλείς για κάποιο θέμα, είναι η ώρα να βρείτε κάποιον έμπειρο ειδικό για να σας βοηθήσει να το δουλέψετε.

Η εργασία με ζητήματα με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι πιο αργή, με προκλήσεις και όχι τόσο οικονομική όσο ένα σενάριο για κτυπηματάκια, αλλά θα έχετε πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας και πολύ μικρότερη πιθανότητα να σας καταβάλουν παλιές πληγές.

 

 

O συγγραφέας του άρθρου Andy Hunt είναι EFT Level 3 Practitioner & Trainer, μέλος του AAMET και NLP Master Practitioner and Trainer, μέλος του NLPtCA. Θα το βρείτε μέσω του ιστοχώρου https://practicalwellbeing.co.uk/ 

 

Πρωτότυπο κείμενο (στην Αγγλική Γλώσσα): https://practicalwellbeing.co.uk/15-reasons-to-avoid-tapping-scripts/  

Τελευταία ενημέρωση πηγής: 11 Σεπτεμβρίου 2017  

 

Μετάφραση-προσαρμογή στην Ελληνική γλώσσα κατόπιν ρητής αδείας του συγγραφέα:

Υπάτιος Βαρελάς
EFTCert-I, CP.AMT, AAMET EFT Level 3, EFT-ADV
e-mail: info@eft.gr

  

Απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε αντιγραφή μέρους ή όλου του παραπάνω κειμένου για χρήση στο διαδίκτυο, σε μέσα μαζικής επικοινωνίας, άρθρα, σεμινάρια ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνίας με το κοινό εκτός αν έχει δοθεί γραπτή άδεια από το συγγραφέα Andy Hunt (κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων πρωτότυπου κειμένου) και το μεταφραστή Υπάτιο Βαρελά (κάτοχος πνευματικών δικαιωμάτων για τη μετάφραση και προσαρμογή).

 

 

 

Αρχική σελίδα > Πληροφόρηση > Άρθρα για το EFT > 15 λόγοι για να αποφεύγετε τα σενάρια για κτυπηματάκια