Σχέση και σύγκριση του EFT με άλλες μεθόδους και τεχνικές

Συνδυάζεται το EFT με άλλες τεχνικές;

Το EFT όχι μόνο συνδυάζεται με άλλες τεχνικές, αλλά μπορεί κυριολεκτικά να "απογειώσει" την αποτελεσματικότητά τους!

Για παράδειγμα:

 • Πολλοί επαγγελματίες υπνοθεραπευτές χρησιμοποιούν το EFT στη διάρκεια της θεραπευτικής ύπνωσης του πελάτη, για να αποφορτίσουν κρυμμένες συναισθηματικές εντάσεις που αναδύονται.

 • Στην ατομική συμβουλευτική, το EFT είναι ιδανικό για θεραπευτικές παρεμβάσεις σε σημεία όπου η πρόοδος "κολλάει" ή ο πελάτης θέλει να απαλλαγεί γρήγορα από μία δυσάρεστη φόρτιση που προέκυψε.

 • Στη γνωσιακή θεραπευτική προσέγγιση, το EFT ενισχύει και επιταχύνει σημαντικά την αναπλαισίωση (reframing) και την αλλαγή αντίληψης, που είναι βασική προϋπόθεση για τη θεραπεία.

 • Στις συνεδρίες διαφόρων εναλλακτικών θεραπειών, το EFT είναι ιδανικό για την άμεση ανακούφιση από στρεσογόνες συναισθηματικές καταστάσεις που πιθανώς προκύπτουν, κ.λπ.

 • Όταν συνδυάζεται με συγκεκριμένες τεχνικές του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού (NLP) το αποτέλεσμα θεραπείας ή αλλαγής μπορεί να είναι πολύ πιο βαθύ και μόνιμο.

 • Συνδυάζεται εξαιρετικά με ασκήσεις και τεχνικές θεραπευτικού οραματισμού, όπως π.χ. αυτές του Gerald Epstein, όταν χρειάζεται αποφόρτιση αναδυομένων συναισθημάτων.

EFT και "Ενεργειακή Ψυχολογία" (Energy Psychology)

Ο όρος "ενεργειακή ψυχολογία" (energy psychology) εφερεύθηκε από τον Fred Gallo, έναν πρωτοπόρο στην προσπάθεια αποτύπωσης της σχέσης των ενεργειακών συστημάτων του ανθρώπου με τα συναισθήματα, τη συμπεριφορά και το νευρικό σύστημα.

Ο ορισμός παρέχεται από τον ίδιο τον Gallo και απλώς μεταφράζουμε εδώ:

"Η ενεργειακή ψυχολογία καταπιάνεται με τη σχέση των ενεργειακών συστημάτων με το συναίσθημα, τη διεργασία γνώσης, τη συμπεριφορά και την υγεία. Τα συστήματα αυτά περιλαμβάνουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και της καρδιάς, των μεσημβρινών, των βιο-φωτονίων, των βιο-πεδίων, κ.λπ.

Παρόλο που οι ψυχολογικές λειτουργίες περιλαμβάνουν σκέψη, συναισθήματα, χημεία, νευρολογία, γενετική και περιβαλλοντικές παραμέτρους, σε ένα θεμελιώδες επίπεδο εμπλέκεται επίσης η βιο-ενέργεια. Όπως μία κασέτα ήχου ή ένας σκληρός δίσκος υπολογιστή περιέχουν πληροφορίες σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, παρομοίως ο εγκέφαλός μας και το σώμα μας λειτουργούν ηλεκτρομαγνητικά. Η ενεργειακή ψυχολογία εφαρμόζεται σε μία ευρεία κλίμακα περιοχών που συμπεριλαμβάνουν την ψυχοθεραπεία, τη συμβουλευτική, την εκπαίδευση, την φωνητική καθοδήγηση, τη σωματική υγεία, τη διαχείριση πόνου, τον αθλητισμό και την απόδοση κορυφής."

Ο Gallo μάλιστα προχωράει ένα βήμα παραπέρα και χρησιμοποιεί τον όρο "ενεργειακή ψυχοθεραπεία", όπου εντάσσει τη δική του μέθοδο (EDxTM), το EFT και το ECT.

Άλλοι εντάσσουν στους όρους αυτούς μία πληθώρα άλλων μεθόδων όπως το TFT ("πατέρα" του EFT και των περισσότερων από αυτές της μεθόδους), το TAT, το ESM, κ.ο.κ.

Η αλήθεια είναι ότι οι όροι "ενεργειακή ψυχολογία" και "ενεργειακή ψυχοθεραπεία" προκαλούν μία σύγχιση με την "κλασσική" ψυχολογία και ψυχοθεραπεία, με τις οποίες έχουν κοινά στοιχεία (ως προς το επιδιωκώμενο αποτέλεσμα), αλλά συχνά τελείως διαφορετική προσέγγιση. Επίσης, οι "ενεργειακές" μέθοδοι δεν αντιστοιχούν σε κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και η εκπαίδευση σε αυτές (τουλάχιστον επί του παρόντος) δεν δίνει δικαίωμα επαγγελματικής δραστηριότητας ψυχολόγου ή ψυχοθεραπευτή και αυτό ισχύει τόσο στην Ελλάδα, όσο και παγκοσμίως.

Πολλοί "κλασσικοί" ψυχολόγοι και ψυχοθεραπευτές μάχονται ενάντια στη χρήση των αντίστοιχων "ενεργειακών" όρων, ενώ άλλοι αντίθετα δείχνουν ενδιαφέρον ή έχουν ήδη προσθέσει (μετά από εκπαίδευση) "ενεργειακές" μεθόδους στην πρακτική τους και ειδικά μάλιστα το EFT, τόσο διότι είναι πολύ γρήγορο και αποτελεσματικό, όσο και διότι μπορούν να το δώσουν ως εργαλείο αυτοβοήθειας και αυτοϋποστήριξης στους πελάτες τους. 

EFT και "κτυπήματα" (tapping)

Υπάρχει διεθνώς μία σύγχυση, σε πολύ κόσμο, σχετικά με το τι είναι τα "κτυπήματα" (tapping) και κατά πόσο έχουν σχέση με το Emotional Freedom Techniques.

Η Βασική Διαδικασία του EFT περιέχει κάποια ελαφρά κτυπηματάκια με τα δάκτυλα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Τα κτυπηματάκια αυτά είναι γνωστά και ως "tapping", όρο που καθιέρωσε ουσιαστικά ο δημιουργός του EFT Γκάρι Κρεγκ.

Ωστόσο, στην πορεία και με την παράλληλη δημιουργία και διάδοση πολλών άλλων "συγγενών" με το EFT μεθόδων, οι οποίες χρησιμοποιούν και αυτές τα ίδια κτυπηματάκια ή και σε άλλα σημεία του σώματος, φτάσαμε με τον όρο "κτυπήματα" (tapping) να εννοούμε ουσιαστικά οποιαδήποτε τεχνική που ως βασικό συστατικό της έχει τέτοια κτυπηματάκια. Αυτές οι τεχνικές και μέθοδοι (εκτός EFT) μετρώνται σε δεκάδες ανά τον κόσμο!

Έχε υπόψη πάντως και ότι κάποιοι από αυτούς που κατά βάση χρησιμοποιούν EFT (π.χ. Nick Ortner), λένε απλώς ότι κάνουν "κτυπήματα" (tapping) πιθανώς για να αποφύγουν τη σύνδεση με τον Γκάρι Κρεγκ και τυχόν αναφορές στο EFT που μπορεί να τους δημιουργήσουν νομικά προβλήματα.

EFT και NLP (Neuro-linguistic Programming)

Το NLP (Neuro-lingustic Programming ή Νευρο-γλωσσικός προγραμματισμός) είναι ένας από τους θεμέλιους λίθους του EFT. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθότι ο δημιουργός του EFT Γκάρι Κρεγκ ήταν NLP Master Practitioner πριν ακόμα εφεύρει το EFT και έβαλε σε αυτό πολλά στοιχεία από το NLP.

Ενδεικτικά στοιχεία/τεχνικές του EFT που προέρχονται από το NLP ή περιέχουν σημαντικά στοιχεία του είναι η Τεχνική της Ταινίας (Movie Technique), η τεχνική Τραύμα Χωρίς Δάκρυα (Tearless Trauma) και σχεδόν όλες οι "απαλές" τεχνικές, η προ-πλαισίωση (pre-framing), η ανα-πλαισίωση (reframing), η ολοκλήρωση μερών (part integration), κ.α.

Ο Γκάρι Κρεγκ ουσιαστικά "πάντρεψε" το NLP με θεωρίες και (λιγότερο) τεχνικές περί ενεργειακού σώματος για να φτιάξει το EFT.

Υπάρχουν μάλιστα δύο "κατευθύνσεις" στην προχωρημένη γνώση και εφαρμογή του EFT και συναντάμε και τις δύο εξίσου (χωρίς να σημαίνει ότι η μία είναι απαραίτητα καλλίτερη από την άλλη):

 • Η πρώτη κατεύθυνση είναι η "διαισθητική/ενεργειακή", όπου ο προχωρημένος εφαρμοστής του EFT βασίζεται περισσότερο στο "ένστικτο" και τις "ενεργειακές δονήσεις" που λαμβάνει. Συνήθως την κατεύθυνση αυτή ακολουθούν όσοι έχουν ισχυρή πίστη στην "ενέργεια" και στη διαίσθηση και πιθανώς έχουν εντρυφήσει και σε άλλες "ενεργειακές" μεθόδους (π.χ. ρέικι, pranic healing, κ.λπ.).

 • Η δεύτερη κατεύθυνση είναι η ισχυρά προσανατολισμένη στο NLP, όπου γίνεται όλο και μεγαλύτερη χρήση τεχνικών του NLP και παραλλαγών τους. Συνήθως την κατεύθυνση αυτή ακολουθούν οι εφαρμοστές του EFT που έχουν καλή γνώση του NLP και πιστεύουν σε αυτό το μοντέλο παρέμβασης.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι στη διδασκαλία προχωρημένων τεχνικών του EFT παγκοσμίως σχεδόν πάντα δίνεται ιδιαίτερο βάρος σε τεχνικές και μοντέλα που προέρχονται από το NLP.

EFT και FasterEFT

Ως FasterEFT (ή Faster EFT) εννοούμε εδώ τη μέθοδο που δημιούργησε ο Rοbert Smith, ο οποίος προβάλει τις δικές του τεχνικές ως πιο γρήγορες και πιο αποτελεσματικές από το EFT. Ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής σε κάποια συγκριτική έρευνα ή κλινική μελέτη και είναι παραπλανητικός

Το Faster EFT δεν είναι κάποια μορφή ή εξέλιξη του EFT - Emotional Freedom Techniques, μάλιστα τα αρχικά EFT στη μέθοδο του Robert Smith σημαίνουν "Emotionally Focused Transformations" (όπως αναφέρει ο ίδιος στις ιστοσελίδες του αλλά παραλείπει να αναφέρει στα κείμενα προώθησης και διαφήμισης της μεθόδου του). Χρησιμοποιεί και αυτό κάποια κτυπηματάκια με τα δάκτυλα πάνω στο σώμα ("tapping"), όμως πέρα από τα ίδια τα κτυπηματάκια που είναι εν μέρει διαφορετικά, όλη η λογική και φιλοσοφία λειτουργίας αυτού του συστήματος είναι διαφορετική από το EFT - Emotional Freedom Techniques. Πιο πολύ συγγενεύει με το NLP - Neuro-Linguistic Programming, όπως αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός του.

Επομένως, είναι ένα πολύ διαφορετικό σύστημα τεχνικών από το EFT, παρόλο που έχει μερικά κοινά στοιχεία με αυτό. Ωστόσο, ο Robert Smith έχει χρησιμοποιήσει συχνά παραπλανητικές δηλώσεις και περιγραφές για να εμφανίσει τη δική του μέθοδο ως "γρηγορότερη του EFT", "καλύτερη του EFT", "το νέο, βελτιωμένο EFT" κ.ο.κ.

EFT και Γνωσιακή Θεραπεία (Cognitive Therapy)

Μία βασική αρχή της Γνωσιακής Θεραπείας είναι ότι η αλλαγή αντίληψης (που οδηγεί είτε σε "επανεκτίμηση") και η αποφυγή των σκέψεων που "προκαλούν" ή "συντηρούν" τα αρνητικά συναισθήματα, οδηγεί και στην μείωση της έντασης αυτών, ακόμα και την απαλλαγή από αυτά. Έτσι, για να αλλάξει κανείς τον τρόπο που νιώθει, πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Στην αρχή αυτή μάλιστα στηρίζονται και χιλιάδες βιβλία αυτο-βοήθειας, συχνά με πολύ χαρακτηριστικούς τίτλους (όπως "Η ευτυχία είναι απόφαση", "Άλλαγε με τη δύναμη της σκέψης", κ.ο.κ.).

Στο EFT, λειτουργούμε ανάποδα: αλλάζουμε τον τρόπο που νιώθει το άτομο, με αποτέλεσμα να αλλάζει (ακούσια) ο τρόπος που σκέπτεται! Αυτός είναι και ο λόγος που το EFT έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις όπου η Γνωσιακή Θεραπεία υστερεί ή και είναι εντελώς αναποτελεσματική (και συνήθως αφορούν σε ισχυρά αρνητικά συναισθήματα όπως φόβος και θυμός που διεγείρονται "αυτόματα", χωρίς να μεσολαβούν διεργασίες του εξωτερικού φλοιού του εγκεφάλου).

Η αλήθεια είναι ότι το EFT περιλαμβάνει και κάποιες τεχνικές που μοιάζουν με αυτές τις Γνωσιακής Θεραπείας και έχουν εισαχθεί στο EFT από το NLP (όπως π.χ. η ανα-πλαισίωση), όμως ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται αυτές, είναι σε συνδυασμό με τη στόχευση στο συνδεδεμένο συναίσθημα, οπότε δεν χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο όπως στη Γνωσιακή Θεραπεία.

Ωστόσο, ένας συνδυασμός Γνωσιακής (ή Γνωσιακής-Συμπεριφορικής) Θεραπείας και EFT μπορεί να λειτουργήσει εξαιρετικά σε θεραπευτικό πλαίσιο, καθότι συχνά ενεργούν με συμπληρωματικό τρόπο!

EFT και Ύπνωση (Hypnosis)

Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το αν το EFT τελικά είναι μία μορφή ύπνωσης.

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι ύπνωση, χρησιμοποιώντας ως βασικά επιχειρήματα κυρίως το ότι:

 • Το EFT χρησιμοποιεί "υπνωτικές υποδείξεις/υποβολές" (hypnotic suggestions).

 • Πολύ συχνά, έχει κάποιος θετικά αποτελέσματα με τα κτυπηματάκια ακόμα και αν τα κάνει σε σημεία διαφορετικά από αυτά που υποδεικνύει το EFT ή παραλείψει κάποια από αυτά τα σημεία.

Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι που το διαχωρίζουν εντελώς από την ύπνωση, με τα εξής βασικά επιχειρήματα:

 • Για να λειτουργήσει το EFT, θα πρέπει σε κάποιο βαθμό να διεγερθεί κάποιο συναίσθημα, διαφορετικά λειτουργεί ελάχιστα ή και καθόλου. Αντιθέτως, στην ύπνωση δεν υπάρχει τέτοια ισχυρή σύνδεση αποτελέσματος με τη διέγερση συναισθήματος.

 • Στο EFT παρατηρούμε συχνά μία πολύ εντυπωσιακή και άμεση αποφόρτιση, σε σχέση με την ύπνωση.

 • Την ώρα που εφαρμόζουμε το EFT, εμφανίζονται πολύ συχνά κάποια (προσωρινά) φαινόμενα όπως χασμουρητό, δάκρυσμα των ματιών, μουδιάσματα, αίσθημα καύσου ή δροσιάς σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, κ.ο.κ.

Είναι μάλλον σαφές πια ότι το EFT δεν είναι ύπνωση. Ωστόσο φαίνεται να υποβάλει συχνά το άτομο (χωρίς απαραίτητα συνειδητή προσπάθεια του θεραπευτή/συμβούλου ή του ατόμου) σε μία ελαφρά υπνωτική κατάσταση (light trance), πιθανώς λόγω της ταχύτητας της επέμβασης και της παράκαμψης της συνειδητής επεξεργασίας αυτών που λαμβάνουν χώρα από το άτομο.

Επίσης, υπάρχουν αρκετοί υπνοθεραπευτές που χρησιμοποιούν πλέον το EFT σε συνδυασμό με τις "κλασικές" τεχνικές ύπνωσης, με εξαιρετικά αποτελέσματα!

EFT και Emotionally Focused Therapy (Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία)

To EFT όπως το εννοούμε σε αυτόν τον ιστοχώρο, δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το σύστημα Emotionally Focused Therapy (Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία), που αποτελεί εξέλιξη της Συστημικής Προσέγγισης και αναφέρεται στην ψυχοθεραπεία ζεύγους και οικογένειας. Το μόνο κοινό που έχουν είναι τα αρχικά "EFT".

 

Αρχική σελίδα > Συχνές ερωτήσεις > EFT και άλλα συστήματα