Προέλευση και εξέλιξη του EFT

Το ξεκίνημα του EFT

Το EFT δημιουργήθηκε από τον Γκάρι Κρεγκ (Gary Craig) στις Η.Π.Α., στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ο Γκάρι, αν και είχε σπουδάσει μηχανικός στο Στάνφορντ, ακολούθησε αρχικά σταδιοδρομία στις πωλήσεις ασφαλειών, όπου μάλιστα (όπως ισχυρίζεται) τα κατάφερε αρκετά καλά και είχε εξαιρετικά υψηλά εισοδήματα.

Κάποια στιγμή άρχισε να ασχολείται με την προσωπική ανάπτυξη και αυτοβελτίωση, όπου και έστρεψε τελικά το επαγγελματικό ενδιαφέρον του παρουσιάζοντας σεμινάρια προσωπικής ανάπτυξης και κάνοντας "καθοδήγηση ατομικής απόδοσης" (personal performance coaching). Μάλιστα σταμάτησε να ασχολείται με τις ασφάλειες και μεταβίβασε τις επιχειρήσεις του.

Στα πλαίσια της επιμόρφωσής του και της διαρκούς αναζήτησης για νέες μεθόδους και τεχνικές προσωπικής ανάπτυξης, το 1991 εκπαιδεύτηκε στη μέθοδο Thought Field Therapy ή TFT (Θεραπεία Νοητικού Πεδίου) του Δρ. Ρότζερ Κάλαχαν (Dr. Roger Callahan). Το TFT είναι η βάση που χρησιμοποίησε ο Γκάρι για να δημιουργήσει το EFT.

Ο Ρότζερ Κάλαχαν, κλινικός ψυχολόγος με πείρα άνω των 40 ετών, αφιέρωσε τη ζωή του στο να βρει τρόπους να θεραπεύει τους ανθρώπους από αβάσιμους φόβους, φοβίες, τραύματα, άγχη, κ.λπ. διότι και ο ίδιος υπέφερε αρκετά από αυτά από την παιδική του κιόλας ηλικία ([Hartmann, 2003]).

Η θρυλική ιστορία για τη γέννηση του TFT πριν από 25 περίπου χρόνια έχει ως εξής ([Craig, 2004] και [Gallo,1999]): Ο Κάλαχαν είχε μία ασθενή, τη Μαίρη, η οποία υπέφερε από μία βαριάς μορφής φοβία του νερού--ακόμα και στο μπάνιο δεν μπορούσε να ανεχτεί περισσότερο από μερικούς πόντους νερό, και πάλι με δυσφορία, ενώ δεν μπορούσε να βγει από το σπίτι της όταν έβρεχε!. Εργαζόταν για την περίπτωσή της επί 18 μήνες, χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις όπως Πελατοκεντρική Θεραπεία, Ορθολογική-Συγκινησιακή Θεραπεία, Συστηματική Αποευαισθητοποίηση,  ύπνωση και άλλες μεθόδους, αλλά εκείνη εξακολουθούσε να φοβάται ότι το νερό μπορεί να τη σκοτώσει.

Σε μία συνεδρία ο Κάλαχαν καθοδήγησε τη Μαίρη να κάνει ελαφρά κτυπήματα με το δάκτυλο στο σημείο εκκίνησης του μεσημβρινού του στομάχου, κάτω από το μάτι. Η Μαίρη με τον τρόπο αυτό ανακουφίστηκε από τη φοβία και ο Κάλαχαν για επιβεβαίωση την πήγε κοντά σε μία πισίνα, όπου η Μαίρη όχι μόνο δεν φοβήθηκε, αλλά παραλίγο να βουτήξει στο νερό (δεν το έκανε όμως, διότι όπως ανέφερε φυσικά δεν ήξερε κολύμπι!).

Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή ώστε ο Δρ. Κάλαχαν να αναπτύξει στις αρχές της δεκαετίας του '80 το TFT, με μία σειρά "αλγορίθμων" κτυπήματος σε συγκεκριμένα σημεία βελονισμού, καθένας από τους οποίους ήταν κατάλληλος για συγκεκριμένες δυσλειτουργίες και παθήσεις. Ακόμα και τα ίδια σημεία μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με διαφορετική σειρά, δημιουργώντας έτσι διαφορετικούς αλγορίθμους.

Ο Κάλαχαν δίδασκε τους αλγορίθμους αυτούς, μαζί με τεχνικές "διάγνωσης" και κάποια άλλα στοιχεία που πήρε έτοιμα ή δημιούργησε ο ίδιος.

Το 1991 ο Γκάρι Κρεγκ εκπαιδεύτηκε στο TFT, το οποίο στη συνέχεια εφάρμοσε στους πελάτες του. Τα επόμενα πέντε χρόνια προσπάθησε να απλοποιήσει τη μέθοδο και τελικά διαπίστωσε (όπως ισχυρίζεται ο ίδιος συχνά) ότι δεν είχε σημασία η σειρά με την οποία χρησιμοποιούνταν τα σημεία!

Το 1995 ο Γκάρι δημιούργησε και ξεκίνησε να διαθέτει την πρώτη σειρά εκπαιδευτικών ταινιών για το EFT σε βιντεοκασέτες με τον τίτλο The EFT Course και δημοσίευσε την πρώτη έκδοση του περίφημου βασικού εγχειριδίου του EFT (The EFT Manual). Έτσι ξεκίνησε η διεθνής σταδιοδρομία του EFT.

Το 1998, ο Γκάρι δημιούργησε το επόμενο σημαντικό εκπαιδευτικό "πακέτο" ταινιών με τίτλο Steps Towards Becoming the Ultimate Therapist. Σε αυτό αναπτύσσονται πρόσθετες τεχνικές και πολλές διευκρινήσεις και λεπτομέρειες των αρχών και των τεχνικών του EFT, στην πρακτική εφαρμογή τους (κυρίως από σεμινάρια που έκανε ο ίδιος ο Γκάρι).

Φαντάζεστε ασφαλώς ότι ο Γκάρι Κρεγκ δεν ήταν ο μόνος "πονηρός" της ιστορίας! Υπήρξαν και άλλοι αξιόλογοι επαγγελματίες που εκπαιδεύτηκαν στο TFT και προσπάθησαν μετά να το απλοποιήσουν ή να το εξελίξουν, με πιο γνωστό και επιτυχημένο παράδειγμα αυτό του Φρεντ Γκάλο ([Gallo,1999]). Η διαφορά όμως με "τους άλλους", είναι ότι η μέθοδος του Γκάρι ήταν και εξακολουθεί να είναι μακράν η πιο απλή και ταυτόχρονα όχι λιγότερο αποτελεσματική από τις άλλες.

Η εξέλιξη του EFT μέχρι σήμερα

Ο Γκάρι Κρεγκ διέθεσε στο παγκόσμιο κοινό ελεύθερα μέσω του ιστοχώρου του emofree.com πάρα πολλές πληροφορίες και γνώση για το EFT, μεταξύ των οποίων και το πολύ κατατοπιστικό βασικό εγχειρίδιο (The EFT Manual). Επιπλέον, προσέφερε ελεύθερα και έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών για πραγματικές περιπτώσεις όπου το EFT έχει ή μπορεί να εφαρμοστεί.

Ο Γκάρι ασχολήθηκε ενεργά και εντατικά με τη συνεχή εξέλιξη του EFT, με τον εμπλουτισμό του ιστοχώρου του με τεράστιο όγκο πληροφοριών και πραγματικών περιπτώσεων εφαρμογής και την παγκόσμια εξάπλωσή του.

Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα μία ριζοσπαστική μέθοδος θεραπείας και προσωπικής ανάπτυξης αγαπήθηκε από τόσες χιλιάδες ανθρώπους και δημιούργησε τέτοια αναστάτωση, χωρίς να υπάρχει μάλιστα κάποια επιστημονική μελέτη που να αμφισβητεί την αποτελεσματικότητά της.

Οι (λίγες) αρνητικές κριτικές επικεντρώνονται στις εξηγήσεις που δίνει ο Γκάρι για τον τρόπο λειτουργίας της μεθόδου, παρόλο που τονίζει πάντα ότι οι εξηγήσεις αυτές δεν θα πρέπει να λαμβάνονται ως τελικές, μέχρι να αποδειχθούν επιστημονικά.

Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη επιστημονικές έρευνες σχετικά με το EFT και ήδη κάποιες από αυτές έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά του.

Με χαρά βλέπουμε να γράφονται συνεχώς νέα βιβλία για το EFT και τις άλλες μεθόδους της ενεργειακής ψυχολογίας, να το ασπάζονται όλο και περισσότεροι επαγγελματίες σε πολλές χώρες του κόσμους, να γίνονται συζητήσεις για αυτό στο Διαδίκτυο και δημοσιεύσεις στον τύπο, αλλά και δεκάδες σεμινάρια σε όλο τον πλανήτη.

Η Βασική Συνταγή του EFT έχει πλεον απλοποιηθεί, νέες τεχνικές έχουν ενσωματωθεί σε αυτό και περιπτώσεις επιτυχημένης εφαρμογής δημοσιεύονται κάθε μέρα στον παγκόσμιο ιστό, σε βιβλία και στον τύπο, ενώ ακόμα και η τηλεόραση (στις Η.Π.Α., στη Μεγάλη Βρετανία και αλλού) έχει παρουσιάσει το EFT σε δράση.

Ας έχετε πάντως υπόψη ότι υπάρχουν πλέον πάρα πολλές παραλλαγές του EFT που δεν είναι και τόσο αποτελεσματικές και ότι η περιήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να μας προκαλέσει σύγχιση ως προς το τι λειτουργεί καλά και τι όχι. Διαβάστε το άρθρο του Υπάτιου Βαρελά "Πόσα EFT υπάρχουν και ποιο είναι το καλύτερο;" και σχετικά με τη σωστή εκπαίδευση στις τεχνικές διαβάστε κάποιες συμβουλές εδώ.

 

Αρχική σελίδα > Γνωριμία με το EFT > Προέλευση & εξέλιξη