Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης (Personal Peace Procedure)

Παλεύεις με τα κύματα. Με τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Με τον ίδιο τον εαυτό σου και τις αντιδράσεις του. Με τα ψυχοσωματικά σου. Με το στρες ή τα νεύρα που δημιουργούνται εύκολα και με πολλές αφορμές.

«Αφορμές»; Ναι, αφορμές! Συχνά αυτό που φαίνεται σε πιέζει και να σε ζορίζει πολύ στο παρόν δεν είναι η αιτία του στρες, αλλά «το κερασάκι στην τούρτα». Στην «τούρτα» που περιλαμβάνει τα σημάδια και τα φορτία που σου έχουν αφήσει τα βιώματα της ζωής σου. Ολόκληρης, ή συγκεκριμένων περιόδων και καταστάσεων που πιθανώς θα ήθελες ακόμα και να μην είχες ζήσει (καταλαβαίνεις τι εννοώ, φαντάζομαι).

Η γαλήνη είναι λέξη άγνωστη για τους περισσότερους στην εποχή μας. Κάποιοι ίσως την πετυχαίνουν για λίγο, ή κάτι που μοιάζει με αυτή, αλλά δεν είναι. Και είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο, με αυτά που κουβαλάμε και μας βαραίνουν από μία ολόκληρη ζωή.

Το παιδί μου «με θυμώνει» (αν και ουσιαστικά ο περισσότερος θυμός είναι από αλλού) και αντιδρώ άσχημα. Ο σύντροφός μου «με πληγώνει» (αν και η πληγή υπάρχει από παλαιότερα, από αλλού) και πέφτω στα βάθη της θλίψης και της αίσθησης απόρριψης και μοναξιάς. «Δεν με σέβονται» στη δουλειά σκέφτομαι και φορτίζομαι ξανά και ξανά (παρόλο που η βασική φόρτιση μπορεί να έρχεται από πολύ πολύ παλιά που δεν είχα ξεκινήσει καν να εργάζομαι) και στρεσάρομαι και σκέφτομαι πότε θα βρω την ευκαιρία να παραιτηθώ και να πάω αλλού….

Για όποιον κουβαλάει φορτία από το παρελθόν, δηλαδή σχεδόν για όλους μας, οι αντιδράσεις στο παρόν και η εσωτερική πίεση μεγεθύνονται και  μπορεί να είναι αρκετά πιο έντονες έως και υπερβολικές. «Το τόσο γίνεται ΤΟΣΟ» που λέμε. Η ηρεμία και η ψυχραιμία χάνονται και δύσκολα επανέρχονται, και η προσπάθειες να ανακτήσουμε τον έλεγχο και να λειτουργήσουμε καλύτερα προσθέτουν και άλλη πίεση. Το στρες εντείνεται, παρατείνεται, χρονίζει...

Δεν είναι πρόβλημα «κατανόησης» της πραγματικότητας. Ούτε πρόβλημα «αρνητικών σκέψεων». Και δεν γίνεται συνειδητά, αλλά αυτόματα! Είναι απολύτως ανθρώπινο και φυσιολογικό αυτό και δεν είναι εκούσια επιλογή. Όμως παρόλο που δεν έχεις την ευθύνη για τις επιδράσεις που σου άφησε το παρελθόν σου, για το πώς σε σημάδεψαν τα βιώματά σου, έχεις την ευθύνη και την ευκαιρία να το αλλάξεις. Αλλά πώς;

Τα συναισθηματικά αποτυπώματα του παρελθόντος που κάνουν τη ζωή στρεσογόνα και δύσκολη με κάθε αφορμή, πρέπει να φύγουν από τη μέση! Και δεν είναι και κάτι δύσκολο! Απλώς χρειάζεσαι τον κατάλληλο τρόπο, τη δέσμευση και εργασία σε βάθος χρόνου. Όχι χρόνων, αλώς δεν είναι και κάτι που επιτυγχάνεται σε μία μέρα ή σε μία εβδομάδα. Χρόνο, υπομονή και λίγη δουλίτσα χρειάζεται, όχι πυρηνική φυσική ή περίπλοκες υπεραναλύσεις, αυτοαναλύσεις και υπερεμβαθύνσεις ή κουραστικές νοητικές ασκήσεις—που ικανοποιούν την ακόρεστη δίψα για κατανόηση και την ανθρώπινη ανάγκη για αποστασιοποίηση, αλλά δεν επιφέρουν βαθιά αλλαγή και εσωτερική ηρεμία και αρμονία.

Εδώ λοιπόν έρχεται η Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης (Personal Peace Procedure), ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μας έδωσε ο Gary Craig, δημιουργός του EFT. Δώρο ζωής, γιατί μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μία πολύ καλύτερη ζωή. Μία διαδικασία που μπορείς να φέρεις εις πέρας μόνος σου, ακόμα και χωρίς καθοδήγηση, εφόσον έχεις εκπαιδευτεί σωστά, την έχεις κατανοήσει και ακολουθείς κάποιες βασικές οδηγίες. Απλά αφιερώνοντας λίγο χρόνο από τη ζωή σου, τακτικά και με λίγη υπομονή.

Η βασική αρχή είναι να αφαιρείς για να κερδίζεις! Μέχρι τώρα έχουμε μάθει να «προσθέτουμε»: «θετικές» σκέψεις, εκλογικεύσεις, δραστηριότητες για να μας αποσπούν την προσοχή, παρέες, γνώσεις… Όμως η πραγματική λύση για την ηρεμία νου και σώματος, αυτήν την υπέροχη «γαλήνη» δεν είναι η πρόσθεση, αλλά η αφαίρεση! Το άδειασμα από τα σκουπίδια που κουβαλάμε και μας βρωμίζουν τη ζωή με στρες, ψυχοσωματικά προβλήματα, συναισθηματικούς και νοητικούς περιορισμούς.

Η Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις, αυτό-ανάλυση, περίπλοκες σκέψεις και νοητικές αναζητήσεις. Δεν σου ζητάει να πονέσεις, να κουραστείς, να προσπαθήσεις με το ζόρι να συγχωρέσεις ή να αγαπήσεις, τους άλλους, τον εαυτό σου ή το εσωτερικό σου παιδί. Δεν σου επιβάλει καμία πεποίθηση ή ιδέα κάποιου άλλου, θεραπευτή, δασκάλου, γονέα, γνώστη. Στρέφει την προσοχή σου στον εαυτό σου, στις δικές σου αλήθειες και σε οδηγεί στην αυτο-αποκάλυψη, αυτο-εξέλιξη και τελικά, όμορφα, φυσικά και χωρίς καμία πίεση, στην πλήρη και βαθιά αυτο-αποδοχή, αυτο-συγχώρεση και αυτο-συμπόνοια. Αλλά και στη βελτίωση των σχέσεων με τους άλλους!

Το μόνο που σου ζητάει η διαδικασία ως αντάλλαγμα είναι χρόνος και κάποια όχι ιδιαίτερα κουραστική εργασία. Χρόνος με τον εαυτό σου! Χρόνος για την περιποίηση και ουσιαστική επούλωση των επώδυνων και προβληματικών βιωμάτων σου. Χρόνος για το σταδιακό άδειασμα από τα σκουπίδια. Και μπορείς αρχικά να τη δοκιμάσεις για ένα διάστημα και να δεις πόσο σου ταιριάζει πόσο σε βοηθάει και μετά να αποφασίσεις αν θα τη συνεχίσεις και ποιος είναι ο ρυθμός που σε βολεύει.

Η Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης έχει ως μοναδικό προαπαιτούμενο να έχεις κάποια καλή γνώση των βασικών αρχών και της βασικής τεχνικής του EFT, αυτής με τα κτυπηματάκια, καθώς και του πώς ξεπερνιούνται δυσκολίες και φαινομενικά προβληματάκια στην εφαρμογή. Μία καλή προηγούμενη εκπαίδευση στο EFT για αυτοβοήθεια μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην επιτυχία και στη συντόμευση της διαδικασίας.

Και υπάρχει ακριβώς ένα εκπαιδευτικό, βιωματικό εργαστήρι για να μάθεις και να κάνεις εύκολα τη Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης, με τίτλο  «Προσωπική Γαλήνη με το EFT». Σου δίνει τα εφόδια ώστε να μπεις σε μία «Οδό Προσωπικής Γαλήνης». Και να πορευτείς σε αυτήν κερδίζοντας κάθε φορά, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα που ασχολείσαι περισσότερη ηρεμία, λιγότερο στρες, λιγότερα νεύρα, λιγότερες προβληματικές συμπεριφορές.  

Μετά το εργαστήρι θα μπορείς ξεκινήσεις άμεσα τη διαδικασία. Για την ακρίβεια, θα την ξεκινήσεις στη διάρκεια της εκπαίδευσης! Οπότε απλώς θα τη συνεχίσεις μετά και μόνος/η σου. Και για ό,τι χρειαστείς εκ των υστέρων, θα μπορείς να λάβεις βοήθεια και συμβουλές από τον δάσκαλο και συντονιστή του εργαστηρίου Υπάτιο Βαρελά, που εφαρμόζει επαγγελματικά, ευρευνεί και διδάσκει το EFT εδώ και πάνω από 15 χρόνια.

Θα είσαι λοιπόν αυτόνομος/η με την έννοια ότι δεν χρειάζεται να δίνεις λογαριασμό σε κανέναν για το τι κάνεις, τι σκέφτεσαι, τι έχεις βιώσει και τι σου έχουν αφήσει. Αλλά όχι μόνος/η σου, καθώς θα έχεις εξωτερική βοήθεια όποτε τυχόν την χρειαστείς. Περιοδικά γίνονται και ομαδικές διαδικτυακές συναντήσεις, όπου συζητάμε τις εμπειρίες από την εφαρμογή της διαδικασίας, μοιραζόμαστε επιτυχίες και βρίσκουμε λύσεις σε δυσκολίες ώστε να προχωράμε πιο εύκολα.


Δες εδώ αναλυτικές πληροφορίες και ημερομηνίες για το εργαστήριο "Προσωπική Γαλήνη με EFT".

 

Αρχική σελίδα > Χρήσεις του EFT > Αυτοβοήθεια > Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης