Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης με EFT (1)

    Η Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης (Personal Peace Procedure) με EFT μας βοηθάει σταδιακά, με το πέρασμα του χρόνου και με λίγο κόπο, να αυξήσουμε την εσωτερική μας γαλήνη και συναισθηματική ισορροπία, με πολλαπλά οφέλη στη διάθεση, στη σκέψη, στο σώμα, στη συμπεριφορά μας. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μας έδωσε ο Gary Craig, δημιουργός του EFT (Emotional Freedom Techniques). Δώρο ζωής, γιατί μας επιτρέπει να αποκτήσουμε μία πολύ καλύτερη ζωή. Παρακάτω θα δούμε το τι και το πώς.

    Η γαλήνη είναι λέξη άγνωστη για τους περισσότερους στην εποχή μας. Ίσως τη βιώσουμε στιγμιαία κάποιες φορές, αλλά και αυτό κρατάει λίγο! Και είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο, με αυτά που κουβαλάμε και μας βαραίνουν από ένα βιωματικά πλούσιο και πιθανώς βαρύ παρελθόν και τις δυσκολίες που μας προσφέρει απλόχερα η σύγχρονη πραγματικότητα!

    Έντονο στρες, υπερβολικό άγχος, συναισθηματικά κολλήματα, υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις συχνά με «ψύλλου πήδημα», προβληματικές συμπεριφορές, εξαρτήσεις και εθισμοί, ευερεθιστότητα, ψυχοσωματικά προβλήματα, πολλές αρνητικές σκέψεις, είναι ενδεικτικά για το τίμημα που πληρώνουμε. Το τίμημα για τα συναισθηματικά αποτυπώματα των βιωμάτων μας, για τα συναισθηματικά φορτία και τις προβληματικές εγγραφές από το παρελθόν μας. Είναι όλα αυτά που, κάποια από μόνα τους, αλλά συνηθέστερα πολλά ή και όλα μαζί μας αναγκάζουν, μας «προγραμματίζουν» να ζούμε χωρίς εσωτερική ισορροπία, χωρίς γαλήνη, χωρίς να μπορούμε να βιώσουμε εύκολα τη χαρά, την ικανοποίηση, την απόλαυση, χωρίς να προσαρμοζόμαστε εύκολα στην πραγματικότητα και τις δυσκολίες της.

    Τι επιτυγχάνει η Διαδικασία Προσωπικής Γαλήνης, ώστε να αξίζει να ασχοληθούμε με αυτήν; Όσο την εφαρμόζουμε, με επιμέλεια και κάποια τακτικότητα:

 • Μειώνονται τα συναισθηματικά φορτία που κουβαλάμε από το παρελθόν μας.

 • Ελαττώνονται οι υπερβολικές συναισθηματικές εντάσεις που βιώνουμε όταν κάτι μας αναστατώνει, μας θυμώνει, μας στενοχωρεί, μας πληγώνει, μας προκαλεί αποστροφή.

 • Αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις και σχέσεις όλο και πιο ψύχραιμα.

 • Μειώνονται τα συναισθηματικά κολλήματα που ήδη βιώνουμε και αποφεύγουμε νέα.

 • Η συμπεριφορά μας προς τους άλλους βελτιώνεται.

 • Βρίσκουμε όλο πιο εύκολο να οριοθετούμε τους άλλους, αλλά και τον εαυτό μας.

 • Θεραπείες που κάνουμε, είτε για ψυχολογικά θέματα, είτε για (ψυχο)σωματικά προβλήματα λειτουργούν καλύτερα και γίνονται πιο εύκολα.

 • Βελτιώνεται σταδιακά το επίπεδο ενέργειας που έχουμε, ιδίως αν ξεκινάμε από μία χρόνια κατάσταση υπερβολικού στρες.

 • Μειώνεται όλο και περισσότερο η συχνότητα, η ένταση και η διάρκεια τυχόν κρίσεων άγχους ή πανικού που βιώνουμε, μέχρι που μπορεί και να εξαφανιστούν.

 • Μειώνονται με το πέρασμα του χρόνου συγκεκριμένοι έντονοι φόβοι και φοβίες που μπορεί να έχουμε στο ξεκίνημα, και αποκτάμε πολύ πιο δύσκολα καινούριους.

 • Μειώνονται συμπεριφορές και πράξεις μας που σχετίζονται με εθισμούς και εξαρτήσεις, π.χ. υπερφαγία, κρίσεις βουλιμίας, κάπνισμα, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κ.ο.κ. Αν κάνουμε κάποια προσπάθεια απεξάρτησης, αυτή γίνεται πιο εύκολη. Και μειώνονται και οι πιθανότητες υποτροπής όταν τα έχουμε καταφέρει.

 • Ανακαλύπτουμε τις πραγματικές συναισθηματικές πηγές προβλημάτων μας και κατανοούμε περισσότερα για τον παρελθοντικό εαυτό μας, τι βίωσε, πώς το βίωσε, πώς μας έχει επηρεάσει.

 • Νιώθουμε όλο και πιο δυνατοί και οχυρωμένοι συναισθηματικά απέναντι σε προκλήσεις και πηγές στρες κάθε είδους.

Και πώς λειτουργεί στην πράξη η διαδικασία; Πάτησε εδώ για τη συνέχεια του άρθρου...

 

Υπάτιος Βαρελάς
EFTCert-I, CP.AMT, AAMET EFT Level 3, EFT-ADV

 

Πρωτότυπο κείμενο που προστατεύεται πλήρως από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η αντιγραφή, ανατύπωση, προβολή ή παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή σε ακροατήριο μέρους ή όλου του κειμένου για οποιοδήποτε λόγο άνευ ρητής άδειας από το συγγραφέα.

Τελευταία ενημέρωση Ιούνιος 2023

 

Αρχική σελίδα > Πληροφόρηση > Άρθρα για το EFT > Πώς ξεγελιόμαστε με το EFT και τι πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε