Όποιος νομίζει ότι γνωρίζει το EFT, πόσο πραγματικά το γνωρίζει; (Α)

    Σενάριο 1: Ίσως δεν έχεις ακούσει ή διαβάσει ξανά για το EFT, τις Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης (Emotional Freedom Techniques), ή απλώς κάπου κάπως άκουσες κάτι για αυτό. Βλέπεις ένα σχετικό 15λεπτο βίντεο στο Διαδίκτυο, όπου ένας τύπος «κτυπιέται» με τα δάκτυλα πάνω στο σώμα του και λέει με άνεση και έμφαση, «δες το, πόσο εύκολο είναι, είναι το EFT, δοκίμασέ το και εσύ άμεσα!».

    Σενάριο 2: Διαβάζεις ένα άρθρο στο Διαδίκτυο σχετικά με το EFT, ή κάποιες σελίδες σε ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης/αυτοβοήθειας. Περιγράφει πώς κάνεις την «επέμβαση στο ενεργειακό σύστημα», ίσως και με κάποια διαγράμματα, και τονίζει πόσο καλό κάνουν τα «κτυπηματάκια».

    Σενάριο 3: Κάποιος γνωστός σου, ή ακόμα και εκπαιδευτής ή θεραπευτής, σου δείχνει μία άσκηση με κτυπηματάκια, την κάνετε μαζί και ξαφνικά νιώθεις πιο ανάλαφρα, σαν κάτι μαγικό να έγινε. Και σου λέει, «αυτό είναι το EFT» και πιθανώς σε προτρέπει και να το κάνεις και μόνος σου αν ζοριστείς κάποια στιγμή.

    Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάπως ανακάλυψες το EFT και ίσως πήρες και μία πρώτη γεύση. Ίσως το ενεργοποιήθηκε η δυσπιστία σου, ίσως ακόμα και το απέρριψες εύκολα, ιδίως αν αυτό που είδες, άκουσες, διάβασες, δοκίμασες, σου φαίνεται αστείο ή περίεργο. Ή αν αυτός που το παρουσιάζει υπερβάλλει ή δεν σου εμπνέει και τόση εμπιστοσύνη. Ή αν διάβασες την απαράδεκτη σελίδα στη Wikipedia που απαξιώνει και απορρίπτει με προκατάληψη το EFT, διαστρεβλώνοντας τα στοιχεία για αυτό και παραλείποντας τις επιστημονικές αναφορές που το επιβεβαιώνουν!

    Ίσως πάλι η πρώτη εντύπωση ήταν αρκετή για να σου κινήσει το ενδιαφέρον για να το ψάξεις περισσότερο. Και εδώ ένα συχνό σενάριο, με τη βοήθεια του Google, είναι πάλι το διάβασμα περισσότερων πληροφοριών στο Διαδίκτυο, η προβολή κάποιων βίντεο στο YouTube, το πολύ το διάβασμα κάποιου βιβλίου.

    Ας πούμε και ότι δοκίμασες να κάνεις αυτά τα «κτυπηματάκια» με τις λίγες γνώσεις που απέκτησες. Αν οι πληροφορίες που έλαβες δεν είναι καλής ποιότητας, πιθανότατα δεν θα συμβεί τίποτα σπουδαίο και εύκολα θα το απαξιώσεις και θα το απορρίψεις, πιθανώς χωρίς δεύτερες σκέψεις. Αν είναι καλές, πιθανόν να νιώσεις κάποια διαφορά, ότι «κάτι γίνεται».

    Χωρίς να αναπτύξω όλους τους πιθανούς δρόμους και τρόπους που μπορεί κάποιος να «εκτεθεί» στο EFT και πόσο θα ασχοληθεί περισσότερο με το να το ψάξει ή και να το μάθει πραγματικά, ένα είναι το κοινό στοιχείο: Πολλοί που αποκτούν κάποιες στοιχειώδεις πληροφορίες για αυτό ή ακόμα και κάποια πολύ βασική εκπαίδευση, μένουν με την εντύπωση ότι «αυτό είναι και δεν έχει κάτι άλλο».    

    Κάποιοι μάλιστα, πιστεύοντας πραγματικά ότι το γνωρίζουν πολύ καλά, υπερεκτιμώντας τις λίγες γνώσεις και τα όποια επιτεύγματά τους στον εαυτό τους ή σε λίγους άλλους, τολμούν ακόμα και να το διδάσκουν! Έχοντας μόνο πολύ βασικές, και συχνά λανθασμένες γνώσεις! Και οδηγούν και άλλους σε λανθασμένες εντυπώσεις και απαξιώνουν το EFT!

    Η εύκολη υπερεκτίμηση των γνώσεων και των ικανοτήτων δεν περιορίζεται στο EFT παρόλο που και εκεί εμφανίζεται κατά κόρον. Είναι τόσο συχνή που έχει μελετηθεί και ονομαστεί ως «φαινόμενο Dunning-Kruger». Κάποιοι το ονομάζουν και Γνωστική Προκατάληψη Ψευδαισθητικής Ανωτερότητας (Cognitive Bias of Illusionary Superiority). Σύμφωνα με αυτό, κάποιος με περιορισμένες και ανεπαρκείς γνώσεις και ικανότητες είναι εύκολο να υπερεκτιμά τις δυνάμεις του, λόγω υψηλής αυτοπεποίθησης και άγνοιας του μεγέθους της αγνοίας του. Συχνά αυτά τα άτομα πιστεύουν πραγματικά ότι γνωρίζουν καλά ένα αντικείμενο ξέροντας ελάχιστα για αυτό, ή ότι κατέχουν μία πρακτική τη οποία μπορεί να μην έχουν καν δοκιμάσει, ή να έχουν δοκιμάσει γρήγορα και πρόχειρα!

    Συγκεκριμένα για το EFT, η φαινομενική απλότητα της βασικής τεχνικής του και η ευκολία να τη δοκιμάσει κάποιος (κάτι που καλλιέργησε εξαρχής και ο ίδιος ο δημιουργός, ο Gary Craig), διευκολύνει τη δημιουργία ψευδαίσθησης επάρκειας. Κάποιος που τη δοκίμασε και είχε καλό αποτέλεσμα μπορεί να θεωρεί πλέον ότι γνωρίζει το EFT! Ή και επειδή διάβασε και λίγα πράγματα για το πώς υποτίθεται ότι λειτουργεί στο ενεργειακό μας σύστημα και πού μπορεί να βοηθήσει.

... Πάτησε εδώ για τη συνέχεια του άρθρου (δεύτερο μέρος)

 

 

Υπάτιος Βαρελάς
EFTCert-I, CP.AMT, AAMET EFT Level 3, EFT-ADV

 

Πρωτότυπο κείμενο που προστατεύεται πλήρως από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η αντιγραφή, ανατύπωση, προβολή ή παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή σε ακροατήριο μέρους ή όλου του κειμένου για οποιοδήποτε λόγο άνευ ρητής άδειας από το συγγραφέα.

Τελευταία ενημέρωση Ιούνιος 2023

 

Αρχική σελίδα > Πληροφόρηση > Άρθρα για το EFT > Δυσκολία συγκέντρωσης λόγω στρες και η βοήθεια του EFT