Πώς το EFT βοήθησε τον Ρενς Μπλομ να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ

Η παρακάτω πραγματική ιστορία είναι γραμμένη από τον Ολλανδό Γιαν Σολτς (Jan Scholtes), ο οποίος βοήθησε με το EFT το γνωστό Ολλανδό αθλητή του άλματος επί κοντώ Ρενς Μπλομ (Rens Blom)  να ξεπεράσει τη μειωμένη του απόδοση και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2005, στο Ελσίνκι!

Η ιστορία αυτή δείχνει πώς μπορεί το EFT να κάνει έναν καλό, κατά βάση, αθλητή να ξεπεράσει τα ψυχολογικά του εμπόδια και να αποδώσει σωστά την κρίσιμη στιγμή, ακόμα και κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Ποιος είναι ο Ρενς Μπλομ

Ο Ρενς Μπλομ υπήρξε διεθνούς κλάσης αθλητής του άλματος επί κοντώ, γεννηθείς το 1977. Από νεαρός επέδειξε πολύ καλές επιδόσεις στο άθλημα (5.75 το έτος 2000), όμως για πέντε χρόνια δεν έδειξε κάτι σπουδαίο. Τον Ιούνιο του 2004 όμως, στη Σαραγόσα, έκανε ρεκόρ Δανίας στο άλμα επί κοντώ, με άλμα 5.81 (είχε ήδη ένα άλμα 5.80 από το Μάιο).

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2005, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 5.80, εκπλήσσοντας τους πάντες (αλλά θα καταλάβετε πολύ γρήγορα παρακάτω πώς τα κατάφερε) και προσφέροντας στην Ολλανδία το πρώτο της χρυσό μετάλλιο στο άθλημα.

Ο Ρενς Μπλομ υπήρξε επίσης πρωταθλητής Ολλανδίας στο επί κοντώ πέντε φορές στον ανοικτό στίβο και τέσσερις φορές στον κλειστό στίβο.

Η εκπληκτική ιστορία του που θα διαβάσετε παρακάτω, είναι ελάχιστα γνωστή και θα σας πείσει για τι μπορεί να κάνει το EFT όταν χρησιμοποιείται στον αθλητισμό και τα σπορ.

Πώς ο Γιαν Σολτς και το EFT βοήθησαν τον Ρενς Μπλομ να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ

Γνωρίζω αυτόν τον αθλητή, τον Ρενς Μπλομ, για πολλά χρόνια και συναντιόμαστε αρκετές φορές κάθε χρόνο. Έμαθε τις βασικές τεχνικές (του EFT) σχετικά με το πώς να επιτυγχάνει χαλάρωση τις κατάλληλες στιγμές και ξέραμε πόσο σημαντικές είναι οι σκέψεις του, κατά την προετοιμασία και στη διάρκεια των αγώνων. Αφού έμαθα το NLP, είχαμε στη διάθεσή μας περισσότερα εργαλεία για την αντιμετώπιση των περιοριστικών του σκέψεων. Όταν μάλιστα έμαθα το EFT, είχαμε πλέον σε συνδυασμό με το NLP ένα πολύ πιο δυνατό και αποτελεσματικό εργαλείο για το σκοπό αυτό.

Ας δούμε τι κάναμε για να οδηγηθεί στην επιτυχία.

Καταφέραμε να εντοπίσουμε τις αρνητικές του σκέψεις που έκανε σε κρίσιμες στιγμές, την ώρα της προετοιμασίας και του αγώνα. Τον έβαλα να κρατάει ημερολόγιο των δραστηριοτήτων και των σκέψεών του κατά την προετοιμασία του, την ημέρα του αγώνα. Στο ημερολόγιο αυτό διάβασα πολλές αμφιβολίες σχετικά με την κατάστασή του, σχετικά με το πώς έπρεπε να φερθεί ως αθλητής, σχετικά με με το πιο κοντάρι να χρησιμοποιήσει και σχετικά με τι μπορούσε να πάει στραβά. Αυτές δεν είναι οι σκέψεις ενός αθλητή που πιστεύει στον εαυτό του. Είναι οι σκέψεις ενός μικρού αγοριού που ανησυχεί όλη τη μέρα και επηρεάζεται εύκολα από ό,τι συμβαίνει γύρω του. Οι σκέψεις του περιστρέφονται συνέχεια γύρω από το σενάριο της αποτυχίας.

Του δίδαξα τις τεχνικές του EFT, που το βρήκε αρχικά πολύ παράξενο. Εφαρμόσαμε τα κτυπήματα για τις αμφιβολίες του και τα πράγματα που πάντα πήγαιναν στραβά στους σημαντικούς αγώνες, όπως "Παρόλο που νιώθω μεγάλη αμφιβολία και φοβάμαι να πάρω λανθασμένες αποφάσεις...".

Τον ρώτησα πιο θα ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημά του αν έπαιρνε λανθασμένες αποφάσεις. Σκέφτηκε για ένα λεπτό, με κοίταξε και μου είπε: "Ανησυχώ για το ύφος των δημοσιογράφων και των κριτικών, την ώρα που θα σχολιάζουν το άλμα μου".

Όταν τον ρώτησα αν αυτό του θυμίζει κριτική που δέχθηκε αρκετά παλαιότερα στη ζωή του, θυμήθηκε έναν προπονητή που είχε στα νεανικά του χρόνια και ο οποίος συχνά είχε ένα εξουσιαστικό στυλ που του προκαλούσε συναισθήματα αντίδρασης. Όταν τον ρώτησα "Τι είναι αυτό που σε ενοχλεί τόσο πολύ στους ανθρώπους που συμπεριφέρονται εξουσιαστικά", ο Ρενς μου απάντησε "Είναι συχνά ο τόνος της φωνής τους που με κάνει να νιώθω ένοχος, σα να αξίζω τιμωρία και το σιχαίνομαι αυτό". Του θύμισε επίσης τον πατέρα του, έναν πειθαρχημένο άντρα που ήταν επίσης μεγάλος αθλητής και του οποίου η φωνή είχε έντονα στοιχεία θυμού. "Είναι ένας καλόκαρδος άνθρωπος", είπε ο Ρενς "και με στηρίζει όπου και αν πηγαίνω, αλλά όταν ήμουν νεότερος θα μπορούσε να με είχε βοηθήσει περισσότερο".

Στη συνέχεια έκανε EFT με φράσεις όπως:

"Παρόλο που ο τόνος της φωνής του πατέρα μου υπάρχει ακόμα μέσα στο κεφάλι μου..."

"Παρόλο που πάντα ήθελε να ενεργώ με το δικό του τρόπο..."

"Παρόλο που μισώ τους εξουσιαστικούς ανθρώπους..."

"Παρόλο που νιώθω αποστροφή για τις έντονες διαφωνίες..."

"Παρόλο που έχω αυτό το πρόβλημα με τη δύναμη των άλλων πάνω μου..."

Κατά τη διάρκεια κάποιων σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων, στην τρίτη του προσπάθεια σε συγκεκριμένο ύψος απέτυχε και απογοητεύτηκε πολύ. "Έδωσα το 100% και προσπάθησα όσο μπορούσα", προσπάθησε να με πείσει. Για κάποιο λόγο δεν τον πίστεψα, καθώς ένιωσα ότι υπήρχε κάτι άλλο. Του ζήτησα να παίξει στο μυαλό του, πολύ αργά, την ταινία με τις σκέψεις του κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ της δεύτερου και του τρίτου άλματος. Μετά από 20 περίπου δευτερόλεπτα, με κοίταξε έκπληκτος και μου είπε: "Γ..., την ώρα που καθόμουν στην αναμονή, προετοίμαζα τις δικαιολογίες μου για τους δημοσιογράφους". Ο αγώνας είχε ήδη τελειώσει γι' αυτόν...

Από αυτό έμαθε πόσο σημαντικό είναι να εντοπίζει της αρνητικές σκέψεις του, να τις αναγνωρίζει και να μένει εστιασμένος στο θετικό στόχο.

Υπήρχε επίσης και το ζήτημα της απομάκρυνσης από την "περιοχή της σιγουριάς". Δεν είχε κάνει ατομικό ρεκόρ τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό τον απογοήτευε. Όταν τον ρώτησα αν είχε ποτέ στο μυαλό του μία εικόνα του εαυτού του να κάνει νέο ατομικό ρεκόρ, θυμήθηκε ότι είχε δοκιμάσει αλλά αυτές οι φανταστικές σκηνές πάντα κατέληγαν σε αποτυχία.

Τον έβαλα να οραματιστεί μία ταινία όπου το άλμα του θα ήταν νέο ατομικό ρεκόρ (περίπου 5 εκ. περισσότερο, για να είναι ρεαλιστικό). Δεν του ήταν εύκολο, καθότι φανταζόταν συνέχεια τον εαυτό του να κάνει αποτυχημένα άλματα. Του ζήτησα να θυμηθεί το καλύτερό του άλμα και πώς τον έκανε να νιώσει. Φυσικά και το θυμήθηκε, όπως όλοι οι αθλητές που έχουν έντονη ανάμνηση από τις επιτυχίες τους, αλλά και τις αποτυχίες τους. Του ζήτησα να μεταφέρει αυτή τη θετική κιναισθητική αίσθηση και αυτήν την ψυχική κατάσταση στη νέα του ταινία και να δοκιμάσει πάλι. Αυτή τη φορά στάθηκε πιο τυχερός και του ζήτησα να προπονείται νοητικά με αυτόν τον τρόπο, νιώθωντας ότι επιτυγχάνει νέο ατομικό ρεκόρ και να χρησιμοποιεί EFT με φράσεις όπως "Παρόλο που νιώθω τέλεια πηδώντας πάνω από τα 5,80...".

Ο Ρενς πάντα προτιμούσε την καλοκαιρία, όταν αγωνιζόταν. Όταν είχε καλό καιρό έκανε τα καλύτερά του άλματα. Όταν ο καιρός ήταν κρύος, ένιωθε δυστυχής, πάθαινε κράμπες και παραπονιόταν.

Κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2005 στο Ελσίνκι, ο καιρός ήταν άσχημος, με πολύ κρύο και απίστευτη βροχόπτωση. Ό,τι έπρεπε δηλαδή για να αποδείξει ο Ρενς ότι όλα του πάνε στραβά στις μεγάλες διοργανώσεις. Μετά τα προκριματικά, όπου έβρεχε καταρρακτωδώς, επικοινωνήσαμε με email. Διάβασα λοιπόν το μήνυμα ενός αθλητή που είχε μάθει πια να αντιμετωπίζει αυτές τις συνθήκες. Δεν έγραφε τίποτα για αμφιβολίες, μόνο για τις πιθανότητες επιτυχίας και την αποφασιστικότητά του να κάνει το καλύτερο δυνατό.

Τώρα πια στήριζε τον εαυτό του και χρησιμοποιούσε EFT με Φράσεις Προετοιμασίας όπως:

"Παρόλο που σιχαίνομαι την κακοκαιρία..."

"Παρόλο που με δυσκολεύουν αυτές οι καιρικές συνθήκες..."

"Παρόλο που σιχαίνομαι αυτές τις συνθήκες, επιλέγω να τις αποδεχτώ και να τις χειριστώ με επαγγελματισμό..."

Κατά τη διάρκεια του τελικού, άκουγε όλους τους συναγωνιστές του να φωνάζουν και να καταριούνται την κακοκαιρία και ο ένας μετά τον άλλο εγκατέλειπαν. Αυτά που άκουγε τον έκαναν ακόμα πιο δυνατό στην απόφασή του να αποδεχθεί την κατάσταση. Οι σκέψεις του ήταν "Εντάξει παιδιά, σπαταλήστε την ενέργειά σας με τον καιρό, εγώ ασχολούμαι με τον εαυτό μου, αποδέχομαι την κακοκαιρία, είμαι επαγγελματίας και θα κάνω τη δουλειά μου".

Και για να τελειώνω αυτήν την ιστορία...

Αφού ο Ρενς κέρδισε το χρυσό μετάλλιο και στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο Ελσίνκι, ο παλαίμαχος άσσος Ρώσος Σεργκέι Μπούμκα, το μεγάλο ίνδαλμα του Ρενς και πολλές φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στο επί κοντώ, του έδωσε το μεγαλύτερο έπαινο που θα μπορούσε να πάρει. Εξέφρασε το θαυμασμό του στο Ρενς για το κουράγιο, την αποφασιστικότητά του και για το γεγονός ότι ο δυνατός χαρακτήρας του κάτω από αυτές τις σκληρές καιρικές συνθήκες τον έκανε παγκόσμιο πρωταθλητή.

Εγώ βέβαια ήμουν στο σπίτι, μπροστά στην τηλεόραση, και τα είδα όλα μέσα από το γυαλί. Ποιος να φανταζόταν λίγα χρόνια πριν, ότι αυτός ο αυτο-εμφισβητούμενος νέος που είχε στη συλλογή του βιντεοταινίες με τον Μπούμκα, θα δεχόταν τέτοια κομπιμέντα από το μεγάλο του ίνδαλμα. Για μένα, ήταν άλλη μία απόδειξη ότι πολλά είναι δυνατά, όταν το μυαλό απελευθερωθεί από τα δεσμά του.

Ελπίζω αυτή η πραγματική ιστορία να εμπνεύσει πολλούς άλλους εφαρμοστές του EFT. Ακόμα και κάποιος που δεν έχει εξειδίκευση σε κάποιο άθλημα, αλλά αγαπάει τον αθλητισμό και τα σπορ και μπορεί να έχει καλή επικοινωνία με τους αθλητές, μπορεί να επιτύχει εξαιρετικά πράγματα με το EFT.

Μετά το παγκόσμιο του 2005, μου ζήτησαν να βοηθήσω άλλους αθλητές στην προετοιμασία τους για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τους συνάντησα πρόσφατα και άκουσα για τους φόβους και τις αποτυχίες τους και τους εξήγησα τη σπουδαιότητα της ψυχικής υγείας. Σε μία συνεδρία "Οφελών μέσω Δανεισμού", δουλέψαμε πάνω σε αρκετά ζητήματα με κάθε αθλητή και τα αποτελέσματα ήταν άμεσα. Ένας από αυτούς είχε μία έντονη εμπειρία αποτυχίας από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004, που τον απασχολούσε ακόμη σε κάθε αγώνα. Μετά από μία μόνο συνεδρία, απαλλάχτηκε από αυτό. Η έκφραση του προσώπου του μαρτυράει τι έγινε. Όλοι τους ένιωσαν βαθιά ανακούφιση από τα προβλήματα που δουλέψαμε και μου είπαν ότι θέλουν οπωσδήποτε να συνεργαστούν μαζί μου.

Σε ατομικές συζητήσεις μαζί τους, κατάλαβα ότι έχουν ακόμα πολύ δουλειά μπροστά τους, όμως αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα πρόκληση για μένα και το EFT.

Γιαν Σολτς, Mental Coach, NLP Master Practitioner, EFT-ADV practitioner.

 

Απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε αντιγραφή μέρους ή όλου του παραπάνω κειμένου για χρήση στο διαδίκτυο, σε μέσα μαζικής επικοινωνίας, άρθρα, σεμινάρια ή οποιασδήποτε μορφής επικοινωνίας με το κοινό εκτός αν έχει δοθεί γραπτή άδεια από το συγγραφέα και το μεταφραστή.

 

Αρχική σελίδα > Γνωριμία με το EFT > Επώνυμες μαρτυρίες > Ρενς Μπλομ