Πώς "ξεγελιόμαστε" με το EFT και τι πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε

    Επειδή το EFT (Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης) προκαλεί, συνήθως, γρήγορες μεταβολές στο πώς νιώθουμε (βελτίωση διάθεσης, μείωση σωματικών ενοχλήσεων και πόνων, ανάδυση διαφορετικών συναισθημάτων και αισθήσεων, ιδιαίτερες σωματικές αντιδράσεις) αλλά και στο πώς και τι σκεφτόμαστε, εντυπωσιάζει και δίνει μία ξεκάθαρη αίσθηση ότι κάτι αλλάζει εκείνη τη στιγμή που το κάνουμε. Αλλά και αργότερα, με τα «καθυστερημένα» όπως λέμε αποτελέσματα, με τις εξελίξεις που ακολουθούν μετά τα κτυπηματάκια ή τη συνεδρία με EFT.

    Αυτές οι αλλαγές και εξελίξεις της στιγμής ή λίγο μετά, και η επακόλουθη «αίσθηση αλλαγής», που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί αφού είναι ξεκάθαρη και βιωματική, συχνά εκλαμβάνονται ως ουσιαστικές αλλαγές, ενώ δεν είναι πάντα τέτοιες.

    Για παράδειγμα, κάνοντας κτυπηματάκια για τον θυμό που νιώθω για κάτι που μου είπε ο πατέρας μου, μπορεί μέσα σε λίγα λεπτά να φύγει ο θυμός εντελώς ή σχεδόν τελείως και να νομίσω ότι απαλλάχτηκα από τον θυμό οριστικά. Μπορεί όντως να συνέβη αυτό, αλλά πιθανώς και να είναι μία προσωρινή μείωση (λόγω συναισθηματικής ρύθμισης, ιδίως αν δεν ακολούθησα κάποιους κανόνες), χωρίς ουσιαστική αλλαγή,  οπότε κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, θα επανέλθει η συγκεκριμένη αντίδραση θυμού και θα φανεί ότι η επίδραση των κτυπημάτων ήταν προσωρινή. Υπάρχει και η περίπτωση να επανέλθει εν μέρει η αντίδραση θυμού παρόλο που έγινε ουσιαστική αποφόρτιση για το συγκεκριμένο έναυσμα (trigger), δηλαδή για αυτό που μου είπε τη συγκεκριμένη στιγμή που μου το είπε, λόγω σύνδεσης με άλλα σχετικά εναύσματα (π.χ. παρόμοια λόγια του πατέρα μου σε άλλες χρονικές στιγμές) με τα οποία γίνεται σύγχυση.

    Έχουμε λοιπόν ένα σύστημα, το EFT, με μία πολύ δυνατή, άμεσα βιωματική και συχνά εντυπωσιακή τεχνική επέμβασης, με τα κτυπηματάκια με τα δάκτυλα (tapping), φαινομενικά και πάρα πολύ εύκολη, που ακριβώς επειδή είναι βιωματική και εντυπωσιακή μπορεί κάποιες φορές να δημιουργήσει μία ψευδαίσθηση ότι κάναμε κάτι σημαντικό ή κάτι μόνιμο χωρίς να ισχύει αυτό (ενώ άλλες φορές ισχύει). Και φυσικά όταν φανεί ότι συνέβη κάτι τέτοιο, που μπορεί να συμβεί συχνά και για λόγους που δεν θα αναπτύξω σε αυτό το σύντομο άρθρο, μπορεί να ακολουθήσει απογοήτευση, εκνευρισμός, υποβάθμιση της χρησιμότητας της τεχνικής αλλά και όλου του συστήματος, ή ακόμα και αίσθηση ότι εξαπατηθήκαμε από αυτόν που μας το έκανε, μας το έδειξε ή που μας το δίδαξε.

    Είναι αλήθεια ότι πολλοί εφαρμοστές και Practitioners του EFT συνεισφέρουν στη συντήρηση αυτού του φαινομένου, πιστεύοντας και οι ίδιοι ότι με το EFT σχεδόν όλα αλλάζουν άμεσα, γρήγορα και μόνιμα, στο συναισθηματικό πεδίο, αλλά και σε σκέψεις και συμπεριφορές που έχουν συναισθηματική βάση. Και δεν γνωρίζουν ή δεν αντιλαμβάνονται τη διάκριση ανάμεσα στη συναισθηματική ρύθμιση (emotion regulation), που πολύ συχνά είναι προσωρινή (και συμβαίνει κατά κόρον με πολλές «θεραπευτικές» τεχνικές και μπορεί να συμβεί και με το EFT), και την ουσιαστική, ριζική συναισθηματική αποφόρτιση, το μόνιμο ενεργειακό ξεμπλοκάρισμα, να το πούμε και έτσι (περισσότερα για το θέμα γράφω αναλυτικά και επεξηγηματικά στο βιβλίο μου «EFT Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης»).

    Για εκείνους που κάνουν EFT στον εαυτό τους ή δέχονται EFT από κάποιον άλλο, πιθανώς επαγγελματία, σαφώς και είναι λογικό και αναμενόμενο να μην υπάρχει αυτή η γνώση, αν κάποιος δεν τους το έχει εξηγήσει. Οπότε δημιουργούνται και απορίες, και απογοητεύσεις, και παρεξηγήσεις και συχνά αυτά δεν συζητιούνται και δεν επιλύονται. Οπότε παραμένουν τα προβλήματα χωρίς να λύνονται με το EFT και απαξιώνεται και το EFT…

    Για τους ειδικούς και επαγγελματίες του EFT, ακόμα και διδάσκοντες, υπάρχει δυστυχώς και εκεί πάρα πολύ συχνά το φαινόμενο της μη διάκρισης της προσωρινής από την οριστική βελτίωση, ή της μη γνώσης και κατανόησης του πού οφείλεται αυτό, πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί επέμβασης, αποφόρτισης, ρύθμισης, πώς το διαχειριζόμαστε και πώς διασφαλίζουμε οριστικά αποτελέσματα με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο. Κάποιοι το αντιλαμβάνονται σταδιακά, έστω και καθυστερημένα, με την απόκτηση πείρας ή/και με αναζήτηση πρόσθετης γνώσης π.χ. στα πεδία της Ψυχολογίας ή της Νευροεπιστήμης. Όμως υπάρχουν και πολλοί που δεν μπορούν ή δεν θέλουν (;) να το συνειδητοποιήσουν και να εξελιχθούν ως βοηθοί, σύμβουλοι, θεραπευτές!

    Προσωπικά, και το συνιστώ σε όλους τους EFT Practitioners, σχεδόν πάντα και στις συνεδρίες μου και στα μαθήματα που κάνω εξηγώ, όσο πιο απλά μπορώ και με κάθε ευκαιρία, τέτοια θέματα, πιστεύοντας ότι αυτό επιβάλλεται από την ορθή δεοντολογική αντιμετώπιση του πελάτη ή του εκπαιδευόμενου. Θέλω και θεωρώ σωστό και έντιμο ο άνθρωπος που βοηθάω ή εκπαιδεύω να ξέρει τη διαφορά της επιφανειακής από την ουσιαστική αλλαγή και την εξήγηση για αυτό. Αλλά και να συμφωνούμε σε τι από τα δύο στοχεύουμε κατά περίπτωση, για να μην έχουμε παρεξηγήσεις και απογοητεύσεις. Και έτσι δικαιολογώ και την (ακόμα και υπερβολική, κάποιες φορές) επιμονή στον επανέλεγχο και στη διερεύνηση των αποτελεσμάτων της επέμβασης με EFT, που είναι ο τρόπος διασφάλισης ότι το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικό (βαθιά αποφόρτιση), όταν αυτό είναι που επιδιώκουμε και όχι μία απλή βελτίωση διάθεσης ή ένα «ξεκόλλημα» της στιγμής (που και αυτό μπορεί να είναι στόχος, αντί για βαθιά αποφόρτιση, αρκεί να είναι ξεκάθαρο ότι αυτό πάμε να επιτύχουμε!).

    Πόσοι χρήστες του EFT έχουν ξεκάθαρο στόχο τι θέλουν να επιτύχουν με αυτό και πώς θα το καταφέρουν;  Εννοώ πέρα από διαδικασίες πειραματισμού και εξερεύνησης του συστήματος. Πόσοι άραγε έχουν ενθουσιαστεί ή χαρεί και μετά απογοητευτεί; Πόσοι έχουν μείνει με κακές ή ψευδείς εντυπώσεις, πιστεύοντας ότι το EFT δεν κάνει τελικά αυτό που υπόσχεται, και που με τόση θέρμη και ενθουσιασμό προβάλλουν οι «ειδικοί» που ασχολούνται με αυτό;

    Πόσοι EFT Practitioners έχουν σαφή και εμπεριστατωμένη γνώση του πώς ακριβώς λειτουργεί το EFT στο συναισθηματικό πεδίο και τη διάκριση της ρύθμισης από την ουσιαστική αποφόρτιση; Πόσοι Practitioners, παρασυρόμενοι από ενθουσιασμό, από ελλιπείς γνώσεις και πιθανώς και κάποια έπαρση λόγω κάποιων ουσιαστικών ή φαινομενικών επιτυχιών, μεταδίδουν στους πελάτες τους και στο ευρύ κοινό, μέσα από άρθρα και βίντεο, μία λανθασμένη εικόνα για το EFT, τι μπορεί να κάνει και πόσο εύκολα και γρήγορα;

    Εδώ ούτε ο ίδιος ο δημιουργός του ο Gary Craig δεν μιλούσε για αυτό το θέμα πριν το έτος 2000 και μόνο μετά άρχισε να τονίζει πιο ξεκάθαρα τις διαφορές και τι να αποφεύγουμε για να μην «καλύπτουμε» (ρυθμίζουμε, δηλαδή), συναισθηματικές πτυχές. Και πώς να «ξετρυπώνουμε» πτυχές και συναισθηματικές εντάσεις και φορτία που έχουν ρυθμιστεί ή απωθηθεί. Και μίλησε συχνά και για μία «θάλασσα απογοητευμένων από το EFT» που δημιουργήθηκε και μεγαλώνει λόγω των παρεξηγήσεων και της επιπολαιότητας, τελικά, με την οποία εφαρμόζεται από πολλούς, ακόμα και σε σοβαρά θέματα…

    Ας έχουμε λοιπόν κατά νου, αυτοβοηθούμενοι, πελάτες και επαγγελματίες του EFT, ξεκάθαρα, ότι «νιώθω καλύτερα» δεν ισοδυναμεί με «είμαι καλύτερα». Ότι θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο στόχο πριν οποιαδήποτε εργασία με το EFT. Ότι θα πρέπει να έχουμε τη γνώση για το πώς επιτυγχάνεται αυτό που θέλουμε κατά περίπτωση (προσωρινή ανακούφιση και ξεκόλλημα ή ουσιαστική και μόνιμη αλλαγή) και πώς αξιολογούμε σωστά το αποτέλεσμα…

    Για αυτό και είναι σημαντική, και απαραίτητη τελικά, η καλή εκπαίδευση στο EFT, για αυτοβοήθεια αλλά και για χρήση σε άλλους, ιδίως αν θέλουμε να έχουμε βαθιά και μόνιμα αποτελέσματα και ουσιαστική επίλυση προβλημάτων και επίτευξη σημαντικών στόχων! 

 

Υπάτιος Βαρελάς
EFTCert-I, CP.AMT, AAMET EFT Level 3, EFT-ADV

 

Πρωτότυπο κείμενο που προστατεύεται πλήρως από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η αντιγραφή, ανατύπωση, προβολή ή παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή σε ακροατήριο μέρους ή όλου του κειμένου για οποιοδήποτε λόγο άνευ ρητής άδειας από το συγγραφέα.

Τελευταία ενημέρωση Ιούνιος 2023

 

Αρχική σελίδα > Πληροφόρηση > Άρθρα για το EFT > Πώς ξεγελιόμαστε με το EFT και τι πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε