Ο φόβος του φόβου και πώς να κάνουμε τα δύσκολα πιο εύκολα με EFT

    Με το EFT αφαιρούμε εύκολα τον φόβο για τον φόβο, την ανησυχία για τον φόβο, το άγχος για τον φόβο, και ο φόβος χάνει τη δύναμή του και συχνά και την επίδρασή του. Μάλιστα το κάνουμε χωρίς προσπάθεια τροποποίησης της σκέψης ή «θετικές σκέψεις».

    Η ιστορία πρόσφατη και καθόλου ασυνήθιστη. Πελάτης μου πολύ ανήσυχος για κάποιες επερχόμενες δοκιμασίες στην εργασία του, που περιλάμβαναν ομιλίες σε κοινό, προετοιμασμένες και απροετοίμαστες. Με άγχος και επίμονες αρνητικές σκέψεις που δεν υποχωρούσαν. Ένας πανέξυπνος και ικανός άνθρωπος, που με τη λογική του ήξερε και είχε αποδείξει στο παρελθόν ότι έχει τα προσόντα για να τα καταφέρει και μάλιστα πολύ καλά, αλλά ένα ισχυρότερο, από ό,τι φαίνεται, μέρος του εαυτού του «ήξερε» επίσης ότι θα ήταν πάρα πολύ ζόρικο και πιθανώς αδύνατο, λόγω του φόβου της ώρα της πράξης.

    Το ότι η λογική, η ευφυΐα και η θέληση πολύ συχνά δεν αποδυναμώνουν το άγχος και τον φόβο το ξέρουμε ήδη καλά, πολλοί το έχουμε βιώσει και η νευροπιστήμη μας έχει εξηγήσει και γιατί συμβαίνει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ποια είναι η λύση;

    Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι εκτός του φόβου για κάτι, συχνά έχουμε και τον φόβο του φόβου! Κάποιες φορές μάλιστα έχουμε και άλλα συναισθήματα για τον φόβο μας ή ακόμα και για τον φόβο του φόβου μας, όπως απογοήτευση, θυμό, ντροπή κ.ά. και κάπου εκεί «χάνουμε την μπάλα»…

    Για παράδειγμα, στον φόβο ομιλίας σε κοινό συνήθως προστίθεται άγχος, ανησυχία ότι δεν θα τα καταφέρουμε να κάνουμε την ομιλία, δικαιολογημένη όμως αφού την ώρα της ομιλίας ή και λίγο νωρίτερα θα ξετρυπώσει ο φόβος, και έχουμε πλήρη γνώση και προσμονή αυτού του φόβου, που δεν είναι απλώς ιδέα μας, αφού σε κάποια μορφή το έχουμε ξαναζήσει (και πιθανώς σε πράξεις ή καταστάσεις διαφορετικές, αλλά με κοινά στοιχεία με τη μελλοντική που μας αγχώνει).

    Το υποσυνείδητό μας προβάλλει στην ιδέα, στην φαντασίωση της μελλοντικής πράξης μία φοβική παράλυση. «Προβλέπει» και προσδοκά αποτυχία, καταστροφή, μεγάλη οδύνη, ίσως μία ανεπανόρθωτη ζημιά ή ένα έστω τεράστιο ζόρισμα πέρα από τις ικανότητές μας.

    Το άγχος, η ανησυχία, είναι ο μηχανισμός προειδοποίησης και προ-διαχείρισης της πραγματικού, υπαρκτού φόβου που το υποσυνείδητό μας ξέρει ότι θα εμφανιστεί και για αυτό ενεργοποιεί μηχανισμούς αυτοπροστασίας. Προσπαθεί να μας αναγκάσει να αντιμετωπίσουμε το αναμενόμενο σοβαρότατo πρόβλημα εκ των προτέρων, πριν καν εκδηλωθεί. Είτε αποφεύγοντας αυτό που μας φοβίζει, είτε με καλύτερη προετοιμασία, είτε με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο.

    Π.χ. ο ίδιος ο φόβος την ώρα της ομιλίας από μόνος του μπορεί να είναι ένα πραγματικό θέμα που επιδέχεται βελτίωση και θεραπεία, όμως ΠΡΙΝ φτάσουμε εκεί μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τον φόβο αυτού του φόβου. Τότε μάλιστα και ο ίδιος ο πραγματικός φόβος της στιγμής μπορεί να μειωθεί αρκετά, σε βαθμό που να είναι πλέον αντιμετωπίσιμος επί τόπου, τη στιγμή που εκδηλώνεται, π.χ. την ώρα της ομιλίας, αλλά και εκ των προτέρων να επιδέχεται πιο εύκολα διερεύνηση και θεραπεία.

    Έτσι, αυτός ο φόβος ομιλίας (ή άλλης πράξης, δραστηριότητας) που μπορεί να είναι «δικαιολογημένος» με βάση την ιδιοσυγκρασία μας, τις καταγραφές από το παρελθόν μας, κ.ά, μπορεί να είναι τελικά αντιμετωπίσιμος και χωρίς θεραπεία, αν δεν τον φοβόμαστε. Αυτό ακριβώς συνέβη με τον πελάτη μου, αφού αφιερώσαμε δύο μόνο συνεδρίες για την αφαίρεση του φόβου του φόβου, με ειδικές τεχνικές του EFT (Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης) όπως νοερή πρόβα με κτυπηματάκια, σωματική επικέντρωση, επέμβαση σε κατάσταση αποστασιοποίησης κ.ά.

    Σχεδόν εξαφανίστηκαν τα σωματικά συμπτώματα του υπερβολικού άγχους και έγιναν ελάχιστες οι «αρνητικές» σκέψεις για τις δοκιμασίες. Και εντοπίσαμε μάλιστα και σημαντικές πηγές του φόβου ομιλίας από βιώματα και καταστάσεις του απώτερου αλλά και πρόσφατου παρελθόντος του («πτυχές» όπως λέμε στο EFT), με τις οποίες δεν ασχοληθήκαμε καν, παρόλο που η επίλυση αυτών είναι που θα αφαιρέσει τελικά και τον πραγματικό φόβο που εκδηλώνεται στην πράξη.

    Και όταν έφτασε η ώρα, ο άνθρωπος αυτός κυριολεκτικά διέπρεψε και εντυπωσίασε, βγάζοντας τον καλύτερο εαυτό του και αντιμετωπίζοντας εύκολα τον φόβο που ξεκίνησε μεν να εκδηλώνεται αλλά παραμερίστηκε άμεσα, εύκολα και σχεδόν χωρίς προσπάθεια. Και στις δύο δοκιμασίες!

    Σημαίνει αυτό ότι απαλλάχτηκε από τον φόβο ομιλίας σε κοινό; Όχι, σημαίνει ότι απαλλάχτηκε από τη φοβία, το άγχος και ότι βίωσε δύο έντονες «επανορθωτικές», όπως τις λέμε, εμπειρίες που συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση του φόβου κατά την πράξη. Και με το EFT έχουμε τη δυνατότητα στη συνέχεια, χωρίς την πίεση του χρόνου που είχαμε πριν τις δοκιμασίες, να διορθώσουμε και τον μηχανισμό του φόβου στις ρίζες του, που είναι και η οριστική θεραπεία και εις βάθος αλλαγή.

    Για πολλούς ο φόβος κατά την πράξη μπορεί να μην είναι πλέον πρόβλημα, εφόσον μπορούν να τον διαχειριστούν σχετικά εύκολα όταν έχει φύγει από τη μέση ο φόβος του φόβου ή και άλλες προβληματικές συναισθηματικές αντιδράσεις για τον φόβο (κάτι που γίνεται εύκολα  και γρήγορα με το EFT). Η προσωπική μου σύσταση πάντως είναι να απαλλασσόμαστε και από τον φόβο της πράξης όταν αυτός είναι υπερβολικός και η αντιμετώπισή του καταναλώνει την ενέργειά μας και ιδίως όταν μπορεί να μειώσει την απόδοσή μας σε συγκεκριμένες δραστηριότητες. Και αυτό επίσης μπορεί να γίνει πάρα πολύ καλά και αποδεδειγμένα με το EFT!

    Όσα κάναμε με EFT σε αυτήν την περίπτωση γίνονται σχετικά εύκολα από έναν έμπειρο ειδικό και επαγγελματία του EFT. Όμως είναι και πολύ μεγάλη η αυτοβοήθεια που μπορεί να έχει κάποιος με το EFT σε θέματα φόβου, αλλά και φόβου για τον φόβο και πολλών άλλων «αρνητικών» και δύσκολα διαχειρίσιμων συναισθηματικών αντιδράσεων και αναστολών, εφόσον έχει λάβει μία καλή εκπαίδευση στο EFT.

 

Υπάτιος Βαρελάς
EFTCert-I, CP.AMT, AAMET EFT Level 3, EFT-ADV

 

Πρωτότυπο κείμενο που προστατεύεται πλήρως από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η αντιγραφή, ανατύπωση, προβολή ή παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή σε ακροατήριο μέρους ή όλου του κειμένου για οποιοδήποτε λόγο άνευ ρητής άδειας από το συγγραφέα.

Τελευταία ενημέρωση Ιανουάριος 2024

 

Αρχική σελίδα > Πληροφόρηση > Άρθρα για το EFT > Πώς ξεγελιόμαστε με το EFT και τι πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε