Γιατί η γρήγορη επίδειξη εφαρμογής του EFT σε κοινό είναι μία πολύ, πολύ κακή ιδέα  

Περίληψη: Το άρθρο αυτό επιχειρεί να εξηγήσει γιατί το να επιδεικνύεται το EFT με μία γρήγορη εφαρμογή μπροστά σε κοινό είναι άστοχο ή ακόμα και επικίνδυνο. Πέρα από το άσχημο βίωμα που μπορεί να έχει το άτομο που γίνεται υποκείμενο του EFT, μπορεί το κοινό να αποκτήσει εσφαλμένη εντύπωση για τη μέθοδο.

 

Μπορεί να έχετε βρεθεί κάποια στιγμή σε μία «επίδειξη» του EFT (Emotional Freedom Techniques) σε κάποια εκδήλωση, έκθεση ή παρουσίαση της μεθόδου. Κάποιος που υποτίθεται ότι έχει πείρα στο EFT, πιθανώς και το διδάσκει, εφαρμόζει το EFT σε κάποιο άτομο ή άτομα στα γρήγορα, μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ ένα κοινό παρακολουθεί.  Το κοινό μπορεί να είναι σε μία αίθουσα ή απλώς στον περιβάλλοντα χώρο.

Κάποτε βρέθηκα και ο ίδιος σε μία τέτοια επίδειξη. Το άτομο που «διαφήμιζε» τις υπηρεσίες του στο EFT (σεμινάρια κ.λπ.) προσκάλεσε μερικά άτομα από το κοινό για να «τους το κάνει» και να δουν όλοι πόσο εύκολο είναι. Η επίδειξη είχε διάρκεια μερικών λεπτών και μετά καθένα από τα άτομα που «δέχθηκε» το EFT μίλησε σχετικά με την εμπειρία που μόλις βίωσε.

Κάποιοι ανέφεραν ότι ένιωσαν αισθητά καλύτερα, κάποιοι άλλοι λίγο καλύτερα και κάποιοι καθόλου καλύτερα. Το άτομο που «τους έκανε» το EFT προσπάθησε να δικαιολογήσει (με αρκετή αυτοπεποίθηση μάλιστα) το γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν είχαν άμεση εντυπωσιακή διαφορά και βεβαίωσε τους παρευρισκόμενους ότι και τα άτομα αυτά μπορούν να έχουν σημαντική βελτίωση αν έρθουν στο σεμινάριο ή κάνουν κάποιες συνεδρίες.

Στην επίδειξη αυτή δεν συνέβησαν ευτυχώς κάποια «παρατράγουδα» που συμβαίνουν συχνά σε τέτοιες επιδείξεις, όπως:

  • Κάποιος που «δέχεται» το EFT «στα γρήγορα» νιώθει πολύ πιο άσχημα από ότι πριν ή βιώνει μία πολύ έντονη χειροτέρευση (αυτό που στο EFT ονομάζουμε «σφοδρή αντίδραση») και παραμένει σε αυτήν την κατάσταση μέχρι που τελειώνει η επίδειξη και ο παρουσιαστής αναλαμβάνει να τον επαναφέρει.

  • Ο παρουσιαστής επιμένει φορτικά και προσπαθεί να πείσει τα άτομα ή το άτομο που δεν ανέφερε βελτίωση ότι «κάτι έχει αλλάξει», ότι «δεν προσπαθεί να αντιληφθεί την αλλαγή» κ.ο.κ. Το άτομο αυτό ή και κάποιοι από το κοινό, δικαιολογημένα, εκνευρίζονται…

  • Κάποια άτομα που «δέχθηκαν» το EFT και ανέφεραν βελτίωση, μετά από λίγο νιώθουν ότι η βελτίωση εξαφανίστηκε ή το προβληματικό βίωμα επέστρεψε σχεδόν στην ένταση που είχε πριν από την «επέμβαση».

Τέτοιες γρήγορες δημόσιες επιδείξεις περιλαμβάνουν ολιγόλεπτη εφαρμογή της βασικής τεχνικής του EFT σε ένα ή περισσότερα άτομα, εθελοντές από το κοινό, όπου ο παρουσιαστής μπορεί να κάνει ο ίδιος τα ελαφρά κτυπηματάκια της τεχνικής επάνω τους  (και που παρεμπιπτόντως δεν είναι ο βασικός τρόπος άσκησης του EFT).  Μπορεί πάλι ο παρουσιαστής να υπαγορεύει στους εθελοντές αυτούς συγκεκριμένες φράσεις που τις επαναλαμβάνουν όλοι ενώ κάνουν ταυτόχρονα τα κτυπηματάκια (ενώ δεν είναι αυτός ο συνήθης και πιο αποτελεσματικός τρόπος άσκησης του EFT, το οποίο πρέπει να εξατομικεύεται όπως διευκρινίζει ο δημιουργός του Γκάρι Κρεγκ).

Μπορεί ακόμα ο παρουσιαστής να προσπαθήσει να κάνει μία επίδειξη εξατομικευμένης εφαρμογής σε κάποιον από το κοινό, που και αυτή όμως διαρκεί λίγα μόνο λεπτά.

Συνήθως μία τέτοια επίδειξη τελειώνει με το κοινό να έχει σχηματίσει σε μεγάλο βαθμό εσφαλμένες εντυπώσεις για το EFT και αυτό είναι πολύ λογικό και αναμενόμενο!

Μερικές φορές σε αυτές τις επιδείξεις μπορούν να συμβούν εντυπωσιακά αποτελέσματα, συχνά όμως συμβαίνει και το αντίθετο, δηλαδή η μέθοδος φαίνεται να μη δουλεύει ή να μην έχει σημαντικό αποτέλεσμα. Τότε, κάποιοι σκέφτονται ότι το EFT δεν αξίζει ή ότι είναι «μία ακόμα μέθοδος που δεν λειτουργεί για όλους». Κάποιοι μπορεί ακόμα να νομίσουν ότι αυτό το λίγο που είδαν ΕΙΝΑΙ το EFT και να πουν «α, αυτό είναι; Σιγά τη μέθοδο».

Τέτοιου τύπου επιδείξεις μπορεί να γίνονται ακόμα και με καλή πρόθεση και όχι πάντα από κάποιον που έχει ως κύριο στόχο να «πουλήσει» τις υπηρεσίες του γύρω από το EFT (και που μπορεί μάλιστα να μην είναι καν το κανονικό EFT). Ενδεχομένως ο παρουσιαστής να πιστεύει αληθινά ότι με αυτόν τον τρόπο δίνει ελπίδα ή ότι μοιράζεται με το κοινό κάτι πολύ σημαντικό και ότι έτσι ο κόσμος θα ωφεληθεί πραγματικά.  Ακόμα όμως και όταν η πρόθεση είναι καλή, ο τρόπος αυτός είναι εντελώς εσφαλμένος. Το γιατί θα φανεί αμέσως παρακάτω.

Τι μπορεί να συμβεί σε μία γρήγορη επίδειξη εφαρμογής του EFT σε κοινό;

Το πρώτο και βασικό βήμα στην εφαρμογή της βασικής τεχνικής του EFT είναι η αυτοπαρατήρηση συναισθημάτων και σωματικών αισθημάτων. Για να γίνει αυτό σωστά, απαιτείται καλή αυτοσυγκέντρωση και εστίαση του ατόμου στον εαυτό του, κάτι που ιδανικά γίνεται σε συνθήκες ησυχίας, απομόνωσης από τρίτους και απουσίας περισπασμών. Επιπλέον, το άτομο πρέπει να νιώσει άνετα να εκφράσει αυτό που πραγματικά βιώνει εκείνη τη στιγμή και εντελώς ελεύθερα, ώστε ο καθοδηγητής (ειδικός/εφαρμοστής του EFT) να το οδηγήσει να πει τις κατάλληλες, στοχευμένες φράσεις.

Αν λοιπόν η εφαρμογή αυτή γίνεται μπροστά σε κοινό, είναι εξαιρετικά πιθανό το άτομο που γίνεται υποκείμενο της επίδειξης να μη μπορεί να συγκεντρωθεί και να κάνει καλή αυτοπαρατήρηση, ή/και να μην νιώθει άνετα να εκφράσει αυτά που σκέπτεται, φαντάζεται, νιώθει και βιώνει. Αυτό συνεπάγεται αυτομάτως ότι η εφαρμογή θα είναι επιφανειακή και ταυτόχρονα το άτομο μπορεί να βιώσει πρόσθετο άγχος (ιδίως μάλιστα αν υποφέρει σε κάποιο βαθμό από φόβο ομιλίας μπροστά σε κοινό, ένα πολύ συχνό φαινόμενο!), που δυσκολεύει την εφαρμογή. Πρόσθετο άγχος μπορεί να επέλθει στο υποκείμενο της επίδειξης λόγω αμφιβολίας εάν εκτελεί σωστά τις εντολές του καθοδηγητή, κ.λπ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι πολύ πιθανό το άτομο να βιώσει τελικά μικρή μόνο ή και καθόλου βελτίωση στο συναισθηματικό ή σωματικό ζήτημα όπου γίνεται η εφαρμογή του EFT, ενώ επιπλέον μπορεί να νιώσει και δυσάρεστα. Το κοινό επίσης θα δει μία δυσκολία ή μία προχειρότητα στην εφαρμογή και μία μειωμένη αποτελεσματικότητα του EFT που είναι εντελώς πλασματική, καθότι το EFT δεν εφαρμόζεται κανονικά σε τέτοιες συνθήκες.

Επιπλέον, ισχύουν και εδώ όλοι οι λόγοι για τους οποίους μπορεί το EFT να μην έχει σημαντικό αποτέλεσμα με την πρώτη ή τις πρώτες λίγες εφαρμογές (π.χ. γενική αντί για συγκεκριμένη έκφραση, έντονη ψυχολογική αντιστροφή, δευτερεύοντα οφέλη που δεν αφήνουν το πρόβλημα να φύγει, καθυστερημένα αποτελέσματα, κ.ά.) και που μπορούν να αντιμετωπιστούν άριστα σε μία ατομική συνεδρία ή από κάποιον που κάνει αυτο-εφαρμογή μετά από εκπαίδευση, αλλά όχι σε μία γρήγορη επίδειξη σε κοινό! Και πάλι το αποτέλεσμα είναι ότι δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις σχετικά με το EFT, που υπό κανονικές συνθήκες εφαρμογής έχει εξαιρετικά και γρήγορα συνήθως αποτελέσματα.

Ακόμα χειρότερα, ο καθοδηγητής/παρουσιαστής μπορεί να πιέσει το υποκείμενο να παραδεχθεί ότι έχει βελτίωση (ενώ δεν έχει!), είτε διότι ο καθοδηγητής πιστεύει ότι έχει έλθει βελτίωση αλλά το υποκείμενο δεν μπορεί να τη συνειδητοποιήσει, είτε διότι πρέπει απλώς να πείσει το κοινό ότι το EFT έχει πάντα γρήγορα αποτελέσματα (το οποίο ισχύει μεν, αλλά όχι πάντα σε συνθήκες επίδειξης). Αυτό ευτελίζει ακόμα περισσότερο την όλη διαδικασία…

Ένα άλλο πολύ πιθανό ενδεχόμενο είναι το υποκείμενο να βιώσει μία αισθητή βελτίωση, συναισθηματικά ή/και σωματικά, η οποία όμως να υποχωρήσει μετά από λίγη ώρα ή μετά την επίδειξη. Έτσι, μπορεί να συμπεράνει εσφαλμένα ότι το EFT έχει επιφανειακά ή/και παροδικά αποτελέσματα και δεν θεραπεύει πραγματικά… ή ακόμα να νιώσει ότι εξαπατήθηκε!

Ας δούμε όμως και κάποιους πιο σοβαρούς κινδύνους σε μία γρήγορη επίδειξη του EFT μπροστά σε κοινό. Αν και το EFT θεωρείται γενικά μία ακίνδυνη και ανώδυνη μέθοδος, υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτό, που μάλιστα κάποιοι παρουσιαστές και εκπαιδευτές δυστυχώς κρύβουν από το κοινό ή τους μαθητές τους, είτε λόγω άγνοιας (από έλλειψη καλής εκπαίδευσης), είτε πιθανώς λόγω συμφέροντος.

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα η εργασία με το EFT πάνω σε μία πτυχή (συναίσθημα ή σωματικό αίσθημα) που συνδέεται με κάποιο ψυχικό τραύμα, ή με κάποιο ερέθισμα που μπορεί να συνδέεται συνειρμικά με το τραύμα, να φέρει απότομα το τραύμα αυτό στη συνείδηση και το άτομο να αναβιώσει πλήρως ή ολικά την τραυματική ανάμνηση και ακόμα και να αποσπαστεί από την πραγματικότητα. Αυτή είναι βεβαίως μία πολύ ακραία και μη συνήθης αντίδραση, όμως δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί από τη στιγμή που η επίδειξη γίνεται σε ένα άτομο για το οποίο ο παρουσιαστής/καθοδηγητής δεν γνωρίζει το ιστορικό

Ακόμα και αν δεν υπάρξει τόσο ακραία αντίδραση, ενδέχεται το άτομο να βιώσει υπερβολικά έντονα ή ανυπόφορα επώδυνα συναισθήματα. Ένα άτομο μάλιστα που έχει βιώσει στο παρελθόν κρίσεις πανικού μπορεί να εκδηλώσει και πάλι μία κρίση πανικού, ενώ ένα άτομο που πάσχει από άσθμα μπορεί να βιώσει ασθματική κρίση! Μία τέτοια κατάσταση στο EFT την ονομάζουμε «σφοδρή αντίδραση» και όταν συμβεί φέρνει το άτομο σε πολύ δύσκολη κατάσταση, ενώ αν αυτό συμβεί μπροστά σε κοινό μπορεί να δώσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι το EFT είναι επικίνδυνο ή πολύ επώδυνο και ότι αυτό μπορεί να συμβεί στον καθένα…

Τέλος, αν πάνε όλα καλά στην επίδειξη και τα υποκείμενα-εθελοντές βιώσουν σημαντική βελτίωση, ενδέχεται κάποιοι από το κοινό να νομίσουν ότι αυτό που είδαν και μόνο είναι το EFT και ότι δεν χρειάζεται κάποια περαιτέρω εκπαίδευση σε αυτό, αφού «κτυπιέσαι και δουλεύει αμέσως». Με τη «γνώση» αυτή (που δεν είναι ούτε το 1% του EFT και πιθανώς περιλαμβάνει και λάθη)  θα επιχειρήσουν να το κάνουν στον εαυτό τους (συνήθως με πενιχρά ή και δυσάρεστα αποτελέσματα) ή ακόμα και σε άλλους…

Δηλαδή «απαγορεύονται» οι γρήγορες επιδείξεις του EFT σε κοινό;

Μία γρήγορη και πρόχειρη, ουσιαστικά, επίδειξη εφαρμογής του EFT μπροστά σε κοινό μπορεί να είναι επιζήμια για το υποκείμενο της επίδειξης, για την αξιοπιστία του παρουσιαστή και του EFT αλλά και για το κοινό, για τους λόγους που εξηγήθηκαν παραπάνω.

Ωστόσο, εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει επίδειξη εφαρμογής:

  • σε ένα πολύ μικρό κοινό, στα πλαίσια ενός σεμιναρίου ή εκπαιδευτικού προγράμματος, όπου έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, όπως σε μία ατομική συνεδρία (με προπλαισίωση για προετοιμασία του υποκειμένου και του κοινού, ησυχία, σε κατάλληλο χώρο και χρόνο, κ.λπ.),

  • με άνεση χρόνου (μισή έως μία ώρα) ώστε να γίνεται κανονική εφαρμογή και να υπάρχει η δυνατότητα αντιμετώπισης των σπάνιων αλλά πιθανών δυσάρεστων καταστάσεων (π.χ. σφοδρή αντίδραση, απόσπαση από την πραγματικότητα, κ.ο.κ.),

  • από έμπειρο εφαρμοστή των τεχνικών, που θα αποφύγει να ταλαιπωρήσει το υποκείμενο και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα, αλλά και θα μπορεί να διακόψει την εφαρμογή με σωστό τρόπο αν χρειαστεί (στο τέλος χρόνου ή εκτάκτως) αφήνοντας το υποκείμενο σε καλή κατάσταση,

  • εξατομικεύοντας εντελώς τις τεχνικές πάνω στα προσωπικά βιώματα του υποκειμένου εκείνη τη στιγμή και χρησιμοποιώντας τις δικές του λέξεις και στοχευμένες εκφράσεις και όχι γενικές, προετοιμασμένες φράσεις («σενάρια»).

Ένας ασφαλής τρόπος να επιδείξει κάποιος σε κοινό βασικά στοιχεία του EFT, όπως οι κινήσεις με τα κτυπηματάκια, τα σημεία στα οποία γίνονται, κ.λπ. είναι να το κάνει στον εαυτό του και μόνο και διευκρινίζοντας:

  • ότι αυτό είναι μία απλή επίδειξη μερικών στοιχείων και όχι πλήρης εφαρμογή,

  • ότι υπάρχουν σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει κανείς να μάθει για να το εφαρμόσει κανονικά και

  • ότι υπάρχουν και άλλες σημαντικές τεχνικές που μπορεί κάποιος να μάθει και να εφαρμόσει, οι οποίες επεκτείνουν ή διαφοροποιούν τη βασική τεχνική κατά περίπτωση.

Φυσικά υπάρχουν και άλλοι πολύ αποτελεσματικοί τρόποι επίδειξης του EFT, που δεν συμπεριλαμβάνουν «ζωντανή», επιτόπου εφαρμογή σε πραγματικά συναισθηματικά ή σωματικά ζητήματα και που προσωπικά τους προτιμώ όταν θέλω να δείξω τη δύναμη του EFT σε κοινό!

 

 

Υπάτιος Βαρελάς
EFTCert-I, CP.AMT, AAMET EFT Level 3, EFT-ADV
e-mail: info@change.gr - info@eft.gr

Πρωτότυπο κείμενο που προστατεύεται πλήρως από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η αντιγραφή, ανατύπωση, προβολή ή παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή σε ακροατήριο μέρους ή όλου του κειμένου για οποιοδήποτε λόγο άνευ ρητής άδειας από το συγγραφέα.

Τελευταία ενημέρωση Δεκέμβριος 2012

 

 

 

Αρχική σελίδα > Πληροφόρηση > Άρθρα για το EFT > Γιατί η γρήγορη επίδειξη εφαρμογής του EFT σε κοινό είναι μία πολύ, πολύ κακή ιδέα