Η λανθασμένη αναφορά της wikipedia στο EFT

Είναι πολύ λυπηρό να πρέπει να αναφερθώ σε αυτό το θέμα και να πρέπει να αφιερώσω λίγο από τον πολύτιμο χώρο αυτού του ιστοχώρου, όμως η ισχύς του Διαδικτύου και συγκεκριμένα της Wikipedia είναι μεγάλη και εύκολα δημιουργεί ή συντηρεί πλάνες που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους, που έχουν μάθει να τη θεωρούν ως εγκυκλοπαίδεια, ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών (που δυστυχώς δεν είναι πάντα).

Εδώ και χρόνια και ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, η Wikipedia αναφέρεται στο EFT με σκόπιμα λανθασμένα στοιχεία και εντελώς απαξιωτικά. Δεν θα αναφέρω εδώ όλες τις λεπτομέρειες του λήμματος για το Emotional Freedom Technniques, αφού μπορούν να το αλλάξουν ανά πάσα στιγμή και βέβαια όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει στο Διαδίκτυο.

Η αναφορά αυτή στο EFT ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν καθόλου εμπειρικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του και ότι δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός που να εξηγεί πώς ακριβώς λειτουργεί. Το παρουσιάζει λίγο-πολύ ως κάτι ανάξιο λόγου που δεν λειτουργεί πέρα από την όποια αυθυποβολή (placebo). Χρησιμοποιεί μάλιστα αναφορές σε πολύ συγκεκριμένες «μελέτες» για το EFT, οι οποίες καταφέρονται εναντίον του, παραβλέποντας τις δεκάδες άλλες που αποδεικνύουν ότι λειτουργεί!

Κατά καιρούς πολλοί προσπάθησαν να ενημερώσουν το λήμμα, ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και πάντα με βάση τα στοιχεία για το EFT που αναφέρονται σε αξιόπιστες έρευνες (που παραλείπονται από τη Wikipedia). Όμως πάντα, μέσα σε λίγα λεπτά ή σε λίγες ώρες οι αλλαγές αυτές ακυρώνονται από μία μικρή ομάδα «εθελοντών» που συντηρούν το λήμμα στην απαράδεκτη και αντιδεοντολογική μορφή που απαξιώνει το EFT (οι αλλαγές φαίνονται στο ιστορικό αλλαγών της σελίδας, για όσους ενδιαφέρονται).

Πριν από αρκετό καιρό και χωρίς να γνωρίζω τότε αυτό το «παιχνίδι», προσπάθησα και ο ίδιος να κάνω κάποιες μικρές τέτοιες αλλαγές, αλλά οι αλλαγές που έκανα αναιρέθηκαν πολύ γρήγορα. Όλες εκτός από μία, που ήταν η διόρθωση του “Emotional Freedom Technique” σε “Emotional Freedom Techniques” (με το γράμμα “s” στο τέλος, όπως αναφέρονται από το δημιουργό Gary Craig)!

Παρόμοια αντιμετώπιση φαίνεται μάλιστα ότι έχουν και άλλες «εναλλακτικές» μέθοδοι και τεχνικές αυτοβοήθειας και θεραπείας...

Ο ACEP (ένας σύλλογος για όσους ασκούν την «ενεργειακή ψυχολογία»), προσπαθώντας να επιλύσει το πρόβλημα της προκατάληψης (;) απέναντι στην ενεργειακή ψυχολογία και το EFT, δημιούργησε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας που μάζεψε πάνω από 11.000 υπογραφές από όλο τον πλανήτη. Η απάντηση του Jimmy Wales, ιδρυτή και επικεφαλής της Wikipedia, σε αυτό, αναφέρεται σε «παρανοϊκούς τσαρλατάνους» (sic) και στο όλο θέμα ως ανάξιο σοβαρής αντιμετώπισης!

Οι λόγοι που ο ίδιος ο επικεφαλής της Wikipedia καταφέρεται τόσο επιθετικά και απόλυτα ενάντια στην ενεργειακή ψυχολογία και το EFT ειλικρινά μου είναι άγνωστοι. Υποθέσεις μπορώ βεβαίως να κάνω, όπως φαντάζομαι και εσείς, αφού σε αυτό το επίπεδο ισχύος της πληροφορίας σίγουρα παίζονται μεγάλα συμφέροντα…

Αυτό όμως δεν αναιρεί την αξία του EFT, τις χιλιάδες προσωπικές μαρτυρίες για την αποτελεσματικότητά του από εκατοντάδες χώρες, τις δεκάδες μελέτες και έρευνες που δείχνουν ότι λειτουργεί, τις πολλές και καλές κλινικές έρευνες (διεξαχθείσες με επιστημονικό τρόπο!) που επιβεβαιώνουν π.χ. ότι θεραπεύει φοβίες ή το μετατραυματικό στρες, και φυσικά τη δυνατότητα που έχει ο καθένας, ακόμα και αν αμφισβητεί εντελώς το EFT να το δοκιμάσει!

Κι εγώ προσωπικά πριν πολλά χρόνια ήμουν εντελώς επιφυλακτικός απέναντι σε αυτό το «περίεργο πράγμα», το EFT, και μόνο μετά από πολλές δοκιμές και προσωπική έρευνα κατέληξα να δεχθώ ότι λειτουργεί. Η επιφυλακτικότητα δεν με σταμάτησε, το αντίθετο θα έλεγα, μάλλον με βοήθησε να το ξεψαχνίσω όσο μπορούσα και να βρω εκείνα τα στοιχεία που στηρίζουν την αποτελεσματικότητά του.

Ελπίζω κάποια στιγμή στο μέλλον, να δούμε και στη Wikipedia μία σωστή αναφορά στο EFT, έστω και με καχυποψία, αλλά χωρίς προκατάληψη και αντιεπιστημονική εχθρότητα. Ας θυμόμαστε όλοι ότι  όταν διαβάζουμε πράγματα στο Διαδίκτυο, ακόμα και σε «αξιόπιστους» ιστοχώρους, μπορεί κάτι να μην είναι όπως φαίνεται γραμμένο, γιατί αυτός που το γράφει έχει προκατάληψη ή συμφέρον, ή και τα δύο! Και σίγουρα δεν υπάρχει (πρακτικά) η δυνατότητα επιβολής κάποιας επιστημονικής, ερευνητικής ή δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε ιστοχώρους όπως η Wikipedia, που συνεπάγεται δυστυχώς ότι δεν είναι εγκυκλοπαίδειες και δεν μπορούν να είναι πηγές αναφοράς…

(Αν ενδιαφέρεστε περισσότερο για το θέμα, διαβάστε το άρθρο «Harvard Doc To Wikipedia: You’re Not Playing Fair On Alternative Trauma Therapy» του ψυχιάτρου Eric Leskowitz, που δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2014).

 

Υπάτιος Βαρελάς
EFTCert-I, CP.AMT, AAMET EFT Level 3, EFT-ADV
e-mail: info@change.gr - info@eft.gr

Πρωτότυπο κείμενο που προστατεύεται πλήρως από τους ελληνικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται η αντιγραφή, ανατύπωση, προβολή ή παρουσίαση σε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο ή σε ακροατήριο μέρους ή όλου του κειμένου για οποιοδήποτε λόγο άνευ ρητής άδειας από το συγγραφέα.

Τελευταία ενημέρωση Μάρτιος 2015

 

 

 

Αρχική σελίδα > Πληροφόρηση > Άρθρα για το EFT > Η λανθασμένη αναφορά της wikipedia στο EFT