Δυσκολίες και αποτυχίες

Γιατί δεν δουλεύει το EFT καλά σε κάποιες περιπτώσεις;

  • Το EFT δεν είναι κατάλληλο για όλους και για όλα. Δεν είναι πανάκεια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που δεν οφείλονται καθόλου σε συναισθηματικά ή ψυχολογικά αίτια, όπως π.χ. σωματικές βλάβες από ατυχήματα, όπου το EFT εξορισμού δεν μπορεί να επενεργήσει (αν και μπορεί κάποιες φορές να φέρει λίγη ανακούφιση, αν το σωματικό πρόβλημα έχει επιβαρυνθεί λόγω συναισθηματικής φόρτισης...). Υπάρχουν επίσης κάποια προβλήματα χωρίς καμία σημαντική συναισθηματική συνιστώσα ή προσωπικό βίωμα, όπου επίσης το EFT δεν έχει τρόπο δράσης.

  • Το EFT εφαρμόζεται τόσο από αρχάριους, όσο και από πιο έμπειρους. Δεν είναι δυνατό να έχουν όλοι την ίδια αποτελεσματικότητα, όπως ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη μέθοδο και τεχνική. Η διαφορά αποτελεσματικότητας και ταχύτητας ανάμεσα σε έναν άπειρο και σε έναν έμπειρο εφαρμοστή του EFT μπορεί να είναι τεράστια, π.χ. μία φοβία να ξεπεραστεί μετά από πολλές συνεδρίες ή να μην ξεπεραστεί εντελώς, ενώ θα μπορούσε να επιλυθεί οριστικά με το EFT μέσα σε μία συνεδρία ή ακόμα και σελίγα μόνο λεπτά! Η καλή εκπαίδευση αλλά και η πείρα από την πρακτική εφαρμογή είναι είναι αναντικατάστατες, ιδίως μάλιστα στην επαγγελματική εφαρμογή του EFT.

  • Πολλοί νομίζουν ότι εφαρμόζουν (ή "δέχονται") EFT ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν (ή "τους κάνει" κάποιος) μπορεί να απέχει από λίγο έως και πάρα πολύ από το κανονικό, αποτελεσματικό EFT! Τυπικά παραδείγματα: η χρήση των κτυπημάτων του κανονικού EFT με γενικές όμως φράσεις, με ισχυρή καθοδήγηση από τον εφαρμοστή, με σύνθετες φράσεις που ανακατεύουν δηλώσεις, ευχές και πεποιθήσεις, χωρίς ανατροφοδότηση, με επιβολή πεποιθήσεων του "θεραπευτή" (π.χ. περί αγάπης και συγχώρεσης), με έτοιμες φράσεις (scripts, tap-alongs) από βιβλία ή ηχογραφήσεις και βίντεο στο Διαδίκτυο, κ.ά.

  • Υπάρχουν γνωστοί τύποι εμποδίων στο EFT όπως κρυμμένες πτυχές, δευτερογενή οφέλη, ενεργειακές τοξίνες,  κ.λπ. για τα οποία όμως υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι αντιμετώπισης που μαθαίνονται σε μία καλή εκπαίδευση.

    Δες εδώ περισσότερα για την εκπαίδευση στο EFT

Τι να κάνω όταν το EFT δεν δουλεύει καθόλου σε συγκεκριμένη περίπτωση ή έχω "κολλήσει" και δεν υπάρχει περαιτέρω βελτίωση;

Στην αρχή της γνωριμίας με το EFT, είναι πιθανό το ποσοστό επιτυχίας να μην είναι πάνω από 30%, ιδίως αν δεν έχεις εκπαιδευτεί και εντρυφήσει σε αυτό. Αυτό και μόνο απογοητεύει πολλούς, που έχουν διαβάσει για τα "θαύματα" του EFT και τα περίφημα ποσοστά επιτυχίας του 95%.

Ας πούμε τώρα ότι με το EFT δεν πετυχαίνεις κανένα αποτέλεσμα σε συγκεκριμένη περίπτωση, παρόλο που το δοκίμασες κάποιες φορές (διότι αν έχει έστω και λίγο αποτέλεσμα, απλώς συνεχίζεις με υπομονή και εφαρμόζοντας τις κατάλληλες τεχνικές).

Εάν εργάζεσαι με ένα πρόβλημα που παρόμοιό του έχει επιλυθεί από κάποιον εφαρμοστή του EFT, ή και από εσένα τον ίδιο σε άλλη περίπτωση, συνιστώ να επιμείνεις και να εξαντλήσεις κάθε περιθώριο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχεις κάποια στιγμή αποτέλεσμα, αφού αυτό έχει ξαναγίνει.

Αν δοκιμάζεις το EFT σε κάτι που δεν ξέρεις αν έχει ξαναγίνει, αν δεν το έχεις κάνει ξανά προσωπικά και δεν έχεις δει άλλον να το πετυχαίνει, όλα είναι πιθανά. Είσαι σε "άγνωστο έδαφος" και πραγματικά δεν είναι καθόλου σίγουρο το τι μπορείς να πετύχεις. Υπάρχει πάντα και η πιθανότητα το EFT να μην είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά πώς θα το διαπιστώσεις;

Μπορεί να σε βοηθήσει σε αυτό:

Γιατί κάποιος που έχει το ίδιο πρόβλημα με εμένα το ξεπέρασε μέσα σε μία ώρα με EFT, ενώ εγώ παιδεύομαι τόσο καιρό χωρίς μεγάλη βελτίωση;

Όποτε ακούω αυτήν την ερώτηση χαμογελάω, διότι είναι συχνό "παράπονο" όσων έχουν διαβάσει ή ακούσει για περιπτώσεις πολύ γρήγορων αποτελεσμάτων σε άλλους, ενώ οι ίδιοι δεν το κατάφεραν.

Θα επαναλάβω κάτι που θα διαβάσετε συχνά στο eft.gr: Κάθε άνθρωπος είναι ένα μοναδικό, πολύπλοκο σύστημα ύλης, ενέργειας και πνεύματος. Επίσης, κάθε άνθρωπος ζει μέσα σε μεγαλύτερα συστήματα, όπως η οικογένεια, η γειτονιά, η κοινωνία, το εργασιακό περιβάλλον, κ.λπ.

Θα ήταν ίσως αφελές να πιστεύουμε ότι δύο άνθρωποι στον κόσμο μας είναι ίδιοι, ακόμα και αν είναι δίδυμα αδέλφια! Πάντα δύο άνθρωποι θα έχουν μεταξύ τους διαφορές σωματικές, διανοητικές, ψυχολογικές και ενεργειακές.

Παρόλο λοιπόν που πάρα πολλά προβλήματα φαίνονται να είναι ίδια μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, και τους δίνουμε συχνά και το ίδιο όνομα, π.χ. "φοβία", "άγχος", "πονοκέφαλος", κ.λπ. στην ουσία δεν είναι ποτέ ακριβώς τα ίδια! Εμφανίζονται σε (πιθανώς πολύ) διαφορετικούς οργανισμούς.

Βέβαια, το γεγονός ότι τα προβλήματα διαφορετικών ανθρώπων μοιάζουν δεν είναι καθόλου τυχαίο, διότι εκδηλώνονται με βάση κάποιους κοινούς μηχανισμούς του ανθρώπινου συστήματος (ενεργειακούς, χημικούς, μηχανικούς, κ.λπ.).

Για τους παραπάνω λόγους είναι φυσικό τα κοινά προβλήματα να έχουν τόσο κοινές, όσο και διαφορετικές συνιστώσες ταυτόχρονα. Έτσι, είναι μεν δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις η ίδια βασική μέθοδος, π.χ. το EFT, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει διαφορετικά αποτελέσματα και να χρειάζεται και κάποια διαφοροποίηση στην εφαρμογή της.

Μην απορείς καθόλου λοιπόν π.χ. που κάποιος άλλος ξεπέρασε με EFT τους πονοκεφάλους που τον ταλαιπωρούσαν για δέκα χρόνια μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ εσύ μπορει να δυσκολεύετηκες να ανακουφιστείς από τους δικούς σας πονοκεφάλους μετά από μέρες προσπάθειας.

Διάβασε την απάντησή μου στην ερώτηση "γιατί δεν δουλεύει το EFT σε κάποιες περιπτώσεις" και γενικά, έχε υπόψη ότι υπάρχουν λεπτομέρειες στο EFT που αν δεν τις γνωρίζεις, είναι εύκολο να σου ξεφύγει η λύση ή να έχεις υποδεέστερα αποτελέσματα. Αν σε ενδιαφέρει πιο σοβαρά το EFT και θέλεις να το δοκιμάσεις κανονικά ή έχεις αποφασίσει να το χρησιμοποιείς, χρειάζεσαι μία κανονική εκπαίδευση!

Μπορεί η εφαρμογή του EFT να κάνει κάποιον να νιώθει χειρότερα από πριν;

Ναι, μπορεί. Δεν είναι η συνηθισμένη εξέλιξη, αλλά μπορεί. Μάλιστα, πολλοί "θεραπευτές" και "δάσκαλοι" του EFT δυστυχώς το κρύβουν, είτε για να μην φοβίσουν τους υποψήφιους πελάτες τους, είτε γιατί πραγματικά δεν έχουν αρκετή πείρα οπότε δεν τους έχει τύχει κάποια σοβαρή περίπτωση!

Έχε όμως υπόψη ότι η τυχόν χειροτέρευση είναι σχεδόν πάντα εύκολα αντιμετωπίσιμη και πάλι με EFT και ότι:

  • Είναι μικρό το ποσοστό των περιπτώσεων που κάποιος πραγματικά αισθάνεται χειρότερα μετά την εφαρμογή του EFT.

  • Κάποιες φορές η πορεία του ανθρώπινου οργανισμού προς τη θεραπεία μπορεί να πρέπει να περάσει από κάποιο στάδιο χειροτέρευσης, αυτό που συχνά οι επαγγελματίες ονομάζουν "θεραπευτική κρίση" ή "ιαματικός παροξυσμός" (κάτι που γνωρίζουν καλά όσοι ασχολούνται με την ολιστική ιατρική και που είναι πολύ εξειδικευμένο για να το συζητήσουμε τώρα εδώ). Αυτό όμως θα συνέβαινε ακόμα και αν εφαρμόζατε κάποια άλλη αποτελεσματική μέθοδο, επομένως δεν μπορείτε να το "χρεώσετε" ειδικά στο EFT...

  • Κάποιες φορές η χειροτέρευση οφείλεται καθαρά στο γεγονός ότι το άτομο ήρθε σε επαφή με καταπιεσμένα συναισθήματα και αυτό είναι μία αληθινή ευκαιρία για την ουσιαστική και οριστική αποφόρτισή τους.

 

 

 

Αρχική σελίδα > Συχνές ερωτήσεις > Δυσκολίες και αποτυχίες