Το EFT στις πωλήσεις

Η πώληση είναι μία από τις πιο παλιές δραστηριότητες του ανθρώπου, αλλά και από τις πιο προβληματικές και δύσκολες για τους περισσότερους! Εκατοντάδες διαφορετικά βιβλία για πωλήσεις, δεκάδες σεμινάρια πωλήσεων, καθημερινά άρθρα στον τύπο προσπαθούν να μας βοηθήσουν να πουλάμε καλύτερα, περισσότερα, με λιγότερο κόπο, να αποκτήσουμε τη φιλοσοφία του πωλητή και τη "νοοτροπία του νικητή" στις πωλήσεις.

Σίγουρα η πώληση είναι τέχνη και έχει τα μυστικά της, αυτά που αν δεν γνωρίζει κάποιος θα δυσκολευτεί ή και θα αποτύχει εντελώς. Αυτά όμως μαθαίνονται και μπορείτε να τα εφαρμόσει στη συνέχεια όλο και καλύτερα.

Το EFT είναι αυτό που σε βοηθάει να ξεπεράσεις όλα τα συναισθηματικά σου εμπόδια στο δρόμο προς την επίτευξη υψηλής ικανότητας πωλήσεων. Ακόμα και αν ξέρεις όλα τα μυστικά των πωλήσεων, πιθανώς να επηρεάζεσαι από ένα ή περισσότερα αρνητικά συναισθήματα, από συναισθηματικό στρες ή περιοριστικές πεποιθήσεις και σκέψεις, που μπορεί να σε εμποδίζουν να επιτύχεις απόδοση 100%.

Το EFT επιτυγχάνει άμεση, δραματική μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και αυτο-περιορισμών που μας εμποδίζουν να εκμεταλλευτούμε το 100% των δυνατοτήτων μας και να γίνουμε εξαιρετικά αποτελεσματικοί στις πωλήσεις.

Συναισθηματικά εμπόδια και αυτοπεριορισμοί στις πωλήσεις

Νέοι αλλά και πεπειραμένοι πωλητές (και γενικά άνθρωποι που οι επαγγελματικές τους δραστηριότητες περιλαμβάνουν πωλήσεις), συχνά:

 • Φοβούνται την αποτυχία, τις συνέπειές της, το "τι θα πουν οι άλλοι" αν συμβεί. Σε ακραίες περιπτώσεις, φαντάζονται την αποτυχία ως τη συντέλεια του κόσμου.

 • Φοβούνται υποσυνείδητα ή νιώθουν ανασφάλεια με την ιδέα της μεγάλης επιτυχίας στις πωλήσεις και των πολλών χρημάτων που μπορεί να φέρει. Κάποιοι νιώθουν ακόμα και ανάξιοι για την επιτυχία αυτή και τον πλούτο που αποφέρει. Άλλοι απεχθάνονται τα πολλά χρήματα, διότι έχουν μάθει από μικρά παιδιά ότι το χρήμα είναι "βρώμικο", ότι οι πλούσιοι "πατούν επί πτωμάτων", κ.λ.π.

 • Αμφιβάλλουν για τις ικανότητές τους και ανησυχούν μήπως δεν είναι επαρκείς.

 • Δυσκολεύονται να προσεγγίσουν νέους πελάτες, να καλέσουν κάποιον άγνωστο στο τηλέφωνο, να ξεκινήσουν μία παραγωγική συνομιλία με αγνώστους, να παρουσιάσουν τον εαυτό τους και αυτά που προσφέρουν σε ανθρώπους που μόλις γνώρισαν.

 • "Βαριούνται" να προσεγγίσουν νέους πελάτες ή να προσπαθήσουν να πουλήσουν ξανά σε παλιούς πελάτες τους.

 • Δυσκολεύονται να αποδεχθούν την ιδιότητα του "πωλητή", θεωρώντας την ως κάτι προσωρινό, καταναγκαστικό, ακόμα και υποτιμητικό και απαξιωτικό!

 • Νιώθουν αβοήθητοι και μόνοι, ακόμα και όταν έχουν άφθονη βοήθεια γύρω τους από συναδέλφους, μέντορες, βιβλία και σεμινάρια.

 • Δυσκολεύονται να θέσουν υψηλούς στόχους, διότι δεν τους φαίνονται πιστευτοί και επιτεύξιμοι. Ακόμα και αν βάλουν αξιόλογους στόχους, δυσκολεύονται να κατευθύνουν όλη την ενέργειά τους στην επίτευξή τους...

 • Νιώθουν έντονη ανασφάλεια για τους ανταγωνιστές τους ή ακόμα και φόβο.

 • Νιώθουν δυσάρεστα για το ίδιο το αντικείμενο της πώλησης, δεν το "πιστεύουν", το αντιμετωπίζουν αδιάφορα ή και απαξιωτικά.

 • Δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της αγοράς, νιώθοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις να τους καταπιέζουν ή ακόμα και να τους πνίγουν.

 • Απογοητεύονται εύκολα από τις αποτυχίες τους και συχνά αργούν ή δυσκολεύονται να τις ξεπεράσουν.

 • Δυσκολεύονται να διεκπεραιώσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις διαφορετικές φάσεις μίας πώλησης (άνοιγμα, αντιμετώπιση αντιρρήσεων, κλείσιμο, κ.λπ.).

Έχουν γραφτεί πολλά για την "ψυχολογία των πωλήσεων". Συμβουλές, μέθοδοι, ασκήσεις χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην εμφύτευση θετικών συναισθημάτων και τρόπων σκέψης και τη μείωση των αρνητικών συναισθημάτων και πεποιθήσεων. Ολόκληρα προγράμματα προσωπικής ανάπτυξης στοχεύουν στη βελτίωση των ατομικών ικανοτήτων στις πωλήσεις.

Όποιο πρόγραμμα και αν ακολουθήσεις, όποιες γνώσεις και αν αποκτήσεις, είναι βέβαιο ότι αν δεν απαλλαγείς από τους συναισθηματικούς και ψυχολογικούς αυτο-περιορισμούς σου, ποτέ δεν θα μπορέσεις να λάμψεις στις πωλήσεις!

Πώς εφαρμόζεται το EFT για τη δραματική βελτίωση στις πωλήσεις

Το EFT ξεμπλοκάρει άμεσα την ροή της ενέργειας στον ανθρώπινο οργανισμό και αυτό έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση σε πολλά επίπεδα:

 • Αρνητικά/περιοριστικά συναισθήματα.

 • Αρνητικές/περιοριστικές σκέψεις.

 • Αυτοπεριοριστικές συμπεριφορές, συχνά ασυνείδητες και ανεξήγητες (όταν πράττουμε αντίθετα από αυτά που λέμε ή που θέλουμε).

Το EFT μπορεί να διευκολύνει ακόμα και δραματικά τις δραστηριότητες πωλήσεων με τρόπους όπως:

 • Ξεμπλοκάρισμα τη στιγμή που εκδηλώνεται η δυσκολία ή η αντίσταση να κάνεις κάτι που σε στρεσάρει. Για παράδειγμα, τη στιγμή που διστάζεις να τηλεφωνήσεις σε κάποιον για να παρουσιάσεις ή να πουλήσεις το προϊόν ή την υπηρεσία,  εφαρμόζεις το EFT και μέσα σε ελάχιστα λεπτά ξεπερνάς την "αντίσταση", το φόβο, την ανησυχία, το δισταγμό , τις αρνητικές σκέψεις.

 • Με προετοιμασία πριν τη δραστηριότητα ώστε να φύγουν από τη σκέψη (και το σώμα!) σενάρια αποτυχίας και "καταστροφής", που προκαλούν φόβο, αναστολή, αναβλητικότητα. Για παράδειγμα, με νοερή πρόβα που γίνεται με την κλασσική "Τεχνική της Ταινίας" του EFT, αποφορτίζουμε οποιοσδήποτε αρνητικό/καταστροφικό σενάριο. Οπότε προχωράμε πιο εύκολα και αποφαστικά, και ακόμα και αν συμβεί το "κακό" σενάριο θα είμαστε έτοιμοι και ψύχραιμοι να το αντιμετωπίσουμε.

Με το EFT είναι πλέον δυνατό να θέσετε υψηλούς στόχους στις πωλήσεις, να δουλέψετε έντονα και αποτελεσματικά για τους στόχους σας, να χρησιμοποιήσετε παραγωγικά όλες σας τις δυνάμεις και ικανότητες, να αντιλαμβάνεστε και να εκμεταλλεύεστε τις ευκαιρίες, να αναπτύξετε ακόμα περισσότερο τις ικανότητές σας και να μετατρέψετε την πώληση από μία δύσκολη, πιθανώς επίπονη διεργασία σε βατή και παραγωγική άσκηση των ικανοτήτων σας...

 

 

Αρχική σελίδα > Χρήσεις του EFT > Εργασία > Πωλήσεις